Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.02.2020

Viidestoista yö -musikaali ensi-iltaan ensi viikolla

Viidestoista Yö -musikaali lähestyy ensi-iltaansa, joka on ensi perjantaina 7.2. Yleisön kiinnostus esitystä kohtaan on ollut hurjaa ja kevät on lähes kokonaan loppuunmyyty Tampereella. Musikaalilla juhlistetaan Juicea upeana taiteilijana, jonka syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi 70 vuotta. Juicen elämästä tulee musikaalissa esille monia asioita, jotka ovat ehkä jääneet suurelta yleisöltä pimentoon.

Kuvassa ovat musikaalin esiintyjät 1970-luvun vaatteissa iloisella ilmeellä.

Kuva: Suomen Musiikkiteatteri

 

Musikaalissa käydään Juicen elämää läpi lapsuudesta aina vuoteen 1989 asti. Suurimpien hittien lisäksi musikaali sisältää myös vähemmän tunnettuja helmiä.
Musikaalia nähdään keväällä pääasiassa Tampereella, jonka jälkeen esitys lähtee kiertämään Suomea eri konserttisaleihin ja kulttuurikeskuksiin. 

Huikea matka Juicen ja hänen ystäviensä maailmaan

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta Juhani Juice Leskisen syntymästä. Juicea on pidetty suomalaisen rock-musiikin isähahmona ja Manserockin luojana. Hän oli nerokas laulaja ja lauluntekijä, sanoittaja ja kirjailija. Hän on laulanut itsensä omintakeisilla kappaleillaan kaikkien suomalaisten sydämiin. Juice oli mestarillinen riimittelijä, yhteiskuntakriitikko ja inhimillisyyden puolesta puhuja. Hänen lauluissaan on myös paljon huumoria ja ne kertovat usein rakkaudesta.

Juicea esittää upea artisti ja muusikko Matti Mikkonen alias Matthau Mikojan, manserockari jo toisessa sukupolvessa. Mikkonen on Popedan alkuperäiskitaristin Arwo Mikkosen poika, joten musiikki miehellä on ollut verissä aina. Hän on luonut kansainvälistäkin uraa mm. Bloodpit-yhtyeen keulakuvana sekä omalla soolobändillään Matthau Mikojan Band. Viime vuodet hän on keskittynyt soolokeikkojen ohella musiikkiteatteriin, ja voidaan muistaa mm. Sammy Babitzinin roolista supersuositusta Kirka-musikaalissa.

Juice oli kotoisin Juankoskelta pieneltä teollisuuspaikkakunnalta Pohjois-Savosta. Juicen perheessä oli viisi lasta, joista kolme kuoli nuorena. Vaneritehtaalla työskennellyt isä kuoli poikansa ollessa vain 11-vuotias. Vaikeassa tilanteessa Juhani joutui jo nuorena ottamaan paljon vastuuta perheestään. Vahvatahtoinen äitinsä säilyi tärkeänä henkilönä läpi elämän.

 

Kuvassa on Juicea esittävä Matti Mikkonen kirjastouoneessa lukemassa kirjaa ja punainen nauha päässään.

Kuva: Suomen Musiikkiteatteri

 

Juankoskelta Juice lähti Tampereen Kieli-instituuttiin opiskelemaan. Opiskelupiireissä hän tapasi Mikko Alatalon ja Harri Rinteen, ja heidän ystävyytensä tuli pian muuttamaan koko suomalaista musiikkimaailmaa. Ystävykset perustivat legendaarisen Coitus Int – yhtyeen, joka sai nopeasti jalansijaa opiskelijapiireissä.

Juice oli ahkera säveltäjä ja sanoittaja, ja jo 25-vuotiaana hän lukeutui tunnetuimpiin suomalaisiin rock-laulajiin. Juicen yhtyeet vaihtuivat usein vuosien saatossa, mutta tunnetuimpina voidaan pitää Juice Leskinen Slamia ja Juice Leskinen Grand Slamia.

Juice oli itsetietoinen, rakastettava ja samalla vaikea taiteilijapersoona, joka eli boheemia taiteilijaelämää. Hänen elämäänsä kuuluivat monet syvät rakkaudet, niiden päättymiset ja runsas alkoholinkäyttö. Juicen sanotaankin eläneen vahvasti rakkaudesta.

Musikaalissa tehdään huikea aikamatka Juicen ja hänen ystäviensä maailmaan. Juicen suurimpien klassikoiden lisäksi kuulemme Mikko Alatalon tuotantoa, Manserockin parhaita paloja, unohtamatta Tuuliajolla risteilyn hulvattomia yhtyeitä. Musikaalissa kuullaan mm. kappaleet: Viidestoista yö, Rakkauden haudalla, Syksyn Sävel, Marilyn, Jyrki Boy, Mä maalaispoika oon, Hän hymyilee kuin lapsi, Kaksoiselämää, Musta aurinko nousee, Paperitähdet, Aamu alkaa A:lla, Pidetään ikävää ja monia, monia muita.