Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.10.2020

Jää palaa Kansallisoopperaan - Jaakko Kuusiston musiikissa soi luonnon voima

Rakastettu Jää palaa Kansallisoopperan ohjelmistoon 22.10. Jaakko Kuusiston uutena orkesterisovituksena.

 

Jään vahva tarina ja vaikuttava musiikki koskettivat yleisöä ensi-iltakierroksella. "Ei ihme, että kansa vyöryy oopperaan! Jää on vaikuttava musiikkidraama, jossa ihminen taistelee luonnon armoilla", kirjoitti Aamulehti Jään ensi-illasta alkuvuonna 2019.

 

Kuvassa on Ville Rusanen sivuttain ikäänkuin kiven päällä takana iltataivas.

 

Nuori pappi muuttaa perheineen etäiselle saarelle, ja heti ensimmäisen saarnan jälkeen hänestä tulee pidetty ja arvostettu. Petter ja Mona päättävät jäädä lapsineen saarelle. Pariskunnan toiveikasta kulkua kohti parempia aikoja säestää aina vain voimistuva tumma pohjasävel. Talven tullen jää on petollista, eikä Petter osaa varoa.

Kansallisooppera on ensimmäinen teatteri, joka sai luvan Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkitun Jää-romaanin näyttämösovitukseen tammikuussa 2019. Libreton Lundbergin romaanin pohjalta on kirjoittanut Juhani Koivisto, ja oopperan on säveltänyt Jaakko Kuusisto. Kuusisto on tehnyt Jäästä syksyä 2020 varten uuden orkesteriversion, jotta teoksen esittäminen korona-ajan turvallisuusvaatimukset huomioiden on mahdollista.

Jään kapellimestareina vuorottelevat Harri Karri ja Jaakko Kuusisto. Teoksen on ohjannut Anna Kelo, lavastuksen on suunnitellut Kati Lukka ja puvut Marja Uusitalo. Valaistus- ja videosuunnittelusta on vastannut Thomas Hase, äänisuunnittelusta Antti Murto ja koreografiasta Ari Numminen.

Petter Kummelin roolissa nähdään jo ensi-iltakierroksella ihastuttaneet Ville Rusanen ja Aarne Pelkonen. Mona Kummelin roolissa vuorottelevat viime vuodelta tuttu Mari Palo sekä Hanna Rantala. Muissa rooleissa nähdään joukko kotimaisia laulajia kuten Jeni Packalen, Jenni Lättilä ja Mika Pohjonen.

Keskustelu Kirjamessuilla: Kuinka romaani muuntautuu oopperaksi?

Kansallisooppera on mukana 22.–25.10. virtuaalisesti järjestettävillä Helsingin Kirjamessuilla. Perjantaina 23.10. lähetetään verkkokeskustelu, jossa on aiheena Jää-romaanin valmistuminen oopperateokseksi. Kokemuksista ovat kertomassa Petterin roolissa esiintyvä Ville Rusanen sekä teoksen libretisti Juhani Koivisto.

Jaakko Kuusisto: Jää
Esitykset Suomen kansallisoopperassa 22.10.–19.11.2020