Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.05.2021

Mikkelin Musiikkijuhlat 30. kerran - huipennuksena Suomalainen fantasia

Mikkelin Musiikkijuhlilla on tulevana kesänä juhlavuosi. Alkujaan pieni kamarimusiikkifestivaali on kasvanut Maestro Valeri Gergijevin myötä kansainväliseksi tapahtumaksi, jolla on kuitenkin syvät juuret suomalaisessa ja paikallisessa festivaalikentässä. Mikkelin Musiikkijuhlat vietetään nyt jo 30. kerran. Mariinskin orkesteri esiintyy neljänä päivänä, Maestro Valeri Gergijevin johtaessa kolme ensimmäistä konserttia.

Kuvassa on Marinskin orkesterilaisia ja oikealla orkesterin keskellä on kapellimestari Valeri Gergijev.

Marinskin orkesteri ja Valeri Gergijev. Kuva: mikkeli.fi

 

Neljännen konsertin johtajana debytoi nuori suomalainen, rakettimaista kiitoa kapellimestaritaivaan huipulle tekevä Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Tällä hetkellä näyttää
matkustusrajoitusten suhteen hyvältä. Pieni epävarmuus asiassa kuitenkin on, kuten korona-aikana on totuttu hyväksymään, ja siksi ipunmyynti avataan hieman myöhemmin. Mariinskin ohjelmisto on työn alla, alustavan tiedon mukaan luvassa on ainakin venäläistä musiikkia, kuten Tšaikovskin, Prokofjevin ja Šostakovitšin sinfonioita.Orkesterin neljännessä konsertissa kuullaan Dvořákin yhdeksäs sinfonia
.
Musiikkijuhlilla kuullaan suomalaisen säveltäjälegendan Kalevi Ahon uuden teoksen kantaesitys. Mikkelin kaupunginorkesteria johtaa Erkki Lasonpalo, ja solistina toimii harmonikkataiteilija Janne Valkeajoki. Ennen konserttia Suomen Sinfoniaorkestereiden pj Erkki Liikanen haastattelee säveltäjää, ja tilaisuudessa näytetään arkistomateriaalien helmiä.

Mikkelin Musiikkijuhlat huipentuu Suomalaiseen Fantasiaan, joka on perinteinen sinfoniakonsertti yhdistettynä moderniin digitaalitekniikkaan, suomalaiseen luontoon ja taiteellisiin visualisointeihin. Konsertin yhteistyökumppaneina toimivat XAMK, OiOi ja Lumme Energia. Suomalaisen Fantasian esittävät Sinfoniaorkesteri Vivo ja Festivaalikuoro, johtajanaan Erkki Lasonpalo. Visualisoinneista vastaavat OiOi, sekä XAMKin järjestämän musiikin visualisoimiskilpailu Synestesian voittajatyöt.

 

Kuvassa on Santtu-Matias Rouvali puolivartalokuvassa pöydän ääressä. Rouvalilla on kihara tukka.

Santtu-Matias Rouvali. Kuva: Tampere Filharmonia

 

Sinfonisen musiikin ohella kuullaan kamarimusiikkia ja liediä, sekä skandinaavista kansanmusiikkia huippuyhtye Friggin tähdittämänä 10.7. Naisvuoren kesäteatterilla. Musiikkijuhlilla nähdään myös runsaasti oheisohjelmaa, joka tarkentuu alkukesän aikana. Oheisohjelma jakautuu useisiin kohteisiin ympäri kaupunkia: päivän avaukset Stellan Tähtitorilla pianisti Tarmo Peltokosken johdolla, kirjastossa Satuseinä® lapsille, Tempossa kansanmusiikin työpajoja nuorille, yllätysesiintyjiä torilla ja ravintoloissa - ja paljon muuta.

Kaikki lähialueiden kuorot kutsutaan osallistumaan Musiikkijuhlille. Kuoroille tarjotaan koulutusta ja yhteisharjoituksia. 11.7. kuorot osallistuvat Suomalainen Fantasia -konsertin loppunumeroon esittämällä Sibeliuksen Finlandian yhdessä Vivon kanssa.

Konserteissa kuullaan myös 30v- juhlavuoden tilausteos, Pasi Lyytikäisen ”Suomalainen Oodi Ilolle”. Lipunmyynti aukeaa vaiheittain, alkaen 11.5. Ensimmäiseksi avaamme lipunmyynnin konsertteihin, joissa on
ainoastaan suomalaisia esiintyjiä. Ulkomaisten taiteilijoiden konsertteja avautuu myyntiin sitä mukaa kun ne varmistuvat. Aluksi myyntiin tulee vain 50% kapasiteetista, eli joka toinen paikka.

Musiikkijuhlat näkyy ja kuuluu paitsi paikallisesti ja kansallisesti, myös kansainvälisesti. Gramophone-lehden keväällä ilmestyvä Festival Guide nostaa Mikkelin Musiikkijuhlat esille innovatiivisesta toiminnastaan Digitaalinen Konserttielämys -hankkeen parissa, ja mukaan sadan parhaimman eurooppalaisen festivaalin joukkoon.

Korkeatasoisen festivaalimme tarjonta kiinnostaa entistä enemmän Keski-Euroopassa, muissa Pohjoismaissa ja Aasiassa. Musiikkijuhlien slogan on edelleen ajankohtainen: Paikallinen – Kansainvälinen - Elämys!