Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.01.2021

Karita Mattila Timo Mustakallio -laulukilpailun tuomaristoon – haku on nyt auki nuorille lahjakkuuksille

Haku valtakunnalliseen Timo Mustakallio -laulukilpailuun on avoinna helmikuun loppuun asti. Kilpailuun etsitään lupaavia, uransa alussa olevia laulajia. ”Mustakallio-kilpailu on yksi parhaista tavoista esittäytyä ja ponnahtaa kotimaisen oopperakentän ja -yleisön tietoisuuteen”, sanoo tuomariston puheenjohtaja Ville Matvejeff. Sopraano Karita Mattila on mukana tuomaristossa ensimmäistä kertaa.

 

Kuvassa ovat vuoden 2019 voittajat Sonja Herranen ja Iris Candeleria kukat sylissään.

Vuoden 2019 Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajat Sonja Herranen ja Iris Candelaria. Kuva: Soila Puurtinen

 

Järjestyksessään jo 31. Timo Mustakallio -laulukilpailu käydään Savonlinnan Oopperajuhlilla 18. heinäkuuta. Valtakunnallinen kilpailu nostaa esiin tulevaisuuden kykyjä. Voittajana ei välttämättä palkita pisimmälle kehittynyttä kilpailijaa, vaan laulaja, jolla on poikkeuksellinen ääni tai erityistä tulkinnallista taitoa.

Oopperajuhlien taiteellisen johtajan ja tuomariston puheenjohtajan Ville Matvejeffin mukaan Mustakallio-kilpailu on osallistujilleen monesti yksi tärkeimpiä uran varhaisvaiheen esiintymisiä. ”Paitsi ammattilaiset, myös intohimoinen yleisö seuraa uusien lahjakkuuksien esiintymisiä. Muidenkin kuin palkinnoille yltävien tekemisiä ja kehitystä seurataan uteliaina ja tarkalla korvalla, ja hyvä kehitys poikii lähes poikkeuksetta mahdollisuuksia. Henkilökohtaisesti odotan, että ’tutkaan’ ja seurantaan nousee mielenkiintoisia uusia laulaja- ja taiteilijatuttavuuksia”, hän sanoo.

Vuodesta 1974 järjestetty kilpailu on ollut monelle nimekkäälle suomalaislaulajalle ponnahduslauta kansainväliselle uralle. Kilpailun voittajia ovat mm. Walton Grönroos, Raimo Sirkiä, Jorma Silvasti, Kirsi Tiihonen, Johanna Rusanen, Helena Juntunen, Marjukka Tepponen ja Tuuli Takala. Viimeisimmän kilpailun vuonna 2019 voitti Iris Candelaria.

Tuomaristossa ovat Matvejeffin lisäksi sopraano Karita Mattila ja Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Erkki Korhonen. ”Tuomaristossamme yhdistyvät kokemus ja näkemyksellisyys, hyvä kansainvälisen tason ja kotimaisen oopperakentän tuntemus, ymmärrys historiasta ja visio tulevaisuuden tavoitteista”, Matvejeff summaa.

Haku kilpailuun on avoinna 28.2. asti ja Timo Mustakallio laulukilpailu pidetään Olavinlinnassa sunnuntaina 18.7.2021