Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 31.10.2019

Kansallisoopperan Syyssonaatti kertoo kaipuusta tulla rakastetuksi

”Nykyooppera on harvoin viiltänyt näin syvältä”, kirjoitti Dagens Nyheter arviossaan 2017. Kansainvälisesti ylistetty Sebastian Fagerlundin säveltämä Höstsonaten – Syyssonaatti palaa Kansallisoopperan ohjelmistoon 15.11. Pääroolissa nähdään Anne Sofie von Otter.

Kuvassa on mustissa puvuissa olevia ihmisiä, jotka istuvat.  Heidän keskellään seisoo Anne Sofie von Otter punaisessa, pitkässä puvussa.

Kuva: Kansallisooppera

 

”Syyssonaatti on monitasoinen ja vahva ihmissuhdedraama, jossa päähenkilöt kohtaavat yön pimeinä tunteina ja joutuvat punnitsemaan valintojaan ja niiden seurauksia. Oopperan pohjavire on ikuinen aihe: anteeksiantaminen ja toisen ihmisen hyväksyminen”, kuvailee säveltäjä Sebastian Fagerlund. ”Meillä ihmisillä on valtava tarve tehdä tai muuttaa asioita, sillä periaatteessa haluamme kohdata pelkomme ja purkaa tunteitamme. Mutta viimeinen askel on monelle ylittämätön haaste, ja siksi muutos jää yleensä tapahtumatta.”

Teoksessa kohtaavat elokuvamaailman legendan Ingmar Bergmanin elokuvaan perustuva Gunilla Hemmingin teksti, Sebastian Fagerlundin musiikki sekä yksi aikamme arvostetuimmista mezzosopraanoista, Anne Sofie von Otter. Syyssonaatin on ohjannut Stéphane Braunschweig, ja esitykset johtaa John Storgårds ja Kurt Kopecky. Von Otterin lisäksi rooleissa nähdään Ingela Brimberg, Helena Juntunen, Tommi Hakala ja Nicholas Söderlund.

Syyssonaatti on kantaesityksensä jälkeen koskettanut katsojia sekä Suomessa että kansainvälisesti. Financial Times antoi teokselle viisi tähteä ja kirjoitti sen olevan erinomaisesti onnistunut versio elokuvan pohjalta - niin ohjauksellisesti, musiikillisesti kuin draamallisesti. Svenska Dagbladet kehui Fagerlundia hioutuneeksi oopperasäveltäjäksi, vaikka Syyssonaatti on vasta hänen toinen oopperansa. Dagens Nyheterin toimittajan mukaan ”nykyooppera on harvoin viiltänyt näin syvältä”.

Suomen kantaesityksen jälkeen Syyssonaatista on nähty menestyksekkäät ensi-illat Malmön oopperassa sekä Hongkongissa syksyllä 2019. Lisäksi teos kuultiin konserttiversiona Tukholmassa Baltic Sea -festivaalilla elokuussa 2018.

Sebastian Fagerlund: Höstsonaten – Syyssonaatti
Esitykset Suomen kansallisoopperassa 15.11., 22.11., 27.11., 10.12. ja 12.12.

Psykoanalyytikon ajatuksia äidin ja tyttären suhteesta perjantaina 15.11.

Millä tavoin äidin ja tyttären välistä suhdetta voidaan kuvailla psykoanalyysin näkökulmasta? Järjestämme yhteistyössä Suomen psykoanalyyttisen yhdistyksen kanssa tilaisuuden aiheesta Alminsalin lämpiössä perjantaina 15.11.

Psykoanalyytikko Jorma Myllärniemi pitää alustuksen Ingmar Bergmanin Syyssonaatti-elokuvan pohjalta otsikolla ”Ajatuksia äidin ja tyttären tuhoavasta suhteesta”. Vapaa pääsy.

Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely Äitejä ja tyttäriä esillä 11.-27.11.

Suuri ja monisyinen aihe innosti Kansallisoopperan toteuttamaan syksyllä 2017 ainutlaatuisen valokuvaprojektin, jossa Meeri Koutaniemi kuvasi kymmenen äiti-tytärparia. Näyttely on jälleen esillä Kansallisoopperan päälämpiössä 11.-27.11.2019