Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.05.2020

Vuoden valokuvataidekirja 2019 on Johannes Romppasen Lilja

Teos kertoo valokuvaaja Johannes Romppasen tyttärestä Liljasta, ja hänen kanssaan vietetystä neljästä ensimmäisestä vuodesta. Kirja näyttää arjen kompleksisuuden monivammaisen lapsen kanssa: sairaalakäyntejä ja väsymystä, mutta myös iloa ja naurua – Romppasen perheen tavallista arkea.

Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo ovat antaneet Vuoden valokuvataidekirja 2019 -palkinnon Johannes Romppasen kirjalle Lilja. Ansiokkaan valokuvataidekirjan tekijälle myönnettävän, vuosittaisen palkinnon suuruus on yhteensä 4000 euroa, 2000 euroa voittajalle ja jokaiselle finalistille 500 euroa.

 

Kuvassa on kirjan Lilja kansi ja toisena on sisäsivu, jossa on on kuva kukasta. Taustalla on paperitaitoksia ja kuva pinkin punaisesta leikkihevosesta.

Kuva: Johannes Romppanen

 

Vuoden 2019 palkinnosta päätti kuvataiteilija-valokuvaaja Ulla Jokisalo, joka perusteli valintaansa seuraavasti:

"Johannes Romppasen Lilja on monikerroksinen ja tarkkaan ajateltu teoskokonaisuus. Valokuvataidekirjan syvin vaikuttavuus ja koskettavuus on sen äärimmäisessä henkilökohtaisuudessa ja valokuvien inhimillisessä lämmössä. Lilja on Romppasen dokumentaatio vuosista 2013–2018 ja niistä seurannaisvaikutuksista, joita lapsen yllättävä cp-vammaisuuden diagnoosi hänen perheessään aiheutti. Valokuvakertomuksena Lilja on erityinen etenkin Romppasen itsensä ja hänen tyttärensä välisen suhteen kuvauksena, ja heidän yhteisenä näkökulmanaan."

"Romppasen valokuvien voima ei katsojankaan silmälle ole vain yksityiskohdissa tai ns. ratkaisevissa hetkissä, vaan itse katsomisen kokemuksessa. Siinä, kuinka jokainen tämän valokuvakirjan yksittäinen kuva ikään kuin imaisee katsojansa kuvan hetkellisyyteen. Lainatakseni Roland Barthesia: Johannes Romppasella itsellään on valokuvaajan ”toinen näkökyky”, joka ei muodostu ainoastaan ”näkemisestä”, vaan ennen kaikkea läsnäolosta. Ja juuri tuo läsnäolon kokemus välittyy myös tämän valokuvataidekirjan katsojalle."

"Lilja on vahva henkilökohtainen puheenvuoro ja yhteiskunnallinen kannanotto jokaisen lapsen oikeudesta tulla hyväksytyksi omana itsenään, juuri sellaisena kuin hän on tähän maailmaan tullessaan. Kuten valokuvaaja itse tämän asian kirjassaan painokkaasti ilmaisee: Sairausdiagnoosit eivät saa meitä determinoida. Ne voivat olla myös mahdollisuuksia."

 

Kuvassa on vaalean ruskealla pohjalla valokuva äidestä ja lapsesta.

Kuva: Johannes Romppanen

 

Jokisalo kiinnitti myös erityishuomiota itse kirjaan taide-esineenä:

"Vaikka valokuvakirjan painopaperi on hyvin ohut ja huokoinen, niin jokaisen valokuvan painojälki on hämmästyttävän korkealaatuinen sekä yksityiskohtien että värien toistossaan. Mielenkiintoinen yksityiskohta valokuvakirjassa on painosivujen jättäminen rosoreunaisiksi, jolloin katsojan on itse avattava kirjan jokainen aukeama kuvien näkemiseksi. Teoskokonaisuuteen kuuluu myös kuva- ja värimaailmaltaan suloisen aistikas kotelo, johon on rei’itetty teosnimi Lilja. Päälle päätteeksi valokuvakirjan ja sen kotelon ympärillä on vielä käsin taiteltu ja kaksipuolisesti valokuvin painettu hurmaava käärepaperi."

Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon päämääränä on kannustaa korkeatasoisten valokuvataidekirjojen tekemiseen sekä herättää yleistä kiinnostusta valokuvataidekirjoja kohtaan. Palkinto myönnetään suomalaiselle tai Suomessa asuvalle valokuvataiteilijalle välillä 1.8.2018–31.12.2019 ilmestyneestä valokuvataidekirjasta. Palkinto nostaa esiin kirjaa valokuvataiteen muotona, ja sen tavoitteena on aktivoida mediaa esittelemään ja arvioimaan valokuvataidekirjoja itsenäisinä taideteoksina.

Johannes Romppanen on kuvataiteilija Kati Rapian haastateltavana Hehkutus-klubilla Suomen valokuvataiteen museon Instagramin livelähetyksessä tiistaina 12.5. klo 18–19. Lähetyksessä keskustellaan Liljasta ja Johannes Romppasen lempivalokuvakirjoista.

Vuoden valokuvataidekirja 2019 -palkinnosta lisää ks. http://photobookaward.fi/

Johannes Romppasen Lilja-kirjaan ja kilpailun finalisteihin voi tutustua ensi heinäkuussa Valokuvagalleria Hippolyten näyttelyssä:

883 sivua – Vuoden valokuvataidekirja -palkinto 2019
Valokuvagalleria Hippolyte
3.7.–2.8.2020
Yrjönkatu 8-10, 00120 Helsinki
www.hippolyte.fi

Kirjan tiedot:

Johannes Romppanen: Lilja
Valokuvat ja teksti: Johannes Romppanen
Graafinen suunnittelu: -SYB-
Värimäärittely: Colour & Books
Sidonta: Fopma Wier
Kustantaja: omakustanne
Ilmestymisaika: joulukuu 2019
Kirjapaino: Jos Morree Fine Books