Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.02.2009

Varokaa, mustalaisia! Väärinymmärryksen historiaa

Varokaa mustalaisia! Väärinymmärryksen historiaa –näyttely on Helsingin kaupunginmuseon Hakasalmen huvilassa vieraileva näyttely, joka pyrkii murtamaan ihmisten ennakkoluuloja romanikulttuurista.

Näyttelyn alkuun yhteen huoneeseen on pystytetty Carmen eli asenne narikka. Täältä löytää erilaista romanikrääsää, joka kuvastaa suomalaisten tuntemusta romanikulttuurista.

Näyttely avartaa tietämystä monesta näkökulmasta. Romanit ovat kielellisin perustein kotoisin Intiasta, josta he ovat yli tuhat vuotta sitten lähteneet tuntemattomasta syystä liikkeelle. Tämän jälkeen matka on jatkunut pitkin maita ja mantuja, kohdaten matkalla lukuisia vastoinkäymisiä, kuten maaorjuutta, lainsuojattomuutta ja kansanmurhaa. Ensimmäinen maininta romaneista Suomessa on Ahvenanmaalta vuodelta 1559.

Suomen romaneita rintamapalvelukseen vuosien 1939-45 osallistui tuhatkunta. Sotien jälkeen romanien evakkotie oli vaikea, koska romaneihin suhtautuminen oli muihin evakkoihin verrattuna negatiivisempaa. Näin ollen romanit alkoivat pystyttelemään telttoja ja parakkeja kaupunkien liepeille. Myös romanien perinteiset elinkeinot, kuten kaduilla ja ovilta oville tapahtuva käsitöiden myynti, povaus ja pyytäminen eli kerjuu alkoi yleistymään, etenkin pääkaupunkiseudulla. Tämän seurauksena taloyhtiöissä alkoivat yleistymään kerjääminen ja kaupustelu kielletty –kyltit.

Yhteisöllisyyttä ja ryhmäsidonnaisuutta
Romanit on kansa, joka kunnioittaa yhteisöllisyyttä ja he kiittävät tänä päivänä ryhmäsidonnaisuuttaan kulttuurinsa olemassa olosta. Romanit arvostavat vanhempia ihmisiä ja esimerkiksi nuorempi ei saa heidän tapojensa mukaan nukkua vanhemman ihmisen yläpuolella. Vanhemmalle romanille sijataan vuode parhaalle paikalle ja he käyvät ensiksi myös saunassa. Romaneille myös puhtaus on kaiken A ja O, esimerkkinä tästä keittiöön ei kuulu mennä alusvaatteissa, vaan ruokailuhetkeä kunnioitetaan.

Varokaa, mustalaisia! -näyttely on rantautunut Hakasalmen huvilaan Luxemburgin kaupunginmuseosta. Näyttely on valmistettu Luxemburgin kulttuuripääkaupunkivuoden 2007 kunniaksi, jolloin Luxemburgin vuoden teemaksi oli valittu maahanmuutto eurooppalaisesta näkökulmasta. Luxemburgin kumppani kulttuuripääkaupunkina oli Romanian Sibiu, joten kaupungit päättivät puhaltaa yhteen hiileen.

On hienoa että nyky-yhteiskunnassa on vielä ihmisiä, jotka pitävät perinteisistä arvoista kiinni. Yhteisöllisyys ja keskinäinen kunnioitus on kantanut romanien kulttuuria sorroista huolimatta tähän päivään saakka. Ehkäpä meillä pääväestön edustajilla on jotain opittavaa, mikäli tahdomme suomalaisuutemme säilyvän.

Kulttuuri tarttuu
Kiersin näyttelyn lopuksi huonetta, jossa esiteltiin romanien musiikkia historiasta tähän päivään. Huoneessa oli ilmainen jukebox, jota minä ja muut kiertelevät tutustujat soittivat. Piste iin päälle kierroksella oli näky, jota ei hevillä näe: suomalainen nainen innostui keinuttamaan hieman lanteitaan romanimusiikin tahtiin.

Näyttely on onnistunut ja mielenkiintoisesti toteutettu. Se antaa paljon tietoa uskaliaille ja kannustan kaikkia heittämään ennakkoluulonsa narikkaan. Mutta varo, paikalla saattaa olla oikeasti mustalainen!

Helsingin kaupunginmuseo
Hakasalmen huvila
Mannerheimintie 13 d
00100 Helsinki

Varokaa, mustalaisia! Väärinymmärryksen historiaa 11.2. - 30.8.2009, ke-su 11-17, to 11-19.

Teksti: Laura Rautjoki / Amusa.fi

Näytä suurempi kartta

Title: Tiedote 6.2.2009 - Romaninäyttelyn tiedotuskuvat</p>
<p>Description: Perhe ja suku ovat romaneille erittäin tärkeitä, ja vanhojen kunnioittaminen on romanitapojen perusta. Romaniperhe tervehtimässä potilasta sairaalassa jouluaattona 1970. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Kari Hakli.</p>
<p>Description Writer: ELA</p>
<p>Copyright: Helsingin kaupunginmuseo</p>
<p>Copyright URL: www.helsinkicitymuseum.fi/picturearchives/termsofuse</p>
<p>Copyright Status: Copyrighted</p>
<p>Date: 1970-12-24</p>
<p>City: Helsinki Suomi-Finland</p>
<p>Country: Suomi - Finland</p>
<p>Credit: Helsingin kaupunginmuseo</p>
<p>Source: km003ru5</p>
<p>Instructions: www.helsinkicitymuseum.fi/picturearchives/termsofuse

Perhe ja suku ovat romaneille erittäin tärkeitä, ja vanhojen kunnioittaminen on romanitapojen perusta. Romaniperhe tervehtimässä potilasta sairaalassa jouluaattona 1970.

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo / Kari Hakli.

Kuvaa on rajattu.