Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 31.07.2020

Lost Boys - dokumenttielokuva elokuvateattereihin 25.9. - Reindeerspotting saa rankkaa jatkoa Kaakkois-Aasiassa

Lost Boys on dokumenttielokuva kadotuksesta ja Kambodžan kaduille kadonneista kolmesta suomalaisesta miehestä. Yksi heistä ei palaa koskaan. Mitä matkalla tapahtui? Lost Boys saa ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa 25.9. — kymmenen vuotta todellisten tapahtumien jälkeen.

 

 

 

 

Lost Boys -elokuvan Kaakkois-Aasiaan juhlimaan matkaavista miehistä Jani tunnetaan ainutlaatuisen, kohutun, palkitun ja katsojaennätyksiä rikkoneen Reindeerspotting – pako Joulumaasta -dokumenttielokuvan (2010) päähenkilönä ja Joonas sen ohjaajana. Reindeerspottingin itsenäisen jatko-osan Lost Boys -elokuvan päähenkilö on Joonas itse.

Seksin, huumeiden ja kuoleman täyteinen peittelemätön tositarina Lost Boys kertoo siitä, mitä tapahtui vuosikymmen sitten, kun rovaniemeläisiä huumeidenkäyttäjiä kuvanneen Reindeerspottingin ensi-iltamenestyksen ikuisia jatkoja viettäneet kaverukset muuttuivat kuolemattomista kuolevaisiksi. Juhlat loppuvat, kun Joonaksen kaverit katoavat ja Jani kuolee väkivaltaisesti Kambodžan Phnom Penhissä.

 

Kuvassa ovat kaakkoisaasialainen nainen ja suomalainen mies vuoteessa ja huoneessa on hämärä valaistus.

Kuva: Joonas Neuvonen

 

Lost Boys -elokuvan ovat ohjanneet Joonas Neuvonen ja Sadri Cetinkaya. Joonaksen kamera vie katsojan niin Bangkokin huumaavaan meluun kuin Phnom Penhin öisille kujille, Janin viimeisiin elinviikkoihin sekä tämän katoamisen ja kuoleman jälkeiseen epätoivoiseen etsintään. Mitä kadonneille tapahtui? Joonaksen on löydettävä oma totuutensa tapahtuneesta huumeiden ja hämärän keskeltä – eikä siellä ole sankareita.

”Lost Boys on raakaa, todellisten tapahtumien käsikirjoittamaa elokuvaa, joka pyrkii kertomaan totuuden.”

Joonas Neuvonen

Lost Boys -elokuvan ohjaaja

 

”Kolme ystävystä lähtee juhlimaan Kaakkois-Aasiaan, mutta vain yksi heistä palaa takaisin. Tiedot tapahtumien kulusta ovat vain kokoelma videoita ja ristiriitaisia tarinoita. Lost Boys seuraa päähenkilönsä matkaa etsimään kadonneita ystäviään ja vastauksia siihen, mitä näille matkalla tapahtui. Kertojan etsintä on pakomatka ja vääristyneistä muistoista rakennettu kertomus, joka peittää epämiellyttävää totuutta sekä hänen omasta tilastaan että hänen suhteestaan ystäviinsä.

Rakkaus, raha, seksi ja huumeet ovat kimmeltäviä unelmia, joita jahtaavat sekä matkalaiset että heidän Kaakkois-Aasiassa kohtaamansa naiset. Kun asiat menevät vikaan, muuttuu paratiisi vainoharhaiseksi painajaiseksi, jossa päähenkilö harhailee eksyneenä sokkelossa vailla uloskäyntiä.

Lopulta kaikki unelmat ovat vain matojen ruokaa.”

Sadri Cetinkaya

Lost Boys -elokuvan ohjaaja

 
Alun perin Joonas otti kameran mukaan Kaakkois-Aasiaan kuvatakseen lisämateriaaleja Reindeerspotting-elokuvan DVD-julkaisuun. Materiaalista syntyi lopulta kokonaan uusi elokuva, jonka tekemiseen meni keskeytyksineen kokonainen vuosikymmen.

