Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.01.2021

Uutta tulkintaa - Simpauttaja-Finnhits Varkauden Teatterissa

Simpauttajasta on tulossa uusi,  svengaava versio. Tapahtumat sijoittuvat kauniiseen kesäiseen Pohjois-Karjalaan. Pielisen rantaan saapuu kummallinen mies, Simpauttaja. Hän tituleeraa itseään maailman parhaaksi käsillään seisovaksi orjaksi. Tämä kylän uusi renki on julmetun kova työmies, mutta samalla häikäilemätön omissa pyrkimyksissään. Kun hän syksyllä lähtee, ei mikään ole ennallaan. Nauru ja itku kävelevät käsi kädessä kohti vääjäämätöntä...

 

Kuvassa on Ville-Veikko Valtanen, joka istuu ja hänen vieressään on naisfiguuripatsas.

Otto eli Jussi Immonen. Kuva: Kuwaamo Sampo Luukkainen

 

Näytelmässä sydäntemme maalaismaisemaan on luikerrellut rakennemuutos. Nuoret pakenevat kaupunkiin. Maitojunalla kotiin palaavat vain alkoholisoituneet poikamiehet… Simpauttaja on mehevällä huumorilla höystetty kotimainen menestysteos. Syvää draamaa, suuria tunteita, ikimuistoisia repliikkejä - jotka osataan ulkoa.

Varkauden Teatterin Simpauttaja-Finnhits tuo teatterin lavalle nuoruuden kiihkeän kesän ikimuistoisten Finnhits-sävelten myötä. Kapellimestari Sami Ruutiainen on sovittanut svengaavat kappaleet näytelmään istuviksi.

Vuonna 1973 nuoren pohjoiskarjalaisen lehtimiehen Heikki Turusen kirjoittama Simpauttaja arvioitiin ilmestyessään vuoden parhaaksi esikoisteokseksi. Sittemmin romaani on valittu koko vuosisadan parhaaksi esikoisteokseksi ja sen tarina on nähty myös elokuvana, monilla teatterilavoilla ja musikaalina.  
Ohjaaja Janne Kinnusen näkökulma Simpauttajaan

Janne Kinnunen kertoo, että Pohjois-Karjalassa syntyneenä ja kasvaneena Simpauttajan maailma on tuttu. ”Simpauttajan henkilöt ovat olleet tunnistettavissa ympärillä olevissa kylien ihmisissä. Simpauttaja-Finnhits on esitys, jossa Turusen rehevä kieli yhdistyy omaan karnevalistiseen käsitykseeni teatterista. Yhdessä taitavan työryhmän kanssa olemme luoneet näyttämölle kesäisen, pohjoiskarjalaisen maalaisidyllin, jossa voi haistaa lannan tuoksun ja vastakaadetun heinän. Tarina kerrotaan Oton näkökulmasta. Tapahtumat vyöryvät katsojan eteen Oton värikylläisten silmälasien läpi. Se on musiikin, valojen ja tanssien täyttämä ilotulitus.”

Oton esikuvan töitä esillä ensimmäistä kertaa

Leppävirtalainen Anne Karvonen huomasi Facebook-kaverinsa, näytelmän puvustajan Sari Kirjavaisen kommentin tulevasta Simpauttaja-Finnhits ensi-illasta. Hän kommentoi Kirjavaiselle, että Oton esikuva, Kauko Niskanen on hänen enonsa. Karvonen kertoi, että heillä on joitakin enon töitä tallessa Liperissä. Karvosen ja suvun suostumuksella Varkauden Teatteri sai käyttöönsä myös suvun Niskasesta kertovat arkistot valokuvineen. Näistä ennen näkemättömistä aarteista on pystytetty näyttely teatterin aulaan. Näyttelyllä halutaan tuoda jo edesmennyt taiteilijasielu Kauko Niskanen näkyväksi. Näyttely on ilmainen ja se on esillä niin kauan, kun Simpauttaja-Finnhits pysyy teatterin ohjelmistossa.

Näytelmän on dramatisoinut Tarja Saikkonen. Sen on ohjannut Janne Kinnunen. Musiikin on sovittanut kapellimestari Sami Ruutiainen. Koreografiat ovat koko ensemblen, samoin koko ensemble soittaa bändissä ja laulaa.
Lavastuksen on suunnitellut Sami Härkönen. Puvustus on Sari Kirjavaisen, tarpeiston valmistus Mirja Ryytyn sekä kampaukset ja maskit Miia Immosen. Äänet Jussi Heiskanen ja valot Marko Etelärinne.

Rooleissa

Simpauttaja - Ville-Veikko Valtanen
Imppa - Lassi Jämsä
Otto - Jussi Immonen
Hilppa - Kari Suhonen
Eeli, baarinpitäjä, Pirtamon vanha emäntä, Lyyli Kaurapelto - Marja Sundgrén
Kuuno - Markku Ryytty
Juuli - Isa Lindgren-Backman
Pirtamon Jouko - Jukka-Pekka Löhönen
Marketta, Pirtamon vanha isäntä, Ruottala - Myy Lohi
Jomppa Kaunismäki - Pietari Pentikäinen
Hemmo Sysmänaho - Väinö Makkonen
Lassi Kaurapelto - Sami Ruutiainen
Bändi ja laulut - koko ensemble