Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 30.08.2019

Tampereen Työväen Teatteri tuo näyttämölle kantaesityksinä Poikabändi-musikaalin ja Sirkku Peltolan Koiran morsiamet

Tampereen Työväen Teatterissa nähdään syyskaudella 2019 yhteensä kymmenen ensi-iltaa, joista neljä on yhteistuotantoja.

Suurella näyttämöllä ensi-illat aloittaa musikaalikomedia Poikabändin kantaesitysja lokakuun ensi-ilta on Hannu Salaman menestysromaaniin perustuva Juhannustanssit. Eino Salmelaisen näyttämön ensi-illat ovat Strindbergin Neiti Julie, Sofokleen Antigoneja koko perheen seikkailutarina Pikku vampyyri. Kellariteatterissa kantaesityksensä saa Sirkku Peltolan uusin, järjestyksessään 30. näytelmä Koiran morsiamet. Ensi-iltoja täydentävät eri teattereiden kanssa tehtävät yhteistuotannot. Kellariteatterissa nähdään kahden esityksen verran TTT:n ja Tampereen Teatterin uuden Tampereen Liikkuvan Näyttämön ensimmäinen ensi-ilta Dostojevskin Idiootti, joka lähtee esitysten jälkeen kiertueelle tamperelaisiin palvelutaloihin. Yhteistuotantoina tuotetaan ensi-iltaan TTT:ssä myös Yhtä matkaa, Don Quijote ja Lehman Trilogy. Lisäksi keväällä TTT:ssä nähdään yhteistuotanto Ruusuruoska.

”TTT:n syksyssä klassikot ovat tätä päivää ja uudet kantaesitykset ovat toivon mukaan tulevia klassikoita. Klassikot antavat luvan katsoa itseämme hiukan kauempaa, havaita sitä mikä on muuttumatonta ja mikä muuttuvaa. Yhteistuotannot vastaavat moneen eri tarpeeseen: niiden ansiosta saamme katsojille enemmän erilaista hyvää, otamme huomioon taiteen tekemisen rakennemuutoksia, ja tuomme ohjelmistoon erikoisosaamista vaativia esityksiä, joihin emme itse pysty. Ohjelmistossa on yksi ainoa iso vika: siinä on liian monta esitystä, jotka haluaa nähdä”, kuvailee teatterinjohtaja Otso Kautto.

Uusi musikaalikomedia Poikabändi on tarina musabisneksestä, unelmista ja ystävyydestä
Suuren näyttämön musikaalikomedia Poikabändi on tämän syksyn puhutuimpia ensi-iltoja. 90-luvulle sijoittuva tarina kertoo musabisneksen kaupallistumisesta, unelmista ja ystävyydestä. Musikaalin ovat käsikirjoittaneet Heikki Syrjä ja Riku Suokas, jotka vastaavat myös ohjauksesta. Musiikin säveltävät hittivelhot Risto Asikainen ja Kristian Maukonen sekä musikaalimaestro ja kapellimestari Pekka Siistonen. Lavastussuunnittelija on Teppo Järvinen, pukusuunnittelija Jaana Aro, koreografi Markku Nenonen, valosuunnittelija Sami Rautaneva, äänisuunnittelija Kalle Nytorp, musiikin tuotannosta vastaavat Ari Toikkaja Pekka Siistonen. Poikabändi ToiBoysin muodostavat musikaalitähdet Jari Ahola, Jon-Jon Geitel, Lauri Mikkola, Saska Pulkkinen ja Jonas Saari. Bändinä on jo 13 vuoden ajan, Vuonna 85-musikaalin ensi-illasta asti TTT:n eri tuotannoissa soittanut Alabama House Band. Bändinä keväästä asti keikoilla nähty ToiBoys on jo ilmiö. Musikaalin Poikabändin odotettu kantaesitys on 5.9. Suurella näyttämöllä.

Tampereen Työväen Teatterin syksyn 2019 ohjelmistossa Poikabändimusikaali.
Kuvassa Saska Pulkkinen, Jonas Saari, Jari Ahola, Jon-Jon Geitel ja Lauri Mikkola. Kuva: Kari Sunnari/Tampereen Työväen Teatteri

