Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.04.2009

Martti Jämsän valokuvanäyttely Hyvinkäällä

Martti Jämsä (s. 1959) on arvostettu valokuvataiteilija, joka tunnetaan erityisesti mustavalkokuvauksen taitajana. Hyvinkään taidemuseossa on esillä taiteilijan valokuvia 24.4. – 31.5.2009.

Jämsä on käsityöläinen, joka haluaa valmistaa, pohjustaa ja kehystää kuvansa itse. Museon laajassa näyttelyssä on esillä paitsi uusimpia vedoksia, myös kokonaisuuteen sopivia kuvia vuosien varrelta.
Valokuvien aihepiiri on laaja, joidenkin teemojen, kuten kesä- ja tanssilavakuvien kanssa Jämsä on työskennellyt kymmenkunta vuotta.

Lapsuuden kuvaajana hän tavoittaa jotain perustavaa laatua olevaa ihmisen identiteetistä: lapsuus on läsnä myös aikuisen mielessä tässä ja nyt. Vesi on toistuva ja kiehtova elementti Jämsän kuvamaailmassa. Veden alta kuvatut kasvit, rannalla leikkivät pojat, mies joka kadottaa ääriviivansa liukuessaan veden syliin.

Kuvien intensiivisyys ja tekninen taidokkuus korostuvat mustan ja harmaan rikkaissa sävyissä, syvyysterävyyden vaihtelun hallinnassa, valojen ja varjojen tallentamisessa tavalla joka näyttää helpolta mutta vaatii perusteellista ammattitaitoa. Jämsä kuvaa luonnonvalossa eikä hänen teoksissaan ole teknistä tai taiteellista kikkailua.

Isojen värivedosten aikakaudella mustavalkoiset hopeagelatiinivedokset viittaavat valokuvauksen historiaan ja vanhoihin perhealbumeihin, mutta myös maalaustaiteen traditioihin. Jämsän kuvissa on sekä valokuvan dokumentaarisuutta että romanttisen maisemamaalauksen piirteitä.

Näyttelyyn tulee esille mittakaavaltaan erikokoisia töitä pienistä kuvasalkuista metrisiin vedoksiin. Martti Jämsä on esiintynyt lukuisissa näyttelyissä 1982 lähtien ja julkaissut kuviaan myös neljän kirjan ja useiden poftfolioiden muodossa. Fotofinlandia-kilpailun finalistina hän oli vuonna 2004 ja viimeisin kirja Kesä syntyi tähän liilttyvästä materiaalista kustannusyhtiö Mustan Taiteen julkaisemana.

Kuva: Martti Jämsä. Kaksi valotusta, Jokioinen 1974 / 2008. (toinen kahdesta kuvasta)</p>
<p>Hyvinkään taidemuseo

Kuva: Martti Jämsä. Kaksi valotusta, Jokioinen 1974 / 2008. (toinen kahdesta kuvasta)

Hyvinkään taidemuseo