Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.02.2020

Korsholman Musiikkijuhlat on yksin, villi ja vapaa

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään ensi kesänä aikavälillä 29.7.–5.8.2020. Vuoden teema on Yksin, villi ja vapaa, joka viittaa muun muassa Ludwig van Beethoveniin ja hänen dramaattiseen elämäänsä. Beethoven oli aikansa kapinallinen, jolla oli vahva oikeudentaju eriarvoisessa yhteiskunnassa. Hänen traagisena kohtalonaan säveltäjänä oli kuuroutua.

Beethovenin vastapainona Musiikkijuhlat huomioi iloisen 1920-luvun, aikakauden, jolloin oli selvitty ensimmäisestä maailmansodasta ja elettiin kehityskautta ennen suurta pörssiromahdusta, vielä tietämättöminä tulevasta maailmansodasta.

 

Kuvassa on Cecilia Zilliacus, joka seisoo meren äärellä.  Takana on merimaisema, jossa lentelee lokkeja ja taustalla näkyy metsämaisemaa.

Cecilia Zilliacus. Kuva: Korsholman Musiikkijuhlat

 

Musiikkijuhlien säveltäjävieras vuonna 2020 on ruotsalainen Mats Larsson Gothe, jonka musiikissaon ilmaisuvoimaa ja kuulijaan vaikutuksen tekevää syvyyttä. Eri musiikin lajeissa kirjoittavaa Larsson Gothea soitetaan ympäri Eurooppaa. Musiikkijuhlilla kuullaan sooloviuluteos Caccion kantaesitys sekä jousikvartettoja ja orkesteriteoksia. Sopraano Mari Palo laulaa aarian Larsson Gothen oopperasta samoin kuin Beethovenin vähemmän esitettyjä lauluja ja pohjoismaista laululyriikkaa.

Avajaiskonsertissa 29.7. pianisti Christian Ihle Hadland yhdessä Malin Bromanin luotsaaman Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa esittää Beethovenin 4. pianokonserton. Päätöskonsertissa 5.8. NorrlandsOperanin sinfoniaorkesteri Uumajasta esittää Jonathan Stockhammerin johdolla Beethovenin 7. sinfonian. Molemmissa konserteissa soitetaan myös Larsson Gothen teos,avajaiskonsertissa Lied von der Erde ja päätöskonsertissa Sisyphus ́ dreams, jonka solisteina soittavat sellisti Torleif Thedéen ja viulisti Cecilia Zilliacus.

Säveltäjä Sebastian Fagerlundin fagottikvintetto Woodlands Variations saa Suomen ensiesityksensä 2.8., esittäjinä fagotisti Bram von Sambeek ja Signum-kvartetti. Viime kesänä vakuuttanut lyömäsoittaja Antti Ohenoja tulee tänä vuonna takaisin ja soittaa yhdessä klarinetisti Lars Wouters van den Oudenweijerin, viulisti Jannika Gustafssonin ja pianisti Simon Crawford-Phillipsin kanssa Munsalan kirkossa 30.7. teoksen Viocla Perpia.

Festivaalikeskus Culturumissa järjestetään 30.7. lounaskeskustelu, jossa säveltäjät Fagerlund ja Larsson Gothe keskustelevat säveltämisestä ja teoksista.

 

Kuvassa on Akilone Quartet, jossa on kolme viulistia ja sellisti.  Kaikki ovat nuoria naisia ja he seisovat kuvassa.  Jokaisella on soittimensa kädessään ja he ovat sisätilassa.

Akilone Quartet. Kuva: Korsholman Musiikkijuhlat

 

Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Cecilia Zilliacus on kutsunut kesäksi taiteilijoita ympäri Eurooppaa: Kungsbackatrio, jossa soittavat viulisti Malin Broman, sellisti Jesper Svedberg ja pianisti Simon Crawford-Phillips. Trio on arvioitu Strad-lehdessä Euroopan eliittiin. Myös alttoviulisti Emilie
Hörnlund, pianisti Sven Figee, kontrabasisti Rick Stotijn ja käyrätorvisti Chris Parkes esiintyvät useissa konserteissa.

Mari Palo ja hänen yhtyeensä, jossa soittavat jazz-muusikot Seppo Kantonen, Ville Herrala ja Joonas Riippa, esiintyvät 20-luvusta innoittuneessa juhlassa Vaasan kaupungintalolla 31.7. omalla Gershwin-ohjelmalla. Näyttelijä Miriam Forsberg heittäytyy samassa konsertissa dadan maailmaan.