Hannu Salaman Juhannustanssit pätkätyösukupolven tulkintana
Lokakuun Suuren näyttämön ensi-ilta on Hannu Salaman läpimurtoromaaniin perustuvaJuhannustanssit. Salaman läpimurtoteos toi kirjailijalle kuritushuonesyytteen, ja kirjasta sensuroitiin kaksisataakymmenen sanaa. Romaani julkaistiin 55 vuotta sitten poliittisten jännitteiden, ydinpommin uhan ja jälleenrakennuksesta uupuneen yhteiskunnan keskelle. Nyt luvassa on sukupolvitulkinta joka kysyy, onko maailma muuttunut ja miten? Tekijöinä ovat dramaturgi Juho Gröndahl, ohjaaja Linda Wallgren, säveltäjä Joonas Mikkilä ja koreografi Samuli Nordberg. Lavastussuunnittelija on Janne Vasama, valosuunnittelija Eero Auvinen, videosuunnittelija Pyry Hyttinen, pukusuunnittelija Marjaana Mutanen ja äänisuunnittelijat Kalle Nytorpja Paavo Malmberg. Näyttämöllä nähdään Mika Honkanen, Juho Kanervo/Riku Vartiainen, Emmi Kaislakari, Juha-Matti Koskela, Verneri Lilja, Minea Lång, Joel Mäkinen, Jyrki Mänttäri, Helmi-Leena Nummela, Jussi Pekka Parviainen, Kaisa Sarkkinen, Miia Selin ja Eriikka Väliahde.  

Strindbergin Neiti Julie kuvaa sukupuolten ja yhteiskuntaluokkien kamppailua
August Strindbergkirjoitti Neiti Julien kolmessa viikossa kesällä 1888. Hänen kustantajansa piti sitä liian säädyttömänä julkaistavaksi; yläluokkaisen naisen ja alempisäätyisen miespalvelijan traaginen pikaromanssi oli liikaa. Tänään Neiti Julie on Strindbergin tunnetuin teos ja yksi maailmankirjallisuuden suurimmista klassikoista. 30.8. Eino Salmelaisen näyttämön ensi-illassa nähdään uusi tulkinta tästä ajattomasta teoksesta, joka yhä uudelleen haastaa ja kyseenalaistaa käsityksemme naisesta ja miehestä, luokista, sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja vallasta. Neiti Julien ohjaa Michael Baran omana suomennoksenaan. Visuaalisesta suunnittelusta vastaa Kimmo Viskari ja musiikin säveltämisestä Juhani Nuorvala. Rooleissa Eriikka Väliahde (kreivin tytär Julie), Janne Kallioniemi (palvelija Jean) ja Emmi Kaislakari (keittäjä Kristin, Jeanin morsian).

Strindbergin Neiti Julie TTT:n syksyn 2019 ohjelmistossa.
Kuvassa Eriikka Väliahde (Julie) ja Janne Kallioniemi (Jean). Kuva: Kari Sunnari/Tampereen Työväen Teatteri.

Pikku vampyyri tarjoaa seikkailun ja pohdittavaa erilaisuudesta
Lapsille ja koko perheelle on luvassa jännittäviä hetkiä, kun Angela Sommer-Bodenburgin mittavaan kirjasarjaan perustuva Pikku vampyyri aloittaa ohjelmistossa. Ensi-iltaa juhlitaan 6.9. Eino Salmelaisella. Seikkailu alkaa, kun vampyyrikirjoja ahmivan Antonin huoneeseen ilmaantuu aivan oikea vampyyri Rydiger. Tutustumme von Schlottersteinin karmivaan vampyyriperheeseen ja jännitämme, kuinka Antonin perhe suhtautuu uusiin ystäviin. Sadunomainen lavastus ja puvustus luovat mainiot puitteet jännittävälle fantasialle! Ohjaus Ilmari Pursiainen, lavastus Perttu Sinervo, pukusuunnittelu Marjaana Mutanen. Rooleissa Juha-Matti Koskela, Antti Peltola, Hiski Grönstrand, Kristiina Hakovirta, Minna Hokkanen, Mika Honkanen, Jari Leppänen ja Eriikka Väliahde.

Koko perheen näytelmän Pikku vampyyrin ensi-ilta on 6.9.2019
Kuvassa Juha-Matti Koskela ja Eriikka Väliahde. Kuva: Kari Sunnari/Tampereen Työväen Teatteri.

Antigone: näytelmä, josta kaikkina aikoina eläneet ihmiset ovat tunnistaneet itsensä
Antiikin ajalta periytyvä Sofokleen näytelmä Antigone kertoo siitä, mitä Oidipuksen perheelle sitten tapahtui. Kun veljet asettuivat vastakkain, mihin uskollisuus asettui? Antigone on historiamme ensimmäisiä säilyneitä näytelmiä. Ensi-ilta Eino Salmelaisen näyttämöllä 15.10. Suomennos Kirsti Simonsuuri, ohjaus Tiina Puumalainen, lavastus- ja pukusuunnittelu Teppo Järvinen, valosuunnittelu Sami Rautaneva, äänisuunnittelu Niklas Vainio. Rooleissa Kristiina Hakovirta, Petra Ahola, Heidi Kiviharju,Jaana Oravisto, Jari Ahola, Pentti Helin, Janne Kallioniemi, Samuli Muje.