Lost Boys -elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2010, Reindeerspottingin keväisen ensi-illan jälkeiseen kesään. Elokuvan valmistumista ja julkaisemista on odotettu Suomessa vuosien ajan. Elokuvan tuottaja Miia Haavisto on ollut prosessissa mukana jo kesästä 2014.

“Olen tuottanut Lost Boys -elokuvaa poikkeuksellisen pitkään. Tunsin työryhmää entuudestaan ajalta, jolloin toimin elokuvasäätiössä tuotantoneuvojana ja tein rahoituspäätöksen kiistanalaisesta teoksesta Reindeerspotting – pako Joulumaasta.

Lost Boys -elokuvan tuotantoprosessi on ollut omituinen ja yllättävä. Se on edellyttänyt kestävyyttä ja taitoa sen tekijöiltä sekä kärsivällisyyttä elokuvan rahoittajilta ja minulta sen tuottajana. Teoksen syntyprosessi on ollut aivan omalakisensa. Jos herään yöllä miettimään töitäni, niin tämä on se projekti, jonka kanssa valvon.

Elokuva on viimein valmistumassa. Tunnen suurta ylpeyttä siitä, että tässä ollaan. Kaikessa karuudessaan toivon Lost Boys -elokuvan herättävän keskustelua ja ristiriitojakin. Toivon, että elokuva pysäyttää ja ravistelee katsojaansa.”

Miia Haavisto

Lost Boys -elokuvan tuottaja
Tekele Productions

 

Monille Reindeerspotting näyttäytyi opettavaisena tarinana huumeiden tuottamasta tuhosta. Sen itsenäisestä jatko-osasta, Lost Boys -elokuvasta, voi jokainen muodostaa itse käsityksensä siitä, millaisen näkymän elämästä, kuolemasta ja ihmisyydestä se avaa maailmassa, jossa päihteet kuuluvat arkeen ja juhlaan.

Synopsis

Lost Boys on dokumenttielokuva kadotuksesta ja Kambodžan kaduille kadonneista kolmesta suomalaisesta miehestä. Heistä Jani tunnetaan Reindeerspotting – pako Joulumaasta -dokumenttielokuvan (2010) päähenkilönä ja Joonas sen ohjaajana. Lost Boys -elokuvan päähenkilö on Joonas itse.

Seksin, huumeiden ja kuoleman täyteinen peittelemätön tositarina kertoo siitä, mitä tapahtui kymmenen vuotta sitten, kun rovaniemeläisiä huumeidenkäyttäjiä kuvanneen Reindeerspottingin ensi-iltamenestyksen ikuisia jatkoja viettäneet kaverukset muuttuivat kuolemattomista kuolevaisiksi. Juhlat loppuvat, kun Joonaksen kaverit katoavat ja Jani kuolee väkivaltaisesti Kambodžan Phnom Penhissä.

Lost Boys -elokuvassa Joonaksen kamera vie katsojan niin Bangkokin huumaavaan meluun kuin Phnom Penhin öisille kujille, Janin viimeisiin elinviikkoihin sekä tämän katoamisen ja kuoleman jälkeiseen epätoivoiseen etsintään. Mitä kadonneille tapahtui?

Löytyykö vastaus Joonaksen kuvaamista videonauhoista vai jostain, joka on vielä tutkimatta ja kohtaamatta, kuvaamatta ja kertomatta? Onko kaikessa kyse huumeista, naisista ja rahasta, vai johtavatko jäljet johonkin syvemmälle?

Joku tietää jotakin. Joonas etsii ystäviään ja paikallisia naisia, joiden kanssa juhlittiin ja jaettiin se, mitä milloinkin oli jakaa.

Joonaksen on löydettävä oma totuutensa tapahtuneesta huumeiden ja hämärän keskeltä – eikä siellä ole sankareita.