Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.02.2021

ILO!LUMI-veistokisan voittaja henkii iloa ja nautintoa

ILO!LUMI-etäkisan voittajaksi on valittu jyväskyläläisten Risto Puumalaisen ja Stig Rönnkvistin lumiveistos Ilona. Lempeällä tavalla ilomielinen teos henkii riemua ja onnen nautintoa.

 

Kuvassa on voittanut lumiveistos Ilona, jossa on naishahmo kiipeämässä koverruskuvioiseen seinämään.

Voittajalumiveistos Ilona, veistäjät ja kuva:  Risto Puumalainen ja Stig Rönnkvist, Jyväskylä

 

ILO!LUMI-etäveistokisaan 19.–20.2.2021 lähetettiin lumiveistoksista kaikkiaan 23 kuvaa eri puolilta Suomea. Niissä kuvattiin hymyileviä naamoja, rakkautta, lastenohjelmista tuttuja hahmoja, iloa tuottavia harrastuksia sekä yhteisiä hetkiä lemmikin sekä läheisten kanssa.

Kilpailun tuomari, vuoden 2020 ITE-taiteilija Paula Huhtanen kiitteli juuri ilonaiheiden ja veistototeutuksien monipuolisuutta.

”Näki selvästi, että kilpailun teema oli koskettanut läheisesti kisaajien tunteita. Ilo näyttäytyi ilmeikkäästi ja herkullisesti. Mukana oli monia myönteisellä tavalla kantaa ottavia teoksia.”

Riemuisa ja autuas voittajaveistos

Paula Huhtasen mukaan voittajateos erottui joukosta selkeästi. Voittaja palkitaan 300 eurolla.

Valinnan perusteluissa Huhtanen toteaa, että Risto Puumalaisen ja Stig Rönnkvistin lumiveistos Ilona on lempeällä tavalla ilomielinen – kuin teos henkisi ilon ja onnen nautintoa.

”Teoksessa on riemun, jopa autuuden tuntua. Teos on sopusuhtainen, ja siitä ilmenevät hyvin tekijöiden veistokyvyt ja -taidot. Myös kilpailun teksti, ILO!LUMI2021, on toteutettu kauniilla, reliefimäisellä tavalla”, Huhtanen kertoo.

Kaksi tunnustuspalkintoa

 

Kuvassa on pyöreälumiveistoskasvo ja siinä on punainen suu ja siniset silmät.

Rakkaus on suuri ilo!, veistäjä ja kuva: Eija Hokkanen, Kangasniemi

 

Tunnustuspalkintojen saajista kangasniemeläisen Eija Hokkasen Rakkaus on suuri ilo! -teosta kiitettiin yksinkertaisen sympaattisesta toteutuksesta.

”Veistoksesta välittyy tunne, että tekijällä on ollut hauskaa työstää sitä. Teoksen hilpeys ja hauskuus ovat käsinkosketeltavia, ne herättävät myös katsojassa riemun ja onnen tunteita”, Huhtanen perustelee. Hän näkee teoksessa myös ajatuksen syvyyttä.

 ”Teos säteilee nimensä mukaisesti rakkauden suurta iloa. Toteutus on vahvasti tässä ajassa puhutteleva.”

Nummilaisen Lilli Salon Kosketus-teos ilmentää Huhtasen mielestä luottamusta ja yhteyttä.

”Hyväntuulinen Kosketus hehkuu ihmisen ja eläimen välistä iloa ja aitoa ystävyyttä. Vaikka lumi veistomateriaalina on kylmää, tulee teoksesta lämmin tunne”, Huhtanen luonnehtii.

 

Kuvassa on lumiveistosnainen istumassa ja kissa on tassuillaan. Nainen pitää kissaa suorin käsin.

Kosketus, veistäjä ja kuva: Lilli Salo, Nummi (Lohja)

 

Jatkoa seuraa?

ILO-teemaiseen etäveistokilpailuun saivat osallistua kaikki halukkaat lumenveistotaustaan katsomatta. Kaikki kisan kuvat ovat nähtävissä ILOLUMI-Facebookissa.

ILO!LUMI-kisajohtaja Timo Reko kertoo, että etäkilpailun järjestäminen oli niin myönteinen ja iloinen kokemus, että välittömästi heräsi ajatus kisan pitämisestä tulevinakin talvina.

Rekon mukaan ILO!LUMI-järjestäjä, Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, on ilmaissut halukkuutensa pitää myös lumenveiston SM-kilpailut Ilomantsissa vuonna 2022. Suomen Ladun täksi helmikuuksi myöntämä kisa jouduttiin perumaan koronan eli kokoontumisrajoitusten takia.

ILO!LUMI on Pohjois-Karjalan maakunnan 300-vuotisjuhlavuoden tapahtuma.