Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.01.2020

Taidekeskus Salmelan kesässä ensi kertaa Särestöniemi ja Äkkijyrkkä

Reidar Särestöniemen maalauksia nähdään ensimmäistä kertaa Salmelassa. Päärakennukseen tulee esille myös kuvanveistäjä Veikko Myllerin uusi kokoelma. Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä on toinen Salmelan ensikertalainen. Äkkijyrkkä tuo Salmelaan sekä maalauksia että veistoksia.

Kuvassa on Reidar Särestöniemen Punainen poro, jossa on pystysuora koivikko, harmaata ja punaista.

Reidar Särestöniemi, Punainen poro, 1970. Kuva: Taidekeskus Salmela

 

Päärakennuksessa esitellään myös uudet kokoelmat taidemaalari Elina Förstiltä, kuvanveistäjä Tiina Torkkeliltä sekä Rafael Wardilta. Kesän Nuori taiteilija julkistetaan myöhemmin keväällä.

Koko Domanderin näyttelyalue on varattu viidennelle Salmelan nuorten kuvataidekilpailun näyttelyluokalle. Tuomaristo valitsee näyttelyyn tulevat noin 15 taiteilijaa maaliskuussa 2020. Kuvataidekilpailuun on ilmoittautunut yli 300 taiteilijaa.  Kuvataidekilpailun palkintojenjako järjestetään 10.7.2020 Salmelassa.

 

Kuvassa on hyppäävä sarvipäinen eläin ja kultaiset kaviot.  Eläin on musta.

Veikko Myller, Musta sarvipää.  Kuva: Taidekeskus Salmela

 

Tähtitiedettä, kalliomaalauksia ja Japanin itsepuolustusvoimien soittokunta

Tiede on Salmelan monitaiteellisen ohjelman uusi aluevaltaus. Luennoimaan saapuu 27.6. tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja. Lisäksi 18.7. järjestetään luento kalliomaalauksista ja kalliopiirustuksista, joihin yleisöä perehdyttävät dosentti Antti Lahelma sekä professorit Pekka Kivikäs ja Juhani Pallasmaa.   

Salmelan kesän avaa Kaartin soittokunta johtajanaan ylikapellimestari Jyrki Koskinen. Soittokunnan solistina on trumpetisti Tero Lindberg. Muita kesän esiintyjiä ovat 4.7. Jyväskylä Sinfonia solistinaan sopraano Hannakaisa Nyrönen ja kapellimestarina Tomas Djupsjöbacka. Jussi Raittisen taiteilijajuhlakonserttissa 10.7. ovat mukana myös Mikko Alatalo ja Vicky Rosti. Viihteellistä linjaa jatkavat heinäkuussa vielä J. Karjalainen, Tero Vaara & Mamba ja Waltteri Torikka ja Maria Ylipää.

 

Kuvassa on Tero Lindberg soittamassa trumpettia.  Kuva on yläviistoon ja puolivartalokuva.

Trumpetisti Tero Lindberg esiintyy Salmelan avajaiskonsertissa.  Kuva: Anu Jormalainen

 

Elokuussa kausi huipentuu Hamina Tattoon yhteistyökonserttiin 2.8. juuri remontoidussa Mäntyharjun kirkossa, jossa esiintyy Japanin itsepuolustusvoimien soittokunta. Kesän päättää 8.8. Kaikki laulaa Salmelassa yhteislaulutilaisuus, jossa laulattajina toimivat Arja Koriseva, Mikael Konttinen sekä Arto Pajun johtama Salmela House Band.