Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.03.2020

Uusia koruaarteita esiin – merkittävä apuraha Kalevalaisten Naisten Liiton tutkimusprojektiin

Kalevalaisten Naisten Liiton elokuussa alkava Maalöydöstä koruksi -tutkimushanke selvittää kulttuurien kohtaamisia sekä ihmisten ja esineiden liikkuvuutta Suomessa viikinkiajalta varhaiseen keskiaikaan. Hankkeeseen on saatu 150 000 euron apuraha Suomen Kulttuurirahastolta.

Kuvassa on eläinhahmoinen riipus, jolla on kuono ja takana kolme reikää.  Väri on harmaa ja siinä on vihertäviä laikkuja.

Eläinhahmoinen riipus, metallinetsintälöytö Hämeenlinnan Perttulasta. Kuva: Museovirasto

 

Hankkeessa tarkastellaan ajanjaksoa noin 800-1000 vuotta sitten. Tutkijat selvittävät, mitä tuon ajan korut kertovat pukeutumisesta, asusteista ja esineiden raaka-aineista. Uutena tutkimuskohteena ovat useat korut, joita metallinetsinharrastajat ovat viime vuosina löytäneet Suomessa. Lisäksi tutkitaan Museoviraston arkeologisten ja Suomen kansallismuseon historiallisten kokoelmien vanhoja aineistoja. Tutkittavana ovat muun muassa naisen hauta Liedon Ristinpellosta ja pienen tytön hauta Maskun Humikkalan ristiretkiajan kalmistosta.

Tutkijat selvittävät, millaisia metalliseoksia koruihin käytettiin ja mitä kauppareittejä pitkin raaka-aineet, korut ja pukeutumisen virtaukset Suomeen tulivat. Koruissa ja vaatteiden spiraalikoristeissa käytettyjen metalliseosten tutkiminen tuo tietoa esineiden valmistustavoista ja -alueista sekä metallien kierrättämisestä. Tekstiilien kuitututkimus kertoo kaupankäynnistä ja kulttuuriyhteyksistä ja myös pukuja käyttäneiden ihmisten liikkuvuudesta. Tutkimuksella saadaan tietoa, miten viikinkiajan ja varhaisen keskiajan kauppareitit vaikuttivat Suomen asukkaiden arkeen ja pukeutumiseen.

Monitieteisessä tutkimuksessa ovat mukana Kalevalaisten Naisten Liitto, kaksi Helsingin yliopiston arkeologia, Museoviraston arkeologiset kokoelmat, Suomen kansallismuseon konservointiyksikkö sekä Aalto-yliopiston Nanomikroskopiakeskus. Arkeologien ja konservaattorin saumattoman yhteistyön tuloksena tieto rautakauden ja keskiajan taitteesta saattaa muuttua olennaisestikin. Metallinetsinharrastajien löydöt toimivat innoituksena tutkijoiden ja graafikon yhteistyölle, jonka tuloksena on korujen taiteellinen muotoilu uustuotantoa varten.

Korut ovat Kalevalaisten Naisten arvopohjan mukaisia kulttuuriesineitä, joiden tutkimista ja uustulkintaa Kalevalaiset Naiset vaalivat ja edistävät parhaansa mukaan. Tutkimusta on tuettu jo vuodesta 1935 lähtien Kalevala Korujen tuotannolla.