Hyppää pääsisältöön
Amusa
/ 19.02.2009

Taidemaalari Unto Pusa ja näkemisen taito

Taidemaalari Unto Pusa (1913-1973) kuuluu Hyvinkään taidehistoriallisesti merkittäviin taiteilijoihin. Taiteilija muutti perheensä kanssa Hyvinkäälle 1919, missä hän otti ensi askeleet taiteilijana paikallisten mestarien Tyko Sallisen ja Yrjö Saarisen innoittamana.

Unto Pusa oli taiteilija, taideopettaja ja teoreetikko. Suomen modernin taiteen kehityksessä hänen taiteensa on ollut keskeisessä asemassa. Pusan taiteessa teoreettinen lähestymistapa Ferdinand Legérin ja Robert Delaunayn hengessä yhdistyy hänen omaan persoonalliseen ilmaisutapaansa. Pusa oli kiinnostunut 1900-luvun alun erilaista taidevirtauksista kubismista konkretismiin, mutta hänestä ei tullut yhdenkään suunnan puhdasoppista edustajaa. Nämä tyylit auttoivat häntä kuitenkin luomaan oman persoonallisen taideilmaisunsa. Kokeiluja lukuun ottamatta Pusa ei koskaan luopunut taiteessaan esittävyydestä.

Unto Pusa oli aikanaan maamme keskeisin monumentaalimaalausten tekijä. De Stijl-ryhmä ja neoplastismi olivat merkittäviä vaikuttajia Pusan omalle tila-ajattelulle ja kiinnostukselle yhdistää maalaus ja rakennettu ympäristö. Seinämaalauksissaan Unto Pusa korostaa työn, henkisen kulttuurin ja luonnon merkitystä.

Pusa oli merkittävä opettaja, jonka vaikutus ulottuu useaan taiteilijapolveen. Hän opetti lähes yhtäjaksoisesti 1940-luvun puolesta välistä vuoteen 1970 opettajana Vapaassa Taidekoulussa ja Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla. Lisäksi hän toimi ABC-koulun johtavana opettajana. Unto Pusa julkaisi opetuksensa ja teoreettiset pohdintansa myös kirjoina Plastinen sommittelu (1963) Väri-tila-muoto (1967) sekä Taiteesta (1982).

Unto Pusa näyttely Hyvinkään taidemuseossa 23.1. - 13.4.2009. Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Unto Pusan elämää ja tuotantoa käsittelevä julkaisu. Siihen ovat kirjoittaneet filosofian tohtori Kerttuli Wessman, taidemaalari Carolus Enckell ja kuvataiteen tohtori Jyrki Siukonen.

Lisätietoja näyttelystä antaa amanuenssi Merja Ilola p. 040 480 1776 merja.ilola@hyvinkaa.fi ja museonjohtaja Raisa Laurila-Hakulinen p. 040 571 0729 raisa.laurila-hakulinen@hyvinkaa.fi.

Hyvinkään taidemuseo
Hämeenkatu 3
05800 Hyvinkää

Avoinna: ti-to 11–18, pe-su 11–17. (19.2.2009 tiedon mukaan)

Teksti: Hyvinkään Kaupunki / Amusa.fi

Näytä suurempi kartta

Poika ja harppi<br />
Unto Pusa<br />
(luonnos Kotimaani ompi Suomi –seinämaalaukseen), 1959,<br />
tempera ja öljy kankaalle,<br />
Hyvinkään taidemuseo.<br />
Kuva: Douglas Sivén. Poika ja harppi Unto Pusa (luonnos Kotimaani ompi Suomi –seinämaalaukseen), 1959, tempera ja öljy kankaalle, Hyvinkään taidemuseo. Kuva: Douglas Sivén.