Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.12.2020

Sibeliuksen Keravan vaihetta esitellään Jussi Makkosen ja Nazig Azezianin Lastu lainehilla -musiikkivideolla

Jean Sibeliuksen Lastu lainehilla -musiikkivideo esittelee säveltäjän vähemmän tunnettua elämänvaihetta ja sävellystyön alkuaikaa. Sibelius sävelsi tunnettua pikkukappalettaan Ilmari Kiannon runoon Keravan vuosiensa aikana 1899-1902, jolloin hän myös viimeisteli ensimmäisen sinfoniansa. Sellisti Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin musiikkivideo kuvattiin Keravalla viime lokakuussa ja se tuo esiin Sibeliuksen inspiraation lähteitä, luontoa ja maaseudun rauhaa kappaleen sanoitusta mukailevalla tarinalla.

Kuvassa on Nazig Azezian ja Jussi Makkonen flyygelin ja sellon kanssa heinäniityllä soittamassa.

Nazig Azezian ja Jussi Makkonen. Kuva: Mika Kirsi

 

Jean Sibelius halusi työskennellä maaseudun rauhassa ja muutti sen vuoksi Keravalle vuonna 1899 Mimmi Lundgrenin vuokraamaan huvilaan. Sibelius koki ympäristön inspiroivana, ja viimeisteli Lundgrenin talossa ensimmäisen sinfoniansa. Vuosina 1899–1902 hän asui perheineen Mattilan talossa. Talo näkyy tiedotteen kuvassa taustalla.

Kyseisenä aikana Sibeliukset matkustelivat paljon, mutta nauttivat myös maaseudun rauhasta, minkä seurauksen he alkoivat rakennuttaa Ainolaa Tuusulaan vuonna 1903. Keravan maisemista nautti myös muun muassa taidemaalari Akseli Gallen-Kallela, joka asui Keravalla talvella 1904.

 

 

Sibeliuksen tunnetuin Keravan-ajan sävellys on perimätiedon mukaan Mattilan talon aitassa syntynyt Finlandia, joka alun perin esiintyi orkesterille sävelletyssä sävelrunossa Suomi herää. Mattilan talossa Sibelius myös uusi ensimmäisen sinfoniansa ja viimeisteli toisen sinfonian sekä Tulen synty -sävellyksen. Sibelius sävelsi Keravalla asuessaan paljon rakastettuja yksinlauluja, kuten Svarta rosor ja Demanten på marssnön sekä joululaulun On hanget, korkeat nietokset.

Sibeliuksen Keravan vaihe oli poikkeuksellinen paitsi sävellystuotannon myös yksityiselämän kannalta. Jean ja Aino Sibeliuksen kolmas tytär, Kirsti, kuoli lavantautiin Mattilassa helmikuussa  1900 vain vähän yli vuoden ikäisenä. Pian Kirstin kuoleman jälkeen syntyi yksi Sibeliuksen harvoista sello-pianoteoksista, Malinconia Op. 20.

Lastu lainehilla  musiikkivideota on kuvattu Sibeliuksen ja Keravan historian kannalta merkittävissä paikoissa. Arvokas kulttuuriympäristö Mattilan taloineen ja aittoineen, Keravan kartanoineen ja kivisiltoineen sekä Sibeliuksen musiikista Mattilan talon läheisyydessä sijaitsevalla pellolla kuvattava materiaali muodostavat sillan Sibeliuksen ajan ja tämän päivän välille. Keravan vaiherikasta historiaa videolla edustaa muun muassa Olof Ottelinin suunnittelema Keravan Puusepäntehtaan Status-tuoli.

Musiikkivideon on ohjannut ja kuvannut Pekka Varonen, joka on myös äänittänyt sen musiikin. Video on toteutettu yhteistyössä Keravan kaupungin kanssa.