Hyppää pääsisältöön
Marianna Kulkin
/ 27.05.2011

Päällystakki

Akakin kautta lukija pääsee matkalle suomalaiseen lähihistoriaan, lamasta toiseen, jos kolmanteenkin.

Akaki Akakijevitš on vaatimaton ja huomaamaton pankkivirkailija, jonka elämän täyttävät työ ja yksinkertaiset ilot, kuten lintujen ruokkiminen puistossa.

Siihen tarina päättyisikin, jos maailma Akakin ympärillä pysyisi paikallaan. Mutta niin ei käy. Paperileikkuri vaihtuu sähkökirjoituskoneeseen ja kirjoituskone tietokoneeseen, itäblokki kaatuu, lama johtaa nousukauteen josta seuraa väistämättä lama, jokainen uusi esimies on edellistä sekopäisempi. Kaiken keskellä Akaki saa päähänsä uudistua vaihtamalla nuhjaantuneen päällystakkinsa Armanin luomukseen. Vaatteet tekevätkin miehen – mutta markkinatalouden näkymätön käsi ei armahda ketään…

Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä ovat ottaneet Nikolai Gogolin klassisen novellin käsittelyynsä ja siirtäneet sen tapahtumat suomalaiseen yritysmaailmaan. Tuloksena on musta komedia, jossa muutokset seuraavat toistaan hengästyttävällä vauhdilla ja pienellä ihmisellä on täysi työ pysytellä kyydissä.

”Takki on kohtalo. Kun ihmisellä on tällainen Armaani, hän voi kävellä rauhassa maailman myrskyjen keskellä. Voi katsoa toisia silmiin, ja tietää että on heidän vertaisensa. Tietää että ei ole orja. Vaikka tuulisi vaakasuoraan ja sataisi jääpiikkejä, vaikka Golf-virta pysähtyisi ja tulisi uusi jääkausi, tässä takissa ei tarvitse pelätä.”

Erkki, intohimoinen pukeutumisneuvoja

””Meidän hedget ostaa futuureja, jotka erääntyy matalammalla tasolla kuin markkinaindeksi nyt on. Mitä alemmaksi markkinaindeksi laskee, sitä suuremmaksi nousee futuurin arvo. Globaalissa rahataloudessa sitä sanotaan lamaksi ja mitä syvemmäksi lama menee, sitä enemmän me ja meidän asiakkaamme rikastuvat. Onko selvä?”

Suvikki, henkilöstöhallintoviestintäjohtaja

”Mutta –”

Akaki Akakijevitš