Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.10.2020

Pilvien paino – nykynukketeatterinäytelmä Elvi Sinervosta ja Irene Nemirovskysta

Pilvien paino on esitys vapaudesta ja luovuudesta. Esitys pohjautuu kahden toisilleen tuntemattoman kirjailijan teoksiin, kirjeisiin ja muistiinpanoihin. Naisten polut on asetettu risteämään herkällä, ja pakottomalla tavalla. Karut kohtalot ja eristykset yhdistävät elämäntarinoita.

 

Tekijät Perrine Ferrafiat ja Mila Nirhamo liittävät heidät yhteen myös rauhanrakentajina, pasifisteina. Inhimillisyys sanoitetaan kaipuuna ja hätänä lasten selviämisestä, huolena miten aikaa on paljon ja silti lopulta niin vähän. Uhka leijuu yllä.

 

Kuvassa näyttelijät istuvat selät melkein vastakkain tummissa asuissa ja näyttämön valaistus on myös tumma.

Kuva: Jere Suontausta

 

Näyttämökuva on levollinen, mielikuvitukselle tilaa antava sekä pienille eleille ja minimalismin koreografialle rakentuva. Nykynukketeatteri on ryhmän, Qo -teatterin käyttämä nimitys, itse näen mm. esineteatteria ja pantomiimia. Lavastus on runollinen, esteettinen, mutta oivaltavasti ja rohkeasti elementtejä hyödyntävä. Kirjapinoista muodostuu kaupunkikuva ja paperin rapina tekee kirjoittamisesta haurasta, mutta väkevää.

Kuten teemaan ja aiheeseen sopii. Nuket ovat tarinassa olennaisia, heijastaen viattomuutta, oikeudenmukaisuutta ja uteliaisuutta. Tekijät luottavat omaan näyttämötyöskentelyynsä ja keskinäiseen jännitteeseensä. Naiset kirjoittavat kiivaasti saman pöydän äärellä kuitenkaan kohtaamatta, ja tämä on yksi esityksen kantava voima. Luotetaan katsojan ja kokijan mielikuvitukseen, kykyyn rakentaa siltoja ja tulkita tunteita.

Poikkeusoloissa eläminen on ollut 1900-luvulla ankaraa, mutta esitys nostaa hienovaraisesti esiin yhtäläisyydet paitsi kirjailijoiden välillä, myös samankaltaisuuden nykyisyyteen. Edelleen puhutaan yhteisöllisyydestä, ihmisarvosta. Toivottavasti. Esitys osoittaa että poliittisen ei tarvitse olla äänekkäästi manifestoivaa tai julistavaa, vaan herkästi arvoja piirtävää ja haikean ajatonta.

TeatteriQo, Kulttuurikeskus Caisa, (17.10.2020) Kanta-esitys, ensi-ilta 15.10.2020

Käsikirjoitus, ohjaus ja lavastus Mila Nirhamo – Äänisuunnittelu Perrine Ferrafiat, kitara Valtteri Bruun – Valosuunnittelu Jere Suontausta – Nukenrakennus Laura Hallantie – Esiintyjät Perrine Ferrafiat ja Mila Nirhamo.

https://www.facebook.com/teatteriqo/

 

Mervi Leivo