Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.10.2020

Yhteiskunnallista vaikuttamista, rockklubi ja muuttuva opiskelijayhteisö – Hämäläis-Osakunnan kolmas historiateos ilmestynyt

Hämäläis-Osakunnan kolmas historiateos Aatteita ja osakuntahenkeä kertoo osakunnan historian vuosina 1970–2020. Se tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman suomalaisen opiskelijaliikkeen historiaan ja kehitykseen. Nyt julkaistu itsenäinen teos on jatkoa Seppo Kuusiston kahdelle aiemmalle historiateokselle (1978).

 

Kuvassa on opiskelijoita ylioppilaslakeissa kahdessa kuvassa. Vasemmalla on opiskeijoita puna-vaaleanpunaisissa asuissa Ullanlinnanmäellä ja oikeanpuoleisessa kuvassa opiskelijat seisovat telineillä rivissä osakuntanauhat osana asuja. Takana on kyltti, jossa lukee Hämäläis-osakunnan juristikerho, Paasikiven patsaan pesu.

Kuva: SKS

 

Aatteita ja osakuntahenkeä kattaa Hämäläis-Osakunnan historian vuodesta 1970 nykypäivään. Ajanjaksoa sävyttävät monet muutokset osakunnan toimintaympäristössä. Helsingin yliopiston osakuntalaitos oli 1970-luvun alkuun tultaessa ajautunut kriisiin, ja sen ennustettiin päätyvän historian romukoppaan muutamassa vuodessa. Hämäläis-Osakunta oli yksi harvoja osakuntia, jotka kykenivät uudistamaan toimintaansa ja tarjoamaan palveluitaan yhä laajemmalle opiskelijajoukolle. Näistä ajoista lähtien osakunta onkin ollut jäsenmäärältään Suomen suurin.

"On erittäin hienoa, että osakunnan viimeiset 50 vuotta on viimein saatu yksiin kansiin. Hämäläis-Osakunnan historia on merkittävä osa suomalaista opiskelijaliikkeen historiaa, ja uusin historiateos auttaakin osakuntaa ja sen lähiyhteisöjä ymmärtämään, miten osakunnasta on tullut nykyisen näköinen", iloitsee Hämäläis-Osakunnan inspehtori professori Tiina Paunio.

Lari Ahokkaan kirjoittama teos tuo uutta näkökulmaa Helsingin yliopiston opiskelijoiden aatteelliseen kehitykseen 1970-luvulta nykypäivään yliopiston suurimman opiskelijayhteisön kautta tarkasteltuna. Samalla teos tarkentaa kuvaa viime vuosikymmenten opiskelijamaailmassa vaikuttaneista aatesuuntauksista, niiden kehityksestä ja keskinäisestä vuorovaikutuksesta.

Viimeksi kuluneen puolen vuosisadan aikana Hämäläis-Osakunta on lyönyt leimansa paitsi Helsingin yliopiston opiskelijaelämään, myös lukuisille muille elämänaloille. Ilman sitä näyttäisivät toisenlaisilta koko Suomen rockklubiskene, pääkaupunkiseudun teatteritarjonta kuin kolmostien linjauskin.

Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Tavastialla toukokuussa 2021.

Hämäläis-Osakunta on vuonna 1653 perustettu poikkitieteellinen Helsingin yliopiston piirissä toimiva opiskelijajärjestö, joka tarjoaa toimintaa, asuntoja ja yhteisön Hämäläisille ja hämäläismielisille opiskelijoille. Osakunnan toiminta keskittyy Hämäläisten talolle Helsingin Kampissa, ja osakunnassa toimi vuonna 2019 n. 800 eri alojen opiskelijaa.