Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.11.2019

Mieskuoro Sirkat juhlii 120-vuotista taivaltaan Jyväskylä Sinfonian kanssa 4.12. Okko Kamun johdolla

Suomen vanhimpiin mieskuoroihin kuuluva jyväskyläläinen Mieskuoro Sirkat juhlistaa 120-vuotista taivaltaan Jyväskylä Sinfonian kanssa konsertilla keskiviikkona 4.12. Jyväskylän teatteritalolla. Konsertin ohjelmassa on Leevi Madetojan ja Jean Sibeliuksen kansallisromanttisia teoksia. Sirkat perustettiin Jyväskylässä vuonna 1899, ja sen ensimmäisenä johtajana toimi P. J. Hannikainen.

 

Kuvassa on Mieskuoro Sirkat olohuonemaisessa tilassa.  Kuvassa mieskuorolaiset istuvat ja seisovat rennosti tummissa puvuissa.

Kuva: Mieskuoro Sirkat

 

Sirkkojen rinnalla lavalle nousee hiljattain nuorten musiikinopiskelijoiden perustama mieskuoro Alvar. Juhlakonsertin johtaa Okko Kamu, joka on yksi Suomen kokeneimmista kapellimestareista. Konsertin baritonisolistina kuullaan Markus Niemistä, joka on esiintynyt runsaasti saksalaisissa oopperataloissa sekä voittanut useita kotimaisia laulukilpailuja.

Konsertin avaava Sibeliuksen teos Vapautettu kuningatar on kantaatti mieskuorolle ja orkesterille, jonka Sibelius laati J. V. Snellmanin syntymän satavuotisjuhlaa varten. Ohjelma jatkuu Sibeliuksen teoksella Tulen synty baritonille, mieskuorolle ja orkesterille. Kalevalasta tekstinsä ottaneessa teoksessa tulen syntyminen symboloi suomalaisen kansan heräämistä.

Madetojan Sammon ryöstö jatkaa kalevalaisella aiheella ja on äärimmäisen harvoin esitetty teos baritonille, mieskuorolle ja jousiorkesterille. Konsertin huipentaa Sibeliuksen ensimmäinen sinfonia Sirkkojen perustamisvuodelta 1899. Sinfonian musiikki on vahvasti kansallisromanttista ja kalevalaisiin piirteisiin runolaulua myöten nojaavaa.