Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.01.2021

Vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi valittiin hankolainen Jori Tapio Kalliola

Maaseudun Sivistysliitto on valinnut Vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi Jori Tapio Kalliolan. Kalliola on raumalaissyntyinen, Hangossa asuva itseoppinut taiteentekijä ja muusikko.

Kuvassa on Jori Kalliola, joka kurkistaa pölkkypääveistoksensa takaa.

Maaseudun Sivistysliiton valitsema Vuoden 2021 ITE-taiteilija on raumalaissyntyinen, Hangossa asuva itseoppinut taiteentekijä Jori Tapio Kalliola. Kuva Veli Granö, MSL-arkisto

 

Vuoden ITE-taiteilijan nimeämisen tavoitteena on nostaa itseoppineiden, mutta taiteellisesti merkittävän tuotannon tehneiden taiteilijoiden omaa ääntä ja näkökulmia entistä paremmin esille. Tittelin myötä taiteilija saa ansaitsemaansa huomiota ja hänelle tarjoutuu mahdollisuuksia töidensä esille saamiseen.

Huomionosoitus myönnettiin nyt toisen kerran.

Maailmanmenon kommentoija

Jori Tapio Kalliola on maalannut nuoruudestaan saakka tauluja, mutta sitten mielenkiinnon valloittivat jääkiekko ja musiikki. Bändihommat veivät mukanaan vuosiksi maailmalle. Kalliola on tullut tunnetuksi muusikkona ja eri yhtyeiden keulakuvana. Edelleenkin hän toimii Jori Otsa & Mah’Orkka -yhtyeen solistina.

Taidekoulutukseen Kalliola ei ole koskaan hakeutunut. Myös muusikkona, laulajana ja tekstintekijänä hän on itseoppinut.

Kalliola työskenteli Helsingissä puistojen hoidon parissa, kunnes vuonna 2014 muutti perheineen Hankoon. Siellä ilmaisun muodoksi löytyi veistäminen. Se tempaisi mukaansa niin, että nykyisin veistoksia syntyy lähes päivittäin. Puuveistoksia ja reliefejä löytyy työhuoneen täydeltä.

Taiteessaan Jori Tapio Kalliola kommentoi ajankohtaista maailman- ja elämänmenoa. Maalitauluina ovat yhteiskunnan, politiikan, uskonnon ja talouden valtarakenteet, ahneus ja vallan tavoittelu. Jo lapsuudessaan taiteilija sanoo kokeneensa syvää turhautumista tilanteissa, jotka koki epäoikeudenmukaisiksi.

Nyt veistosten puupääkansa huutaa julki ja protestoi noita vääryyksiä. ”Taiteessa ei kukaan määräile mitään”, Kalliola toteaa.

Ärhäkän näköisiin puupäähahmoihinsa Kalliola käyttää muiden hylkäämiä materiaaleja. Veistoksista löytyy muun muassa hirrenpätkiä, purettujen rautateiden osia ja metalliromua.

Jokin aika sitten Kalliola suunnitteli kaikkien teostensa polttamista suuressa roviossa. Ajatuksena oli julistaa, että tätä taidetta ei tehdä myyntiä varten, vaan sillä on muita tarkoituksia. Ehkä myös taustalla oli turhautumista siihen, ettei maailma osoittanut kiinnostusta.

 

Kuvassa on Jori Kalliolan maalauksia ja ne on maalattu laudoille, joka on seinämäinen.  Maalausten lisäksi seinämässä on pölkkykasvoja.

Jori Tapio Kalliolan ilmaisussa veistoksiin ja reliefeihin yhdistyy maalauksellisuus. Kuva Veli Granö, MSL-arkisto

 

Mitä kuuluu Vuoden ITE-taiteilijan ohjelmaan?

Jori Tapio Kalliola on valmistautumassa kesänäyttelyyn syntymäkaupungissaan Raumalla. Sepän talossa 1.–20.6.2021 toteutettava näyttely kuuluu Maaseudun Sivistysliiton satakuntalaisen ITE-taiteen hankkeeseen. Kuraattorina toimii taiteilija, dokumentaristi, ITE-taiteen pitkän linjan asiantuntija Veli Granö.  

”Näyttelyyn tulee uusia suuria veistoksia ja laaja kattaus vanhempaa tuotantoa. Kaikki teokset ovat eräänlaisia personoituja toteemeita. Niillä on paljon sanottavaa, ja sanottava jatkuu myös teoksiin maalattuina teksteinä”, Granö luonnehtii.

Näyttelyn ajan Kalliola työskentelee RaumArsin residenssitaiteilijana Sepän talossa ja on tuolloin yleisön tavattavissa.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan satakuntalaista ITE-taidetta esittelevä kirja, jossa Kalliola luonnollisesti on mukana. Veli Granön video Kalliolasta on jo nyt katsottavissa YouTubessa.

Teokset jatkavat Raumalta matkaa itärajalle Ilomantsiin, jonne tittelin edellinen haltija, Vuoden 2020 ITE-taiteilija Paula Huhtanen kuratoi Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttelyn. Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen järjestämä näyttely on heinä-elokuun ajan esillä Ilomantsin Kansallistalossa.

Kotikaupungissaan Hangossa Kalliola toteuttaa näyttelyn kansainväliseen Le Petit Festival -tapahtumaan. Monitaiteisen, 20.–22.8. järjestettävän festivaalin ohjelmassa on musiikkia, teatteria, tanssia ja kuvataidetta.

Tittelivuosi voi tuoda yllättäviä esiintymis- ja näyttelykutsuja, joihin Jori Tapio Kalliola on luvannut asennoitua joustavalla mielellä. Muun muassa Ilomantsin Karhufestivaali on esittänyt taiteilijalle kutsun mukaan elokuiseen tapahtumaan.