Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.02.2021

Signmarkin uusi ‘Viva La Parola’ single ottaa kantaa sananvapauden ja kuurojen oikeuksien puolesta

Maailman ensimmäinen viittomakielinen räppäri Signmark julkaisi uuden Viva La Parola -nimisen singlen. Grammis-palkitun ruotsalaisen räppäri Adam Tenstan kanssa yhteistyössä syntynyt kappale ottaa kantaa  sananvapauteen ja erityisesti viittomakielisten oikeuteen omaan äidinkieleensä.

Kuvassa on Signmarkin kasvot ja käsi  ylhäällä sivuttain himmeästi tummalla.

Osa levyn kannesta. Kuva: LiekkiPromotion

 

Viva La Parola -nimi juontaa juurensa aina vuonna 1880 Milanossa pidettyyn kansainväliseen kongressiin, jossa päätettiin kuurojen opetuksesta. Paikalla oli enemmän kuulevia kuin kuuroja ja juuri ennen päätöksen tekoa salissa kuultiin hiljattain sairauden takia kuuroutunutta poikaa, joka oli oppinut puhumaan ennen kuuroutumistaan. Kuuleva yleisö hurrasi -ja kokouksessa päätettiin lopettaa viittomakielen opetus koko maailmassa. Päätöksen jälleen salissa raikui Viva la parola eli eläköön sana -huudot.

- Ei mennyt kuin muutama vuosi kun päätös rantautui Suomeen ja viittominen kiellettiin kouluissa. Tilanne jatkui 1950-1960 luvuille saakka. Opetuksessa keskityttiin hyvinkin kyseenalaisin keinoin siihen, miten oppilaat saadaan tuottamaan puhuttuja äänteitä ja viittomien käytöstä rankaistiin fyysisesti”, kertoo viittomakielen historiaan perehtynyt Signmark.  

Lapsilta ja nuorilta evättiin mahdollisuuden opiskella omalla äidinkielellä. Heidät pakotettiin väkisin tuottamaan ja ymmärtämään puhetta. Monelle kuurolle lopputulos oli se, että sekä lukeminen ja kirjoittaminen että viittomakielen osaaminen jäivät puutteelliseksi. Kuurojen oikeuksia poljettiin myös muuten. Vuosina 1929−1970 Suomen valtio pyrki estämään kuurojen lasten syntymät. Monia kuuroja steriloitiin ja avioliittolaki kielsi aina vuoteen 1969 saakka kahta ”synnynnäisesti kuuromykkää” menemästä naimisiin keskenään.

 

 

-Nämä tarinat kuulostavat uskomattomilta, mutta ovat valitettavasti totta ja tapahtuneet  Suomessa. Kuuro isäni on kertonut kouluaikoina kokemistaan julmuuksista Helsingissä. Hänen tarinansa nostavat vieläkin minulla karvat pystyyn -sillä kolmen lapsen isänä minun on vaikea hyväksyä, että tälläistä on tapahtunut. Lapsilta vietiin oikeus opiskella äidinkielellään ja heiltä vietiin mahdollisuus sanoa asiansa ääneen.  Tällä biisillä  haluan rohkaista ihmisiä sanomaan asiansa ääneen. Se tekee hyvää, hiljaa pysyminen ei, sanoo Signmark.

Edellisen Silent Shout -albuminsa vuonna 2014 julkaissut Signmark katkaisi pitkään jatkuneen julkaisutaukonsa tammikuussa ilmestyneellä Helsinki-singlellä. Sekä Helsinki että tänään ilmestynyt Viva La Parola -kappale on tehty yhteistyössä grammis-palkitun ruotsalaisen rap-tähti Adam Tenstan kanssa. Myöhemmin keväällä on luvassa vielä Viva La Parola -niminen EP.

Signmark
Viittomakielisessä perheessä kasvanut Marko Vuoriheimo, joka tunnetaan paremmin artistinimellä Signmark, kiinnostui jo varhain kielellisestä vähemmistökulttuuristaan. Hän opiskeli opettajaksi, mutta intohimo musiikkiin ja kulttuuriin vei miehen esiintyväksi artistiksi. Signmarkista tuli maailman ensimmäinen viittomakielinen rap-artisti. Signmarkin samanniminen ensimmäinen albumi julkaistiin vuonna 2006 ja kiinnostus miehen musiikkiin heräsi heti. Sen jälkeen Signmark on mm. julkaissut kaksi muuta albumia, keikkaillut yli viidessäkymmenessä maassa ja antanut haastatteluita isoihin kansainvälisiin medioihin. Mies on myös kysytty puhuja. Monia merkkihenkilöitä maailmalla tavannut Signmarkia on kuultu YK: n päämajassa, Geneven ihmisoikeusistunnossa, Etyjin huippukokouksissa ja Afrikan unionin kokouksissa.

 
Adam Tensta
Grammis-palkittu ruotsalaisräppäri Adam Tensta on kiertänyt maailmaa saaden tanssilattiat ja festarit Tukholmasta Addis Abebaan ja Pariisista Los Angelesiin suorastaan kiehumaan. Tenstan hittisinkku My Cool on kerännyt Spotifyssä yli 5 miljoonaa kuuntelijaa ja Tensta on toiminut lämmittelijänä muun muassa sellaisille artisteille kuin Jay-Z, Rihanna ja Youssou N'Dour. Musiikin ohella Tukholmalaisesta Tenstan lähiöstä kotoisin oleva räppäri on tehnyt aktiivisesti koulukiusaamisen, ihmiskaupan ja syrjäytymisen vastaista työtä yhdessä Unicefin, Alla Olika Alla Likan, Friendsin, A Non Smoking Generationin ja The Body Shopin kaltaisten tahojen kanssa. Jo aiemminkin Signmarkin kanssa yhteistyötä tehneen Adam Tenstan viimeisin albumi, The Empty, julkaistiin vuonna 2015.