Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.07.2020

Juice Leskisen harvinainen sitaattikokoelma julkaistu

Linda Huhtisen kokoama kirja Toisinajattelija – Näin lausui Leskinen julkaistiinrunon ja suven päivänä 6.7. ”Tiedän kyllä, että Jeesus sovittaa synnit. Mutta mielelläni ajattelisin, että Jumala on ne säveltänyt.”

Juice Leskisen (1950–2006) 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Juicen kotikirjaston toimesta on koottu yhteen mittava ja harvinaislaatuinen kokoelma sanataiteilijan lennokkaimpia oivalluksia sekä ennen julkaisemattomia kertomuksia.

 

Kuvassa on Juicen kasvot ja hän on laulamassa mikrofoni kädessä. Kuva on musta-valkoinen.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Docendo

 

Sitaattikokoelma pitää sisällänsä Leskisen uran värikkäimmät kannanotot sekä tarkkanäköiset analyysit niin maailmasta, ihmisyydestä, politiikasta kuin uskonnostakin. Kokoelman harvinaisuutena nähdään ensikertaa myös syväluotaava listaus Leskisen levyttämästä musiikista sekä Juicen kertomukset kappaleidensa takaa.

Juice Leskinen oli yhtä kielensä kanssa: lyriikan, käännöstöiden sekä lukuisten tekstien lisäksi hänet muistetaan poikkeuksellisen nopeasta reagointikyvystään. Suomen arvostetuimpiin taiteilijoihin lukeutuva Leskinen oli aikansa johtavia keskustelijoita sekä tunnustettu valtakunnankriitikko.

Suomen Kulttuurirahaston vuonna 2013 teettämän tutkimuksen mukaan kaikista suurimman vaikutuksen suomalaisiin ovat tehneet Jean Sibelius, Väinö Linna, Tove Jansson sekä Juice Leskinen. Saman tutkimuksen mukaan Juice Leskinen on Suomen tunnetuin taiteilija.

Toisinajattelija – näin lausui Leskinen on syväluotaava ja viihdyttävä läpileikkaus Juice Leskisen kieleen ja mieleen. Juicen sadoista haastatteluista ja kertomuksista koostuva sitaattikokoelma tarjoilee ennen julkaisemattoman paketin, jossa Leskinen sanailee paitsi oman elämänsä, myös musiikillisen uransa merkittävimmät käänteet. Sitaateissa uhkuu ajan henki, yhteiskunnasta uskontoon ja ihmisestä toiseen ihmiseen.

Linda Huhtinen on tamperelainen kirjailija ja Manserock-aiheista nimikko-ohjelmaansa toimittava radiojuontaja, joka on analysoinut ja koonnut Leskisen tekstejä yli viidentoista vuoden ajan. Huhtinen toimii perustajajäsenenä Juicen Kirjaston Tukiyhdistyksessä, jonka tärkeimpänä tarkoituksena on Leskisen sanataiteen vaaliminen sekä kaikille avoimien kulttuuritapahtumien järjestäminen.

Linda Huhtinen: Toisinajattelija – Näin lausui Leskinen (Docendo 2020)