Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.04.2021

Nainen myytävänä - Aurinkorannikon karu todellisuus prostituutiosta

Suomalainen turisti saattaa törmätä Aurinkorannikon kaduilla vähäpukeisiin naisiin, jotka käyttäytyvät viettelevästi, jopa agressiivisesti, asiakkaita houkutellakseen. Moni naisista ei kuitenkaan myy seksiä vapaaehtoisesti, vaan on ihmiskaupan tai parituksen uhri.

Kadonneet tytöt tutustuu suomalaisten suosiman turistialueen kulissien takaiseen todellisuuteen ja antaa äänen niin kadulla, laittomissa bordelleissa kuin seksiklubeillakin työskenteleville naisille.

 

Kuvassa on punaista kukkaköynnöstä seinällä ja nainen oikealla seisomassa kasvot peitettynä punaiset kukat silmillään.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Atena

 

Kadulla työskentely on varsinkin öiseen aikaan vaarallista, ja jokainen kirjassa haastateltu nainen on kohdannut väkivaltaa. Koronapandemia jättää jälkensä myös seksikauppaan, joka siirtyy yhä enemmän maan alle. Yhteiskunnan jälleen avautuessa asiakkaat vaativat epätoivoisilta naisilta alennusta ja kärttävät maski kasvoillaan seksiä ilman kondomia. Seksiklubienkin arki on raadollista: varsinkin maantienvarsiklubeilla naiset eivät poistu työpaikaltaan lainkaan. Lisäksi työ vaatii huumeidenkäyttöä asiakkaiden kanssa, eikä sitä ilman päihteitä jaksaisikaan.

Maailman kriisialueet näkyvät ihmiskaupassa: Venezuelasta tulee paljon nuoria naisia, jotka luulevat Eurooppaan tullessaan valinneensa pienemmän pahan mutta päätyvät prostituoiduiksi. Nigerialaistytöt lähtevät madamen mukaan yleensä perheen suostumuksesta, maksavat seksityöllä sisarustensa opiskelun ja tukevat vanhempiaan rahallisesti. Romanialaisia naisia parittaa usein puoliso tai tämän suku. Kaikkia prostituutioon päätyneitä naisia yhdistää kuitenkin vaihtoehdottomuus.

Kadonneet tytöt tuo näkyväksi ihmiskaupan moniulotteisuuden. Juuri kukaan uhreista ei miellä myyvänsä seksiä pakon edessä, hehän maksavat madamelleen kallista matkaa Eurooppaan tai tienaavat rahaa perheelleen. Laajaan pohjatyöhön perustuva ja vaikuttavasti kuvitettu teos herättää turistiparatiisin todellisuuteen, joka on monille naisille helvetti.

Kaisa Beltran (s. 1980) on toimittaja, joka on kirjoittanut Espanjassa tapahtuvasta ihmiskaupasta suomalaisiin lehtiin. Aihetta tutkiessaan hän työskenteli vapaaehtoisena ihmiskaupan uhreja ja prostituoituja auttavissa järjestöissä ja haastatteli kaduilla sekä seksiklubeilla kohtaamiaan naisia.

Johanna Erjonsalo (s. 1991) on palkittu kuvajournalisti, joka työskentelee suomalaisille medioille. Hän on julkaissut kuvareportaaseja niin jälleenrakentuvasta Nepalista tuhoisien maanjäristysten jälkeen kuin tyttöjen oikeuksista Sambiassa.