Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 23.02.2009

Saksala ArtRadius yhdistää Haukivuoren hiljaisuuden ja Hollannin ruuhkat

Yhteistyö Haukivuoren ylä-asteen ja hollantilaisen Tilburgin koulun välillä tuo hollantilaisnuoret haukivuorelaiseen Saksala ArtRadius taidekeskukseen toukokuussa.

- Ajatuksena on luoda kontrasti hollantilaisen täyden ja kovan äänimaailman sekä haukivuorelaisen hiljaisuuden välille. Idean pohjalla on ääniä luonnosta ja ääniä liikenteestä, kertoo ArtRadiuksen perustaja Marja de Jong.

Hollantilaisnuoret viettävät Haukivuorella viikon toukokuun alussa. He osallistuvat Haukivuoren ylä-asteella pidettäville tunneille ja luovat taidetta ArtRadiuksessa yhdessä haukivuoren yläasteen opiskelijoiden kanssa. Lopuksi koululaisten yhteiset produktiot esitetään taideillassa, jonne on vapaa pääsy.

ArtRadius on kehittynyt kansainväliseksi taidekeskukseksi, jonka toiminnassa keskeisellä sijalla on yhteistyö eri maiden taiteentekijöiden kanssa. Samalla kun keskus esittelee maaliskuussa Alexander Nikitinin Panorama-maaluksen, taidekeskuksen perustaja Marja de Jongin ottaa pääroolin. Hän juhlistaa omaa 40-vuotista taiteilijanuraansa. Juhlan kunniaksi hän aloittaa uuden toiminnan, jossa taidetta vuokrataan ja halukkaat voivat myöhemmin ostaa teokset, joihin ovat erityisen mieltyneitä.

Taidekeskuksen kesä 2009

Kesäkuussa taidekeskuksen ohjelmassa on erityinen “Kesämökki-päivä”, jolloin ihmisille esitellään Haukivuoren elämää.

Kesän ohjelmaa ovat myös jazz- ja kansanmusiikkitapahtumat. Vuonna 2003 perustetun taidekeskuksen taidekurssit, workshopit ja käsityöläistapahtumat ovat jo perinteiseen tapaan kesän pääteemoja. Alusta lähtien yksi toiminnan perusajatuksista on ollut lasten kanssa toimiminen ja lasten taiteen tukeminen. Tämä kesänä lapsille järjestetään taidemetsään tutustumisen ohella mm. lasten maalaus- ja leijantekokursseja.

Elokuussa ArtRadius järjestää Haukivuoren “taiteiden yön”, jolloin Saksalanharjulla ja Haukivuoren kirkonkylässä juhlitaan puoleen yöhön asti musiikin, teatterin, tanssin, performanssien ja taidetorin merkeissä.

Saksala ArtRadius on Haukivuoren entisen vanhainkodin historialliseen rakennukseen remontoitu taidekeskus, joka tarjoaa työtiloja taiteilijoiden työskentelyyn ja ympärivuotisia mahdollisuuksia taiteentekemiseen ateljeetiloissa.

Perustamisestaan lähtien ArtRadius on ollut aktiivinen toimija Haukivuorella ja tuonut paljon aktiviteetteja pienelle paikkakunnalle. Toiminnan pohjana on laaja-alainen perehtyminen taiteen tekemiseen, tukemiseen ja tutkimiseen. Marja de Jong on myös luonut laajan kokoelman hollantilaisten lasten taidetta näyttelyllä, jossa tarkastellaan lasten tuottamaa taidetta eri ikäkausina.

Saksala ArtRadius
Karhuntie 11
Haukivuori

Teksti: Jos Schuurmans, Cluetail Oy / Amusa.fi

Näytä suurempi kartta

Kuva: Copyright ArtRadius Saksala
Kuva: copyright ArtRadius Saksala