Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.02.2021

Kansallisoopperan ja -baletin tukisäätiölle historiallinen lahjoitus

Oopperan ja baletin tukisäätiölle on tehty huomattava yksityinen lahjoitus, joka lahjoittajien toiveen mukaan tullaan käyttämään Montagnana-arvoviulun hankintaan. Hankinnasta päätti tukisäätiön hallitus kokouksessaan 8.2.2021. Hallitus päätti samalla viulun lainaamisesta Kansallisoopperan orkesterin konserttimestarin käyttöön.

 

Kuvassa ovat Hannele ja Henrik von Wendt ja Henrik von Wendtin kädessä on Montagnana-viulu.

Hannele ja Henrik von Wendt lahjoitusviulun kanssa. Kuva: Heikki Tuuli

 

”Halusimme tehdä lahjoituksen meille tärkeälle taholle. Mietimme pitkään kohdetta ja päädyimme Kansallisoopperaan ja -balettiin. Se on antanut meille vuosien saatossa unohtumattomia elämyksiä. Kiitoksena siitä halusimme nyt puolestamme antaa lahjan, joka toivottavasti ilahduttaa tavalla tai toisella kaikkia talossa työskenteleviä tulevina vuosikymmeninä ja jopa vuosisatoina. Lahjan, josta voivat nauttia myös tulevat esityksissä kävijät. Olemme todella onnellisia, että sopiva arvoviulu löytyi ja että viulu saatiin Suomeen ja nimenomaan Oopperaan ja Balettiin”, lahjoittajat Hannele ja Henrik von Wendt kommentoivat tätä historiallisen suurta lahjoitusta.

Tuore lahjoitus nostaa talon arvosoitinten määrän neljään

Arvoviulua ovat päässeet testaamaan useammatkin merkittävät suomalaiset viulistit, niin myös Oopperan orkesterista virkavapaalla oleva 1. konserttimestari Petteri Iivonen, joka työskentelee tällä hetkellä Pariisin oopperan konserttimestarina. Hän arvioi soitinta seuraavasti: ”Sain kokeilla Montagnana-viulua kaksi kuukautta. Viulu tarjoaa suuren paletin eri värejä ja se on aivan ensiluokkainen soitin. Kyseinen Montagnana kuuluu omalla henkilökohtaisella suosikkilistallani viiden parhaan instrumentin joukkoon ja se kiilaa monen Stradivarius- ja Guarnerius-viulun edelle.”

Oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi jatkaa: ”On riemullista, että pitkäaikainen työmme arvosoittimien hankkimisessa orkesterimme muusikoiden käyttöön on jälleen kantanut hedelmää. Hieno soitin motivoi ja sitouttaa yksittäistä soittajaa, rikastuttaa orkesterimme erinomaista sointia ja inspiroi koko työyhteisöä. Lämmin kiitos lahjoittajille!”

Montagnana-viulun kaltaisia instrumentteja on maailmassa vain rajallinen määrä, mikä lisää niiden arvoa. Kyseinen venetsialaisen Domenicus Montagnanan rakentama soitin on noin vuodelta 1740. Arvosoittimet ovatkin usein hintatasonsa vuoksi yksittäisten soittajien ulottumattomissa. Yleisöllä on mahdollisuus kuulla arvoviulun sointia myöhemmin, kun esitystoimintaa voidaan pandemian aiheuttamien rajoitusten jälkeen Oopperatalossa jatkaa.

Kansallisoopperalla ja -baletilla on käytössään myös kolme muuta arvosoitinta: viinialan yrittäjä Juha Berglundin omistama Andrea Guarneri -viulu, Emil Aaltosen säätiön omistama Tononi-sello sekä Giovanni Grancino -sello, jonka hankinnan on mahdollistanut Mandatum Life ja sen ammattimaisille sijoittajille suunnattu sijoitustuote.