Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.11.2020

Nokia-näytelmä kertoo Suomen suurimman yritystarinan

Mikko Koukin mielessä jo vuosikymmenen ajan kypsynyt näytelmä Suomen merkittävimmästä yrityksestä nähdään Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä 25.11. Viihdyttävä draama Nokia kertoo vaikuttavan kasvutarinan, jossa saadaan ja menetetään lähes kaikki.  

 

Suomalaisella sisulla on saavutettu suuria. Nokia-näytelmässä toistuva unelman syrjästä kii -lausahdus ja sinnikkyys veivät Jorma Ollilan ensin ulkomaille opiskelemaan ja lopulta yritysmaailman huipulle asti. Koulutukseen satsannut yhteiskunta tarjosi huipputeknologiaan keskittyvälle Nokialle alustan, jolta ponnistaa maailman markkinajohtajaksi.

 

Kuvassa on näyttämöä, joka on sävyltään tumman sininen ja telineissä on suuri digitaalinen näyttö, jossa on numerot -44 ja 82.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

 

Moni suomalainen oli rakentamassa, tai vähintäänkin seurasi sivusta, Nokian kansainvälistymistä ja matkapuhelinten maailmanvalloitusta. Uskomattomia käänteitä tarinassa riitti sekä ennen menestystä että sen jälkeen. Olipa Nokian matka tuttu tai ei, näyttämölle se istuu niin kuin moderni kansallistarina vain voi - Nokia peilaa suomalaisuutta voiton ja häviön hetkillä, viihdyttää kerronallaan ja haastaa ajattelemaan. Onko yrityskulttuurimme muuttunut? Pysymmekö mukana tässä yhtenäiskulttuurin jälkeisessä jatkuvaa muutosta vaativassa ajassa?

Näytelmän ohjanneen Mikko Koukin mielestä Nokian vaiherikas tarina ansaitsee oikeutetusti paikkansa parrasvaloissa. "Suurissa suomalaisissa tarinoissa on yhdistäviä tekijöitä: me kaikki tunnemme ne. Suuria voittoja. Suuria vastoinkäymisiä. Hetkiä, kun kaikki näyttää menetetyltä. Ihmeen kaltaisia pelastumisia. Minulle suomalaisista yritystarinoista kiinnostavin on ehdottomasti Nokia. Eikä sen tarina ole suinkaan vielä ohi, mutta tässä näytelmässä käsitellään ne ensimmäiset 155 vuotta", Kouki naurahtaa.
Kuningasnäytelmä erilaisista johtajista

Uuden Nokia-näytelmän on kirjoittanut mittavan taustatyön tehnyt Sami Keski-Vähälä. Tarinan keskiössä ovat ihmiset Nokian nousun ja täpärän pelastumisen takana. Esitys näyttää, miten vaikeaa johtaminen on ja miltä tuntuu saavuttaa unelmansa kovalla työllä ja nähdä sen sitten lipeävän otteestaan. Vaikka tositapahtumat tarjoavat draamaa riittämiin, näyttämöllä niitä maustetaan kansalliseepos Kalevalasta tutulla myyttisellä kerronnalla. Vertautuuhan Nokian menestys Sammon takomiseen ja Lemminkäisen tarinaan, jossa pienen kylän poika tunkeutuu ison talon pitoihin.

 

Kuvassa on Nokian johtoryhmää näyttelevät näyttelijät Jorma Ollilaa esittävän Taneli Mäkelän ympärillä, joka näyttää uutta kännykkää toisille.

Kuva: Otto-Vile Väätäinen

 

Kuningasnäytelmän ainekset ovat koossa, kun kruunupäinä nähdään Taneli Mäkelä Jorma Ollilan roolissa sekä Olli Rahkonen Risto Siilasmaana. Muissa rooleissa pörssikursseista, algoritmeista, kilpailijoista ja toisistaan ottavat mittaa Anna Victoria Eriksson, Minna Hämäläinen, Mika Kujala, Stefan Karlsson, Kimmo Rasila ja Carl-Kristian Rundman.

Nokia
Kantaesitys 25.11.2020 Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä

Tekijät
Teksti Sami Keski-Vähälä
Ohjaus Mikko Kouki
Lavastesuunnittelu Teppo Järvinen
Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu Janne Teivainen
Äänisuunnittelu ja sävellys Iiro Laakso
Videosuunnittelu Sanna Malkavaara
Naamioinnin suunnittelu Anna Kulju

Rooleissa Anna Victoria Eriksson, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Mika Kujala, Taneli Mäkelä, Olli Rahkonen, Kimmo Rasila ja Carl-Kristian Rundman