Myös Ritz Lindy Hoppersin tanssijat osallistuvat tähän erityislaatuiseen 20-lukukonserttiin. Ilta jatkuu 20-luvun jazzilla Doobop-klubilla, jossa esiintyy jazz-kitaristi Mathias Sandbergin trio yhdessä Ginger Sistersin kanssa jamimeiningeissä. Miriam Forsberg yhdessä Lasse Hjeltin kanssa lausuu Musiikkijuhlilla runoja ja tekstejä useissa konserteissa.

Total Cello Ensemble ovat yhtyevieraita. Total Cello Ensemble on suomalaisten huippusellistienyhtye, joka on herättänyt huomion eri festivaaleilla ja joka toimii esikuvana nuorille sellisteille Sibelius-Akatemian siipien suojassa. Heitä kuullaan Vaasan kaupungintalolla ja Laihian kirkossa 3.–

4.8. ORBI-ensemble, hollantilainen, aivan spesiaali yhtye esiintyy Ritzissä 4.8. rock- ja metal-ohjelmalla sekä Pink Floydin sävelin.

Koulutusohjelma Musethican jousikvintetti vierailee Korsholman Musiikkijuhlilla toista kertaa. Ranskalainen jousikvartetti Akilone, jossa on nuoria lahjakkaita jousisoittajia, yhdistää voimansa Musethican perustajan, alttoviulisti Avri Levitanin kanssa. Kvintetti esiintyy eri paikoissa, tarkoituksena tavoittaa yleisö, jolla ei ole muuten mahdollisuutta konsertteihin, eli vanhuksille, sairaille, pakolaisille, vangeille ja eritoten lapsille. Kolme neljä konserttia päivässä on suunnitelmissa 29.–31.7. Musethica konsertoi myös Raippaluodon ja Maksamaan kirkoissa 1.8. ja 2.8.

 

Kuvassa on Total Cello Ensemble, jonka kuusi jäsentä seisovat nurmikolla rinteen päällä.  Takana on kirkkaan sininen taivas.  Jäsenillä on valkoiset paidat ja farkut sekä soittimet mukanaan.

Total Cello Ensemble. Kuva: Jaakko Paarvala

 

Viime vuodet on Musiikkijuhlia käynnistelty jo ennen varsinaista avajaispäivää ja niin tänäkin vuonna. Musiikkijuhlat tekee yhteistyötä ”gaaladiivojen” Pia-Karin Helsingin ja Christin Högnabban kanssa, jotka esiintyvät maanantai-iltana 27.7. Vaasan kaupungintalolla ja laulavat murteelle käännettyjä ooppera-aarioita pianisti Anton Ylikallion ja Vaasan Oopperakuoron kanssa. Vaasan seurakuntien Iltamusiikkisarja on perinteisesti tehnyt yhteistyötä Musiikkijuhlien kanssa ja näissä merkeissä saamme kuulla urkuri Niels Burgmania ja huilisti Erica Nygårdia Vaasan kirkossa 28.7.

Festivaalin aikana kuullaan tarinaa Beethovenista kahden kirjailijan voimin. Professori Åke Holmquist on kirjoittanut Beethovenin elämäkerran, ja lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, joka on kirjoittanut kirjan Nerouden lähteillä, kertoo säveltäjämestarista kenties hieman psykologisemmasta
perspektiivistä. Beethovenin teoksia, suurempia ja pienempiä, kuullaan festivaalilla.

Aluekonsertit pidetään Laihialla, Munsalassa, Isossakyrössä, Maksamaalla ja Seinäjoella. Yleisö on tervetullut konserttien ja musiikin yhteydessä järjestettäviin esittelytilaisuuksiin. Festivaalikahvila Loftetissa pidetään neljä tapahtumaa, joissa esiintyvät sekä nuoret lahjakkuudet että ammattimuusikot, mm. viulisti Erik Nygård.

Ohjelmaa jo keväällä

Yhteensä 31 konserttia ja kolme luentoa/keskustelua järjestetään kesällä. Musethica pitää 5–7 laitoskonserttia ja matkustaa myös Uumajaan konsertoimaan.

Viikolla 16 aloitetaan festivaalivuosi konsertilla nimeltään Arkkiherttuan seurassa. Amanda-trio, johon kuuluvat viulisti Cecilia Zilliacus, sellisti Kati Raitinen ja pianisti Bengt Forsberg, esiintyvät Vaasan kaupungintalolla keskiviikkona 15.4. Trio pitää myös kaksi koulukonserttia Mustasaaressa ja Vaasassa. Vaasan kaupunginorkesterin puhallinkvintetti pitää perjantaina 17.4. koulukonsertin, jossa puhutaan 20-luvusta ja Beethovenista. Yleisesti tulee soivalla viikolla 14.–19.4. olemaan konsertti lähes joka päivä.