Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.11.2019

Kyösti Mäkimattilan Rakkain lahjoistani -kappale kertoo 5-vuotiaan tytön sota-ajan joulutarinan

Kyösti Mäkimattila julkaisi oman Anna laulu lahjaksi -laulunsa perjantaina 22.11. Laulun, joka on syntynyt kuopiolaisen Irja Riihimäen koskettavan tarinan pohjalta ja Mäkimattila esitti sen ensimmäistä kertaa Sony Musicin ja Radio Suomen yhteisessä Anna laulu lahjaksi -joulukonsertissa.

Kuvassa on etualalla Kyösti Mäkimattila tummassa puvussa ja kaulassaan rusetti.  Taustalla on orkesterin jäsenet.

Kuva: Viacheslav Vinokurov

 

Eletään joulua 1943 ja Irja on 5-vuotias. Irjan äiti on yrittänyt järjestää seitsemälle lapselle joulun tunnelmaa samalla, kun perheen isä on mukana sodan melskeissä. Aattoiltana on kuitenkin luvassa suuri yllätys, kun isä on saanut joululoman ja saapuu perheen pariin. Irja haluaa antaa laulun lahjaksi lapsen- ja lapsenlapsenlapsille.

”Irjan tarina herätti voimakkaita tuntemuksia heti ensilukemalta. Suomen historiaa harrastavana tuollainen välähdyksenomainen aikalaiskertomus sota-ajan joulusta sai tarttumaan kynään samoin tein. Rakkain lahjoistani -Joulumuisto vuodelta 1943- kunnioittaa samalla niitä edellispolvien suurmiehiä ja naisia, jotka antoivat panoksensa kun isänmaa sitä tarvitsi. Lauluntekijänä tarina kiinnosti siksi, että tuosta kulmasta ei joululauluja liiemmälti ole. Omaan joulukäsitykseeni on aina liittynyt myös selittämätöntä, vaikeasti ymmärrettäviä aikuisten asioita ja samoihin kuviin sekoittuu pieniä kauniita, konkreettisia muistoja, esineitä ja ihmisiä”, Kyösti Mäkimattila kertoo.