Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.12.2010

Joulu alkaa kynttilöistä

Pimeät illat ja poskia pistelevät pakkaset houkuttelevat pysymään sisätiloissa. Kynttilän lämpö ja valo kutsuvat hiljentymään. Joulu alkaa kynttilöistä.

Kynttilöiden valmistus on minulle tärkeä ja mieluisa harrastus. Kesällä kerään kasveja, jotka kuivatan. Kauniita kasveja kynttilöiden kylkeen laitettaviksi on paljon. Omia suosikkejani ovat mm. metsätähdet, suolaheinät, oravanmarjat, kissankellot ja niittyleinikit. Kokeilemalla oppii huomaamaan, mitkä kasvit ovat sopivia.

Syksyllä otan talteen maitotölkkejä, jotka huuhtelen ja asetan kuivumaan. Kun tölkkejä on tarpeeksi, ostan parafiinia, sydänlankaa ja kynttilävärejä. Työstän maitotölkit kynttilämuoteiksi.

Sydänlanka pujotetaan pohjasta tölkin läpi. Solmu pohjassa pitää narun paikoillaan. Vahvistan pohjan vielä ilmastointiteipillä, ettei kuuma parafiini valu lankareiästä ulos. Leikkaan maitotölkin yläosan tasaiseksi ja asetan tikun poikittain tölkin päälle pitämään sydänlangan suorana.

Pilkon parafiinilohkareet vasaralla palasiksi ja laitan palat kattilaan puuhellalle sulamaan. Sähköliesikin käy. Parafiinin kanssa pitää olla huolellinen. Se ei saa sulaa liian kuumaksi - minulla on jatkuvasti pieni lohkare parafiinia sulaneen nesteen seassa. Parafiinin joukkoon ei saa päästää vettä ja täytyy varoa, ettei parafiinia roisku hellalle. Parafiini on todella kuumaa ja on oltava tarkkana, ettei se polta ihoa.

Valitsen kynttilään värin tai sekoittelen värejä mieleni mukaan. Kokeilemalla löytää sopivat väriyhdistelmät. Olen suojannut lattian sanomalehdillä. Kaadan parafiinin kippoon, josta se on edelleen helpompi kaataa muotteihin. Varmistan vielä, että maitotölkit ovat neliön muotoisia, tarvittaessa suoristan tölkin maalarinteipillä. Jätän tölkit yöksi kuivumaan.

Seuraavana päivänä, kun parafiini on jähmettynyt ja jäähtynyt muoteissa, revin maitotölkit kynttilöiden ympäriltä. Se on jännittävä hetki - kuin avaisi joululahjoja.

Viimeistelen kynttilät: irrotan sydänlankaa paikoillaan pitäneen tikun, leikkaan solmun irti kynttilän pohjasta ja veistelen puukolla kynttilän reunat tasaisiksi. Sen jälkeen valitsen kynttilöihin kasvit. Sulatan parafiinin liedellä kattilassa väreilevän kuumaksi ja dippaan kynttilän nesteeseen. Kasvi tarttuu kynttilän kylkeen kiinni ja kynttilän pinta tulee siloiseksi. Lopuksi leikkaan sydänlangan oikean pituiseksi.

Kynttilät ilahduttavat sekä sisällä että ulkona. Maitotölkkimuottiin tehty kynttilä palaa useamman vuorokauden ulkona lyhdyssä. Sisällä poltan kynttilöitä vain kun olen itse läsnä. Parafiinikynttilät palavat tasaisesti ja kauniisti. Niiden käyttöikä on pidempi, kun muistaa aina välillä sammuttaa kynttilän ja antaa sen levätä hetken ennen uudelleen sytyttämistä. Sydänlankaa voi myös lyhentää tarvittaessa.

Lämmintä ja valoisaa joulun odotusta kaikille!

Miira Öhman /