Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.07.2020

João Laia Kiasmasta mukaan kuratoimaan Baltian triennaalia

Kiasman näyttelyintendentti João Laia ja liettualainen Valentinas Klimasauskas on valittu seuraavan Baltian triennaalin kuraattoreiksi. Triennaali järjestetään kesällä 2021 Vilnan nykytaiteen keskuksessa CAC:ssa.

Kuvassa on João Laia Kiasman käytävässä.

Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen

 

Valinta vahvistaa Kiasman yhteistyötä Baltian alueen toimijoiden kanssa ja lisää asiantuntemustamme alueen taiteellisesta toiminnasta. Kiasman/ Kansallisgallerian kokoelmiin on kerätty lähialueiden raidetta 1990-luvulta lähtien. Vuonna 2018 Kiasmassa nähtiin kokoelmanäyttely Meno-paluu, joka päivitti käsitystä Itämeren alueen nykytaiteesta. Näyttely toi yhteen 26 taiteilijaa Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Suomesta ja Venäjältä. Toisaalta Kiasman kokoelmien helmistä koottu näyttely With Seven-league Boots. Stop – Finland  nähtiin Riga Bourse taidemuseossa Riiassa vuonna 2017.

14. Baltian triennaali keskittyy lähinnä Baltiaan ja ympäröivään alueeseen (Venäjä, Suomi ja Itä-Eurooppa). Tässä mielessä se on myös foorumi rohkaista taiteilijoiden ja kuraattoreiden yhteyksiä alueella ja tukea suomalaisen nykytaiteen kansainvälistymistä.

Baltian triennaali on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista nykytaiteen näyttelyistä. Näyttely perustettiin Baltian nuoren nykytaiteen triennaaliksi Liettuassa vuonna 1979, kun maa oli vielä osa Neuvostoliittoa. Vuonna 1990 Vilnan nykytaiteen keskuksesta (CAC) tuli sen järjestäjä ja isäntä, ja triennaalin kansainvälinen ulottuvuus laajeni vähitellen.

Nykytaiteen keskus (CAC) sijaitsee Vilnan vanhassa kaupungissa ja on yksi Baltian alueen suurimmista nykytaiteen tapahtumapaikoista.