Sirkku Peltolan uutuus Koiran morsiamet ensi-iltaan lokakuussa
Sirkku Peltolan järjestyksessään 30. näytelmä Koiran morsiamet saa kantaesityksensä Kellariteatterissa 9.10. Viime vuonna Pro Finlandialla palkittu näytelmäkirjailija ja ohjaaja on kirjoittanut intiimin tarinan rakkauden kaipuusta, yksinäisyydestä ja yllättävästä ystävyydestä. Rooleissa Tampereella ensi kertaa vieraileva Sari Mällinen, Teija Auvinenja Saska Pulkkinen. Lavastuksen on suunnitellut Hannu Lindholm, puvut Marjaana Mutanen ja valot sekä äänet Kyösti Kallio.

Yhteistuotantoina Dostojevskin Idiootti, Yhtä matkaa, Don Quijote, Lehman Trilogy ja Ruusuruoska
Keväällä Kansallisteatterissa aloittanut esitys Yhtä matkaa nähdään Tampereen ensi-iltana 10.9. Eino Salmelaisen näyttämöllä. Seela Sellan ja Puntti Valtosen sekä Safka Pekkosen esittämässä draamassa vanha nainen ja keski-ikäinen mies kohtaavat junassa. Toinen on matkalla häihin, toinen hautajaisiin. Pitkän matkan mittaan matkakumppanit löytävät tien ennakkoluulojensa ryteikön läpi. Ohjaus Kari Paukkunen, tuotanto Kulttuurikone, yhteistyössä Tampereen Työväen Teatteri ja Kansallisteatteri.

Miguel de Cervantesin klassikko Don Quijote saa uuden tulkinnan Otso Kauton ohjauksessa ja Red Nose Companyn näyttelijöiden roolitöinä. Katsojat viedään seuraamaan wannabe-ritarin Don Quijoten ja hänen aseenkantajansa Sancho Panzan seikkailuja. Esitys on suunnattu aikuisyleisölle. Tampereella ensi-ilta on 23.10. Eino Salmelaisella. Päätuottaja Red Nose Company, osatuottaja Teatteri Quo Vadis, yhteistyökumppaneina Kuopion kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Tampereen Työväen Teatteri ja Turun kaupunginteatteri.

Teatteri Takomossa 20.9. ensi-iltansa saava Ruusuruoska nähdään Kellariteatterissa keväällä 2020. Esa Kirkkopellon dramatisoima ja ohjaama esitys pohjautuu Alpo Jaakolan kulttisarjakuvaan vuodelta 1967. Rooleissa nähdään Teatteri Takomon Joanna Haartti ja Joonas Heikkinen, TTT:n Minna Hokkanen ja Auvo Vihro sekä Nätystä Sofia Smeds. Tampereen Työväen Teatterin ensi-ilta on

Lehman Trilogy avaa maailmantalouden taustoja, ensimmäinen osa nähdään lokakuussa
Stefano Massinin
käsikirjoittama Lehman Trilogy – Erään pankin tuho kertoo tarinan, jossa amerikkalainen unelma lopulta muuttui kaiken alleen murskaavaksi helvetinkoneeksi. 25.10. ja 26.10. nähdään Kellariteatterissa näytelmän ensimmäisen osa. Maailmantaloudelle ihmiskasvot antavaa esitystä on ylistetty kansainvälisesti. Ohjaus David Giovanzana, rooleissa Jussi Lehtonen, Juha Sääskija Timo Torikka. Tuotanto Teatteri Metamorfoosi. Yhteistyökumppaneina Espoon Kaupunginteatteri, Tampereen Työväen Teatteri ja Kansallisteatteri. Projekti on toteutettu Suomen Kulttuurirahaston tuella.

Ohjelmistossa syksyllä 2019 jatkavat yleisösuosikit
Syksyn ohjelmistossa jatkavat Suuren näyttämön yleisösuosikit musikaali Billy Elliot ja komedia Tämä on ryöstö!. Eino Salmelaisen näyttämöllä jatkavat kotimainen yleisön rakastama musiikkinäytelmä Vanhoja poikia. Kellariteatterissa jatkaa niin ikään 8.2. Suomen kantaesityksensä saava seikkailusatu Feeri. TTT-Klubin ohjelmistossa jatkavat Mars vs. Venus? ja Kuumia aaltoja. Lisäksi nähdään lukuisa joukko vierailuja.