Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.06.2016

Lööppi-Fingerpori harjaa huolella aikamme kaikenkarvaiset ilmiöt

Suosittu Fingepori-minialbumien sarja jatkuu skuuppeja pursuavalla kokoelmateoksella. Yli 20 sarjakuvantekijää käsittelee Pertti Jarlan ihmekaupunkia, somea, sosiaalisia suhteita ja kaikenkarvaisia aikamme ilmiöitä.

Teoksen päätarina, Pertti Jarlan Kauhu syvältä marssittaa Fingerporin kaduille jättihirviön, jonka riehumisen ohella kaupunkilaiset päätyvät miettimään asenteitaan toisiaan kohtaan. Kaupunginjohtaja Homeliusta usein jahtaava paikallinen media löytää tilanteeseen hyvin erikoisia näkökulmia.

Aapo Kukko, Lööppi-Fingerpori
Näyte Aapo Kukon sarjakuvasta. Kuva: Arktinen Banaani

”Tarina muotoutui sattumalta. Olin katsellut paljon japanilaisia hirviöelokuvia. Mielessäni oli pitkään kytenyt halu tehdä tarina, jossa hirviö nousee jostakin, on ammuskelua ynnä muuta asiaankuuluvaa. Aloin pohtia miten Fingerporissa suhtauduttaisiin hirviön tuloon, ja arvelin kaupunginisien ilahtuvan, kun hirviö tuhoaisi jotain mätiä kohteita. Aihevalintaan vaikutti myös Lööppi-Fingerporin mediateema, keksin miten Ilta-Fingeri voisi kirjoitella katastrofiaiheesta jotain aivan todelliseen tilanteeseen liittymätöntä”, Jarla kuvailee.

Yli 20 tekijää samassa somessa

Kuten aiemmat Pikku-Fingerporit, myös Lööppi-Fingerpori sisältää muiden tekijöiden sarjakuvia. Tekijäkaarti valikoitui niin Jarlan vanhoista suosikeista kuin uusistakin sarjakuvataiteilijoista. Aiheeksi annettiin mahdollisuus tulkita Fingerporia omasta näkökulmasta tai käsitellä muuten nykyajan viestintäkeinoja. Kiinnostusta riitti, Lööppi-Fingerpori paisui satasivuiseksi värialbumiksi.

Ilpo Koskela, Lööpppi-Fingerpori
Näyte Ilpo Koskelan sarjakuvasta. Kuva: Arktinen Banaani

”Yritteliästä väkeä”, naurahtaa Jarla, joka harvoin haluaa antaa omia hahmojaan kokonaan toisten käsiteltäviksi. ”Visiitti-tyyppiset versioinnit ovat kyllä oikein hauskoja, kuten kirjaan sisältyvä Petri Hiltusen tarina Väinämöinen vierailee Fingerporissa, jossa hän on yhdistänyt minun hahmojani ja omia hahmojaan.”

”Lööppi-Fingerporissa sarjakuvaani tulkitsevat myös pitkän linjan tekijä Ilpo Koskela sekä Aapo Kukko, nuori mies joka laulaa kauniisti ja käsittelee sarjoissaan ajankohtaisia julkkiksia kuten Mikko Niskasta. Hänen tyylinsä sopii loistavasti fingerporilaisuuteen, jossa kadulla vilahtelee Spedejä ja vastaavia menneitä suurhenkilöitä. Ehkä Kukko vielä löytää Eemelinkin huumorin…”

Suurelle yleisölle tuoreita sarjakuvantekijöitä ovat kalevalaisen huumorin ystävä Marko Raassina sekä turkulaisuuden ymmärtävät isä ja poika, Roope ja Anton Lipasti. Kalevalan sankarit kummastelevat nykyilmiöitä ja Kimmo Kotka vallitsevaa taloustilannetta.

Ville Pynnönen päätti, ettei tulkitse sarjassaan Fingerporia vaan itseään Pertti Jarlaa. Esa Holopainen käsittelee mediatapahtumia kansanmiehen tasolta sarjassaan Naapurit, JP Ahonen ja Jarkko Vehniäinen puolestaan muokkasivat hieman uusiksi aiemmin toisaalla julkaistuja jaksoja sarjoistaan Puskaradio ja Julkimot.

Vuoroin vieraissa käydään

”Kamalan luonnon tekijä, myös Suosikkiin ja Soundiin julkkisparodioita piirtäneen Vehniäisen kanssa meillä oli kerran vitsien vaihto saman päivän stripeissä,. Se oli tavattoman kiinnostavaa. Minua on aina kiinnostanut eri sarjakuva-universumien sekoittuminen toisiinsa. Jarkon sarja ja Fingerpori samassa todellisuudessa oli oikein riemastuttava kokeilu. Vastaavaa tekisi mieli tehdä useamminkin”, tuumii Jarla.

Pertti Jarla, Lööppi-Fingerpori
Näyte pertti Jarlan sarjakuvasta. Kuva: Arktinen Banaani

”Tohtori L on kauhuparodiaa Kari Sihvosen kynästä. Hänen piirroksensa on mielenkiintoista tutkailtavaa. Itse en ole koskaan saanut huumoria toimimaan siten, että piirtäisin kunnolla eli realistisella tyylillä. Sihvosella se toimii. Mukavaa että Lööppi-Fingerporin lukijat saavat nähdä välillä hyvääkin piirtämistä”, Jarla nauraa.

”Emmi Valve suostui ilokseni aloittamaan uuden tarinasarjansa Girl Gang Bang Bang! tässä julkaisussa. Se on jännittävä sarja, jollakin kierolla tavalla sekä fiktiivinen että omaelämäkerrallinen. Siinä on myös kiusallisen hyvää piirtämistä. Kuten Tea Tauriaisellakin… olisi kenties pitänyt pyytää mukaan huonompia piirtäjiä…”

”Oikein hyvä, että mukana on merkittävästi myös naistekijöitä, Tauriaisen ja Valven ohella Reetta Laitinen, Milla Paloniemi, Aino Sutinen ja Kris Keränen. Väheksymättä aiempia Pikku-Fingerporeja on myönnettävä, että ne olivat välillä aikamoisia äijäkerhon kokoontumisia”, Jarla tuumii.

Ajankohtainen aihealue, suomalainen peliala on käsittelyssä Miha Rinteen sarjassa. Lööppi-Fingeporiin sisältyy ote Rinteen elokuussa ilmestyvästä teoksesta Bitwisards – Matkailua pelialalla, josta Yleisradion tuottama tv-sarja on nähtävissä elokuusta alkaen YLE Areenassa.

”Vielä pitää mainita aivan erilaisella huumorilla leikittelevät Karstein Volle ja Marko Turunen, hyvin virkistävää että hekin osallistuivat Lööppi-Fingeporiin.”

Lööppi-Fingerpori on ajankohtainen mutta joka kesäsään kestävä hupipaketti. Se pysyy mukana niin somessa kuin rakkaudessakin.

Pertti Jarla ym.

Lööppi-Fingerpori

ISBN 978-952-270-230-2

100 sivua. Arktinen Banaani 2016.

Lööppi-Fingerpori, kansikuva
Pertti Jarla ym, Lööppi-Fingerpori. Arktinen Banaani