Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.07.2019

Iris Candelaria voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun 14.7.2019 Savonlinnassa

Sopraano Iris Candelaria on voittanut valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun. Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinnon sai sopraano Sonja Herranen. Kilpailu käytiin sunnuntaina 14.7. Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä.

 

Kuvassa vasemmalla Sonja Herranen kädessään oranssisävyiset kukat ja päällään tumma, avokaulainen mekko ja ruskeat hiukset taakse kammattuna. Vasemalla on Iris Candeleria kädessään kukat ja Olavinlinnan kuvalla varustettu palkintokirja. Hänellä on päällään mekko, jossa on valkoisella pohjalla sinisiä kukkia. Takana on kilpailun tunnus, jossa on Suomen kulttuurirahaston ja Eero Rantalan Säätiön logot.

 

”Tämä tuntuu uskomattomalta”, kertoi voittaja Iris Candelaria tuoreeltaan tuloksen ratkettua. ”Olo on epätodellinen. Olen iloinen voitosta, mutta sitä ei vielä usko todeksi.”

Tuomaristoa miellytti Candelarian äänenväri ja äänenkäyttö.

”Candelaria, kuten myös toinen voittaja, ovat vielä matkalla jonnekin, mutta he herättivät tuomariston mielenkiinnon”, perusteli tuomaristo valintaansa.

23-vuotias Candelaria opiskelee laulua Taideyliopiston Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla Annika Ollinkarin johdolla, ja aloittaa tulevana syksynä maisteriopinnot oopperaluokalla. Tulevaisuudessa hän toivoo työskentelevänsä oopperan parissa.

”Gilda olisi sellainen rooli, jonka haluaisin mieluusti tehdä”, hän kertoo.

Kulttuurirahaston Eero Rantalan palkinto annettiin Sonja Herraselle.

”Herranen on nuori, lahjakas, luonnollisesti laulava sopraano, joka lauloi repertuaaria, joka tulee todennäköisesti hänen laulettavakseen 10–15 vuoden kuluttua”, kertoi Jorma Silvasti tuomariston valintaperusteista.

”Tämä oli iloinen yllätys”, Herranen kommentoi voittoaan. ”Tulevaisuudessa aion pyrkiä niin pitkälle laulun saralla kuin rahkeeni riittävät. Haluaisin esimerkiksi laulaa vielä Elsan aarian.”

Kuopiolaislähtöinen 22-vuotias Sonja Herranen opiskelee ensimmäistä vuotta Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa Heli Veskuksen johdolla.

Kilpailun alkuerään osallistui 15 ja finaaliin kahdeksan laulajaa. Voittajan ratkaisi kolmihenkinen tuomaristo: puheenjohtaja, Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti, sopraano ja pedagogi Soile Isokoski sekä tenori Topi Lehtipuu. Pääpalkinto on 15 000 euroa ja Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinto 10 000 euroa.

Kilpailun finalistit:

Iris Candelaria, sopraano
Sonja Herranen, sopraano
Emma Mustaniemi, sopraano
Irina Nuutinen, mezzosopraano
Aku Rantama, baritoni
Elisaveta Rimkevitch, sopraano
Heta Sammalisto-Muhonen, sopraano
Olli-Tapio Tikkanen, baritoni

Alkukilpailuun osallistuivat myös:

Sampo-Elias Asikainen, baritoni
Karoliina Hautala, mezzosopraano
Olivia Kyllönen, mezzosopraano
Tuomas Miettola, tenori
Johannes Pessi, baritoni
Anna Saaritsa, mezzosopraano
Veikko Vallinoja, baritoni

 

Vuodesta 1974 järjestetty Mustakallio-kilpailu on toiminut ponnahduslautana monen nimekkään oopperalaulajan uralla. Kilpailun voittajia ovat mm. Walton Grönroos, Raimo Sirkiä, Kirsi Tiihonen, Johanna Rusanen ja Helena Juntunen. Joka toinen vuosi käytävän kilpailun edellinen voittaja vuodelta 2017 on Aurora Marthens.

Sääntöjen mukaan kilpailussa etsitään ennen kaikkea lupaavinta nuorta, eikä voittaja välttämättä ole pisimmälle kehittynyt laulaja. Kilpailuun saivat osallistua suomalaiset vuonna 1993 tai sen jälkeen syntyneet laulajat, jotka valittiin mukaan esikarsinnan perusteella toukokuussa. Naiset ja miehet kilpailivat yhdessä yhteisessä sarjassa.