Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.09.2020

Pedro Almodóvarin elokuvaklassikkoon perustuva Kaikki äidistäni saa Suomen näyttämöensi-iltansa Kansallisteatterissa

Samuel Adamsonin näyttämösovitus tuo Almodóvarin Oscar-palkitun ja ylistetyn elokuvan ensimmäistä kertaa suomalaisteatteriin. Häikäisevän näyttelijäensemblen tähdittämä teos saa Suomen kantaesityksensä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 16. syyskuuta. Palkitun Anne Rautiaisen ohjauksessa Suuri näyttämö sähköistyy suurista tunteista.

 

Kun teini-ikäinen Esteban joutuu syntymäpäivänään traagiseen onnettomuuteen, hänen äitinsä Manuela päättää täyttää pojan viimeiseksi jääneen toiveen. Hän lähtee Madridista Barcelonaan etsimään isää, joka jäi Estebanille tuntemattomaksi.

 

Kuvassa on isona taustakuvana Katariina Kaituen kuva ja edessä vasemmalla seisoo Anna Airola.

Kuva: Kansallisteatteri

 

Barcelonassa Manuelan seuraan liittyy prostituoituna itseään elättävä Agrado, nuori katolinen sisar Rosa sekä näyttelijätärdiiva Huma Rojo. Huma esiintyy Blanche Dubois’n roolissa Viettelysten vaunussa -näytelmässä, jolla tuntuu olevan kohtalonomainen yhteys Manuelan elämään. Barcelonan taivaan alla erilaisten naisten tiet kohtaavat koskettavan inhimillisellä tavalla.

Pedro Almodóvarin elokuvaklassikkoon perustuva Kaikki äidistäni on pakahduttavan kaunis ylistyslaulu äitiydelle ja naisten voimalle. Klassiset Hollywood-elokuvat, teatteri ja naisten elämäntarinat asettuvat toistensa peileiksi huikean monitasoisessa näyttämöteoksessa, joka yhdistää suvereenisti tragediaa, komediaa ja toiveikkuutta. Vavahduttavan tarinan ytimessä on vapaus löytää ja valita itselleen perhe, rakastaa ja tulla rakastetuksi.

”Kaikki äidistäni on ennen kaikkea naisten näytelmä. Kuten jo nimi lupaa, teoksen ytimessä ovat äidit ja äitiys, erityisesti haavoitettu äitiys. Näytelmä kertoo äidin kaipuusta ja äidin rakkaudesta, joka ei kuole, vaikka menettäisi lapsensa. Se kertoo myös, kuinka ihmiset tarvitsevat toisiaan, sekä spontaanista perheen muodostumisesta tuntemattomien ihmisten välille. Rakkauden voima synnyttää toivoa”, vastikään Eino Kalima -ohjaajapalkinnon saanut Anne Rautiainen kuvailee.

”Almodóvarin käsitys naiseudesta on laaja tarkoittaen paitsi henkilöitä, jotka ovat saaneet naisen vartalon jo syntyessään, myös heitä, joiden on täytynyt rakentaa naiseutensa itse. Hän suhtautuu poikkeuksellisen suurella rehellisyydellä, paljaudella ja rakkaudella kaikkiin henkilöhahmoihinsa, jotka pintapuolisesti ajatellen kuuluvat marginaaliin”, Rautiainen summaa.

Työryhmä on käsitellyt transsukupuolisuuteen liittyviä aiheita Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen järjestämässä työpajassa.  ”Almodóvarin elokuvien maailmassa kaikki henkilöt saavat olla juuri sitä, mitä kulloinkin haluavat  ̶  riippumatta biologisesta tai sosiaalisesta sukupuolestaan tai seksuaalisuudestaan ”, Rautiainen pohtii.

Huikean visuaalisesta ja fyysistä ilmaisua painottavasta näyttämökielestään tunnettu Rautiainen luo työryhmänsä kanssa näyttämölle jälleen vavahduttavia kuvia. ”Ajattelen tekstiä kuvina, se on tyypillinen työtapani. Ikään kuin puhkon dialogitasoon reikiä, joiden kautta surrealistinen, henkilöiden päänsisäinen maailma pääsee näyttämölle. Tämä antaa katsojalle mahdollisuuden katsoa teosta assosiatiivisesti, vähemmän realistisesti ja analyyttisesti. Minulla on hieno mahdollisuus, kun saan tehdä työtä upeiden näyttelijöiden ja loistavan suunnittelijatiimin kanssa. Työryhmän kanssa olemme luonnehtineet tyylilajiamme ’poeettiseksi surrealismiksi’, joka kulkee ikään kuin visuaalisena virtana tarinan tapahtumien rinnalla.”

Anne Rautiainen on monipuolinen, laajalti myös ulkomailla työskennellyt ohjaaja. Hänet palkittiin elokuussa Eino Kalima -ohjaajapalkinnolla.  Rautiainen on ohjannut Kansallisteatteriin suurta suosiota saavuttaneet esitykset Lokki (2019), Mestari ja Margarita (2017) sekä Perhosia askelten alla (2013).

Suomen kantaesitys Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 16. syyskuuta.

Teemakeskustelu Kansallisteatterin toisen parven lämpiössä 15.9.2020.

Rooleissa Anna Airola (TeaK), Kristiina Halttu, Katariina Kaitue, Aksa Korttila, Petri Liski, Pirjo Luoma-aho, Tuomas Nilsson (TeaK), Annika Poijärvi, Janne Reinikainen ja Karim Rapatti (TeaK)