Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.12.2020

Hyvinvointivaltio kestää myös koronan

Juho Saaren kirja Samassa veneessä – Hyvinvointivaltio eriarvoistuneessa yhteiskunnassa julkaistiin 3. joulukuuta. Suomalainen hyvinvointivaltio on kestänyt koronan sille antamat iskut, mutta kriisi vaikuttaa myös hyvinvointivaltion tulevaisuuteen.

– Korona on osoittanut hyvinvointivaltion kimmoisuuden ja kestävyyden. Toimivat rakenteet, luottamus ja välittäminen ovat korostuneet. Itsestäänselvyydet ovat tulleet näkyviksi, sanoo professori Juho Saari.

 

Kuvassa on osa kirjan kannesta, jossa on Juho Saaren kasvokuva.

Kuva: Docendo

 
– Samalla hyvinvointivaltio on osoittanut sopeutumiskykynsä, mikä on nähty rakenteissa, etuuksissa ja nopeissa muutoksissa tiedontuotannossa.
 
Saaren mukaan murrokset ovat hyvinvointivaltiolle ”muutoksen kehtoja”. Murroksia seuraa uudistumisen aaltoja. Nyt sote-ratkaisu on konkretisoitumassa ja sosiaaliturvauudistus lähdössä liikkeelle.
 
– Syntyy uusia toiveita ja odotuksia. Tärkein niistä on julkisen talouden saattaminen tasapainoon 2020-luvulla, summaa Saari.
 
Uudessa kirjassaan Saari nimeää hyvinvointivaltion yhdeksi suomalaisen yhteiskunnan suurimmista saavutuksista. Reilussa sadassa vuodessa rakennetun järjestelmän tehtävä on kattaa ihmisten keskeisimmät sosiaaliset riskit ja vastata haavoittuvassa asemassa olevien sosiaalisiin ongelmiin. Hyvinvointivaltiosta on myös tullut olennainen osa suomalaista identiteettiä.
 
Professori Juho Saaren tuore teos tarkastelee hyvinvointivaltion tilaa ja keskittyy sen tulevaisuuden kannalta keskeisiin kehityskulkuihin. Erityisen kiinnostuksen kohteena kirjassa on yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vaikutus hyvinvointivaltion toimintaan ja uudistumiskykyyn. Viime vuosina hyvinvointivaltion rajoja määrittäväksi tekijäksi on noussut väestörakenteen, työllisyyden ja julkisen talouden kolmiyhteys, jonka piirissä on löydettävä toimeenpanokelpoiset ratkaisut. Keskeistä on pitää suomalaiset samassa veneessä.
 
Valtiotieteen tohtori, dosentti Juho Saari on Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaani ja sosiaali- ja terveyspolitiikan professori. Hän on tutkinut mm. hyvinvointivaltiota, eriarvoisuutta, huono-osaisuutta ja yksinäisyyttä. Saari on toiminut myös puheenjohtajana pääministeri Sipilän asettamassa työryhmässä, joka pohti eriarvoisuuden pysäyttämistä, sekä sisäisen turvallisuuden ja sosiaaliturvan kokonaisuudistusta pohtineen TOIMI-hankkeen selvityshenkilönä.
 
Juho Saari: Samassa veneessä (Docendo 2020), sidottu, 320 sivua.