Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.03.2020

Teosto tilitti 8,5 miljoonaa säveltäjille, sanoittajille ja musiikkikustantajille

Teosto on maksanut asiakkailleen maaliskuun tilityksensä 19.3.2020. Summasta maksettiin kotimaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille 3,5 miljoonaa euroa, loput tilitetään ulkomaisille musiikintekijöille, joiden musiikkia on esitetty Suomessa. Tilitykset ovat kertyneet vuoden 2019 esityksistä, joten ajankohtaisella koronatilanteella ei ole ollut niihin vaikutusta.

Kuvassa on valkoisella ja monivärisellä pilkullisella pohjalla iso nuottiavain sekä keskellä kulkeva nuottiviivasto, joka on kaarella ja siinä on muutamia nuotteja.

Kuva: pianotunnit.fi

 

Suurin osa tilityksessä maksettavista korvauksista on kertynyt musiikista, jota on käytetty vuoden 2019 heinä-, elo- ja syyskuussa radiossa, televisiossa, taustamusiikkina, online- ja streaming-palveluissa ja Yle Areenassa. Mukana on myös ulkomailta kerättyjä korvauksia sekä korvauksia, joita ei ole aiemmin voitu maksaa esimerkiksi puuttuneiden teosilmoitusten vuoksi.

Teosto kerää tekijänoikeuskorvaukset sekä kotimaisen että ulkomaisen musiikin julkisesta esittämisestä ja tallentamisesta ja tilittää ne edelleen musiikin oikeudenomistajille.

Maaliskuussa tilitettävät korvaukset ovat kertyneet seuraavilta musiikin käytön alueilta (nk. oikeusluokat):
Musiikin käytön alue     
Radio & TV, 5,3 Me
Julkinen esittäminen 1,3 Me
Internet 0,7 Me
Useita (ulkomaat ja korjaukset)    1,2 Me
Yhteensä 8,5 Me

 

Yksittäisen tekijän tilityksen määrää riippuu siitä, kuinka paljon hänen tekemäänsä kappaletta on esitetty ja mikä on hänen osuutensa teokselle tilitettävästä korvauksesta. Summa vaihtelee muutamasta eurosta useisiin tuhansiin.

Teoston tilittämä summa vaihtelee myös sen mukaan, kuinka kattavasti kultakin musiikinkäytön alueelta saadaan kerättyä korvauksia. Teosto pyrkii jatkuvasti nopeuttamaan korvausten keräämistä niin, että ne saadaan tilitettyä musiikin tekijöille mahdollisimman nopeasti esittämisen jälkeen.

Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Seuraava tilitys maksetaan kesäkuussa 2020. Sekä Teosto että kansainväliset kumppanijärjestömme keräävät musiikinkäytön korvauksia ja valmistelevat tulevia tilityksiä tavalliseen tapaan. Koronatilanne ei vaikuta myöskään kesäkuussa 2020 maksettaviin tilityksiin, vaan sen mahdolliset vaikutukset näkyvät vasta myöhemmissä tilityksissä.