Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.09.2010

Pakina: Tymäkkyyttä tarvitaan

Ihmisaloilta puuttuu tänä päivänä rahaa ja resursseja.

Kuoliaaksi yritetään vaieta lasten ahdinko suurissa ryhmissä. Päiväkodissa tädit yrittävät polvet räässä ehtiä kaikkia naperoita niistämään, pilttejä paijaamaan ja virikkeitä viskomaan. Kouluissa opettajat tarvitsevat alempaa oikeustieteen tutkintoa. Puolet tunneista kuluu kivassakin koulussa riitojen selvittelyyn. Kun Arttu kulki liian läheltä Perttua, ja tuuli sattui huuleen, tuli riita joka ei ilman aikuista selviä. Vaikka se oli vahinko.

Sairaalassa pinkoo käytävällä sairaanhoitaja lääkkeitä jakamassa. Tablettitarjotin täristen vuoteen luota vuoteen luo. Jokusen sanan voi tuurilla ehtiä vaihtamaan, jos se liikkeessä onnistuu pillereitä pudottamatta. Terveyskeskuksista nousee käry kun lääkärit loppuun palavat. Laitoksissa mummot makaavat märissä vaipoissaan, posket ikävärypyissä, kun ei ole silittäjää eikä kuiviin vaihtajaa.

Samaan aikaan toisaalla kasvattavat lihaksia kuntosaleilla raavaat miehet, jotka raksalta tai paperitehtaalta pullahtivat kortistoon kahisemaan. Rauta nousee toimettomalta, keho kohentuu mahtaviin mittoihin. Tämä ruumiinkulttuurin harrastuspyhättö on avaamaton aarrearkku, oiva ratkaisu resurssiuupeloon. Koulutetaan raudan nostajista vierivartijoita avuksi ihmisaloille.

Työnkuvaan kuuluu olla roteva ja seistä hymyttömänä paikallaan. Kumea rykäisy silloin tällöin tehostaa jylhää vaikutelmaa. Jalat harallaan, peukalot vyön alla on perustyöasento. Jokaisessa toimipaikassa täydennetään tarvittavilla elementeillä vierivartijan repertuaaria.

Päiväkodeissa voidaan vierivartijan silmien alle kerätä huoletta suurempikin lapsiryhmä. Kilisee siitä kassaan euroja, kun pilttejä mahtuu tiiviisti pieneen tilaan. Vierivartijan tuiman katseen alla istuvat lapset karkaamatta, liiemmälti räkää ja tauteja levittämättä. Jos nousee äänitaso stressirajan yläpuolelle, hiljentää sen vierivartija kumealla rykäisyllä. Tästä säilömöstä voivat koulutetut, jaksavat päiväkodin aikuiset ottaa osan lapsista virikkeitä saamaan, tai muuten vaan lähikontaktiin aikuisen kanssa. Taulukoidaan lasten saama huomio, jotta kaikille tasa-arvoisesti aikaa jaetaan. Aikaa on, koskapa järjestyksenpito ynnä ylenmääräinen hygieniasta huolehtiminen on vierivartijan hiljentävän olemuksen takia vähentynyt minimiin.

Koulujen pihalle, näkyvälle paikalle laitetaan välitunnin ajaksi vierivartija. Tähän varataan kantavaääniset, mielellään bassot. Kyllä oppivat koululaiset tölväisynsä sopimaan, riitoja ja toisiaan väistämään, jos selvittely täytyy tehdä räystästä hipovan vierivartijan kanssa. Selitykset ja syytökset kuolevat huulille ja kättä paiskataan sovinnolla sutjakkaasti. Tunnille voidaan vierivartija sijoittaa luokan etuosaan niin, että oppilaat hänet vaivatta näkevät, eivätkä tohdi silmiään irrottaa. Tietävät opettajan turvaksi. Jo syttyy palo väsyneenkin opettajan silmiin, kun rauha laskeutuu luokkaan, ja tiedon voi häiriöttä tulevaisuuden toivoille jakaa.

Terveyskeskusten kivuliaissa auloissa on lähes ehtymätön tarve tymäköille vierivartijoille. Ei vaadita heiltä lääketieteen koulutusta eikä keskustelutaitoja. Odotusaulaan seisomaan muutama kehonrakentaja. Sellaista lihasvuorta katsellessa paranee turhempi kolotus ja nuha kuivuu onteloihin. Ehtii terveyskeskuslääkäri oikeasti sairaalle päivää sanomaan ja peräti silmiin katsomaan.

Vuodeosastoille vierivartija saa työparikseen lähihoitajan. Yhdessä he kasvavat lähes vapahtajan mittoihin auttaessaan vuoteisiin sortuneita. Keveästi nostaa käsivarsilleen vierivartija kuihtuneen mummon. Lempeä lähihoitaja kuiviin vaihtaa vanhuksen ja silittää poskea. Tulee heistä odotettu parivaljakko osastoille. Kielitaidon riittäessä voivat he lähimmäisinä toimia ja kuulumisia kysellä. Huojennusta tuottavat osaston laitostuneeseen arkeen.

Vaalit lähestyvät. Lujasti haluaa parempaan uskoa ahdingossaan äänestäjä. Nyt on ehdokkaiden aika sorvata sopivat lupaukset. Keveän koulutuksen myötä siirretään työttömät sarakkeesta parempaan. Kerkeä ehdokas vaan ääniä kalastamaan, ja ilosanomaa kailottamaan teille ja aitovierille, painimolskien ja kuntosalien hikiseen hurmokseen.

Teksti: Jaana Sarell /