Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.07.2020

Rohkea omintakeisuus toi voiton Anna-Liisa Kankaanmäelle Salmelan nuorten kuvataiteilijoiden kilpailussa

Taidekeskus Salmelan viides nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailussa valittiin parhaaksi taidemaalari Anna-Liisa Kankaanmäki. Toisen palkinnon sai Kia Tagen ja kolmannen Elisa Marin. Yleisön suosikiksi  Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kiitti avauspuheessaan nuorten taiteilijoiden tuomisen tasavertaiseen asemaan kokeneiden taiteilijoiden kanssa ja saman yleisön nähtäväksi. Palkinnot jaettiin kuvataiteen päivänä 10.7. Mäntyharjulla Taidekeskus Salmelassa.

Kuvassa ovat kuvataidekilpailun palkitut AnnaLiisa Kankaanmäki, Kia Hagen ja Elisa Marin sekä yleisön suosikki Suvi Malek.

Palkinnon saajat Anna-LIisa Kankaanmäki (vas.), Kia Hagen ja Elisa Marin sekä yleisön suosikki Suvi Malek. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kuvassa on Anna-Liisa Kankaanmäen triptyykkinäinen teos Vauvakuume, josa on kolme osaa. Osissa on alastomia naishahmoja ja tyyliltään barokkia muistuttavaa tyyliä.

Anna-Liisa Kankaanmäki, Vauvakuume. Kuva: Taidekeskus Salmela

 

Kuvataidekilpailun suosio oli suuri, sillä siihen osallistui yli 300 nuorta taiteilijaa. Näistä valittiin 17 tämän kesän näyttelyluokaksi, joiden taiteilijoista valittiin palkittavat. Tuomariston puheenjohtajana toimi Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju ja toi esiin valittujen taitelijoiden sukupuolijakauman, 16 naista ja yksi mies.  Tämä oli sattumaa, sillä teoksia oli tarkasteltu nimettöminä.  Taso oli Myllyharjun mukaan erittäin korkea ja voittajan valinta ei ollut helppo.

 

Kuvasasa ovat keskustelemassa Miina Äkkijyrkkä puoliksi selin ja ministeri Hanna Kosonen. Kuva on puolivartalokuva.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen ja taiteilija Miina Äkkijyrkkä keskustelemassa.  Ministeri Kososen kesään kuuluvat kulttuuritapahtumat ja lisäksi mm. Saimaan ympripyöräily. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 
Tuomariston jäseninä olivat Taina Myllyharjun lisäksi taidemaalari Jan Neva, antiikkialan asiantuntija Wenzel Hagelstam, taideasiantuntija FT Pauliina Laitinen, kuvataiteilija Juhani Järvinen sekä Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala. Wenzel Hagelstam toi esiin omassa puheenvuorossaan nuorten taiteilijoiden roolin uuden synnyttämisestä ja epävarmuuden, jossa ei tiedä, mitä itsestä on tulevaisuudessa tulossa.

 

Kuvassa ovat kaikki kuvataidekilpailun palkintojen saajat ja näyttelyluokan taiteilijoita. Lisäksi keskellä ovat Miina Äkkijyrkkä ja Tuomas Hoikkala.

Kuvassa ylärivissä vasemmalta oikealle Nuorten kuvataidekilpailun näyttelyluokan taiteilijat Anna-Liisa Kankaanmäki, Kia Taegen, Elisa Marin, Kaisamaisa Erämies, Markus Still, Terhikki Vaarala, Sirkku Muotka, Sanni Saari. Alarivissä vasemmalta oikealle Nuorten kuvataidekilpailun näyttelyluokan taiteilijat Emmi Mustonen, Henna Tyrväinen, Heta Kasurinen, kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä, konsuli, toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen, Salmelan kesän nuori taiteilija Eliya Zweygberg ja Nuorten kuvataidekilpailun näyttelyluokan taiteilija Suvi Malek. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Ensimmäinen palkinto oli suuruudeltaan 4000 euroa ja palkinnon luovutti Anna-Liisa Kankaanmäelle LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen.  Puheenvuorossaan hän korosti valinnan perustuneen omintakeisuuteen. Taiteilija Kia Hagen sai toisen palkinnon Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikaisen luovuttamana ja kolmannen palkinnon Elisa Marinille jakoi Veikkakuksen varatoimitusjohtaja Juhapekka Nummikoski.

Yleisön suosikiksi äänestettiin Suvi Malek ja kunniamaininnat saivat Kaisamaisa Erämies, Markus Still sekä Terhikki Vaarala.

Miina Äkkijyrkän puhe nuorille taiteilijoille. Puhetta seuraamassa palkintojen saajat.

Miina Äkkijyrkkä puhumassa nuorille taiteilijoille.  Kuuntelijoina Gabriel ja Tuomas Hoikkala, Hanna Kosonen, Anna-Liisa Kankaamäki, Kia Hagen, Taina Myllyharju, Elisa Marin, Jan Neva ja Kaisamaisa Erämies. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Salmelan tämän kesän näyttelyssä on nähtävissä Miina Äkkijyrkän töitä. Pitkän linjan taiteilija antoi ohjeita nuorille kuvataiteilijoille ja räväkkään tyyliinsä totesi taiteilijan uran olevan rikas, raskas, helvetti ja taivas.  Äkkijyrkkä rohkaisi olemaan oma itsensä ja rohkeasti tekemään omaa taidettaan.  Taiteen tekeminen on oma valinta ja kannattaa olla uskollinen omalle työlle, vaikka muodit muuttuvat.  Elämänohjeena tuli perusasioita: lepo ja uni ovat tärkeitä ja pissa ei saa mennä päähän.  Lisäksi lakeja on noudatettava.
- Tehkää työtä puurtaen ja ahkerasti, evästi Miina Äkkijyrkkä nuoria taiteilijoita.

Kaikki näyttelyluokkaan valitut taiteilijat olivat Sara Blosseville (Vantaa), Kaisamaisa Erämies (Lappeenranta), Ella Jokinen (Oulu), Anna-Liisa Kankaanmäki (Lahti), Heta Kasurinen (Kuusankoski), Suvi Malek (Pirkkala), Elisa Marin (Lahti), Sirkku Muotka (Hämeenlinna), Emmi Mustonen (Tampere), Kukka Pitkänen (Hämeenlinna), Sanni Saari (Tampere), Markus Still (Oulu), Astrid Strömberg (Helsinki), Kia Taegen (Helsinki), Henna Tyrväinen (Pori), Terhikki Vaarala (Helsinki) ja Iida Valkonen (Helsinki).

 

Marja Jähi-Salo