Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.07.2020

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali on Vuoden karikatyyppi

Vuoden karikatyypiksi 2020 on valittu kapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Valinnan on tehnyt Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarpit yhdessä viime vuoden karikatyypin, näyttelijä Heikki Kinnusen kanssa. Rouvalista tehdyt karikatyyrit ovat esillä heinäkuussa killan vuosinäyttelyssä Taidekeskus Taarastissa Nastolassa 4.­–31.7.2020. Rouvali voi valita näyttelystä omakseen mieleisensä karikatyyrin.

Kuvassa on karikatyyri Santtu-Matias Rouvalista johtamassa orkesteria.  Väri on ruskehtava.

Karikatyyri Santtu-Matias Rouvali. Kuva: Teppo Järvi

 

Karikatyypiksi valitaan vuosittain positiivinen suomalainen julkisuuden henkilö, joka on sekä persoonana että ulkoiselta olemukseltaan mielenkiintoinen piirrettävä. Vuoden karikatyyppi -nimitys täyttää nyt pyöreitä vuosia, sillä Rouvali on jo kymmenes tittelin saanut.

Rouvali sopii juhlavuoden karikatyypiksi loistavasti. Hän on kansainvälistä uraa luova kapellimestari, jolla on lennokas karaktääri ja karikatyristien kannalta herkulliset piirteet. Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia. Rouvali on lumonnut niin nuorison kuin vanhemmankin yleisön – siitä toimii todisteena Tampere Filharmonian vuodesta toiseen loppuunmyydyt konsertit. Hän jatkaa suomalaista loistokasta kapellimestariperinnettä ja seuraa Esa-Pekka Salosta Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina syksyllä 2021.

Aiemmat Vuoden karikatyypit ovat olleet Sofi Oksanen, Jutta Urpilainen, Timo Soini, Jörn Donner, Ismo Leikola, Jarkko Nieminen, Sauli Niinistö, Jan Vapaavuori ja Heikki Kinnunen.  

 

Kuvassa on karikatyyri Erkki Liikasesta ja kuva on sivukuva.

Karikatyyri Erkki Liikasesta. Kuva: Heimo Suomalainen

 

Skarpit Taarastissa

Killan 11. vuosinäyttely on nimeltään Skarpit Taarastissa. Se esittelee karikatyyrejä ja pilapiirroksia viime- ja tältä vuodelta. Näyttely pidetään Nastolan Taidekeskus Taarastissa 4.–31.7.2020. Esillä on töitä 15:ltä eri taiteilijalta. Suurin osa näyttelyn taiteilijoista on laatinut myös karikatyyrin kapellimestari Rouvalista. Osan aikaa paikalla on lisäksi livepiirtäjiä tekemässä karikatyyrejä näyttelyvieraista.

Näyttelyn taiteilijat: OlliBull Anikari, Satu Cozens, Markku Haapaniemi, Teppo Järvi, Juha Kalliolahti, Erkki Kangas, Kerberos – Kalevi Laalo, Jorma Lampela, Tero Mäkelä, Pasi Rahikainen, Elina Rajala, Juha Sihto, Heimo Suomalainen, Leena Suomi sekä Miki Wallenius.

Skarppien vuosinäyttelyn yhteydessä Taarastissa on myös Kari 100 vuotta & Kerberos -näyttely, jossa on esillä Kari Suomalaisen ja Kerberoksen töitä.

Santtu-Matias Rouvali

- Syntynyt 5. marraskuuta 1985 Lahdessa, asuu Ylöjärvellä
- Kapellimestari
- Opiskeli Sibelius-Akatemiassa ensin lyömäsoittimia, mutta vaihtoi pääaineensa   kapellimestariopintoihin Leif Segerstamin johdolla
- Avoliitossa, perheeseen kuuluu myös poika edellisestä suhteesta
- Harrastaa metsästystä, kalastusta ja saunomista

Skarppien vuosinäyttely Skarpit Taarastissa 4.–31.7.2020.