Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.05.2020

Gramexilta uusi koronatukipaketti: miljoona euroa säätiöiden kautta ja 770 000 euroa aikaistettuina tilityksinä

Gramexin yhdistyksen kokous päätti koronatuesta perjantaina 8. toukokuuta Gramexin hallituksen esityksen mukaisesti.

”Gramexin työntekijät ja luottamushenkilöt näkivät heti koronakriisin alussa, että tämän vakavan shokin taloudelliset vaikutukset ovat poikkeuksellisen suuret musiikkialalle,” sanoo Gramexin puheenjohtaja Tuija Brax. ”Kiviä on käännetty ja etätöitä paiskittu yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.  Kiitollisuudella pääsemme nyt kertomaan hyviä uutisia.”

 

Kuvassa on pianon koskettimet kuvattuna koskettimien tasolta. Kuva on musta-valkoinen.

Kuva: pxhere.com

 

”Olemme asiassa aktiivisia, koska hätä musiikkialalla on suurta”, sanoo Gramexin toimitusjohtaja Ilmo Laevuo. ”Erityisen kovasti korona iskee keikka- ja live-konserttituloihin, koska ravintolat ovat kiinni ja tapahtumia peruutettu.”

Tukea kentälle useita reittejä

Koronatukea kohdistetaan musiikin esittäjien hyväksi Esittävän säveltaiteen edistämissäätiön kautta noin 874 000 euroa ja musiikkituottajille Musiikkituotannon tuki- ja edistämissäätiön kautta 150 000 euroa, minkä lisäksi musiikkituottajille tilitetään normaalia nopeammalla aikataululla noin 770 000 euroa.

Musiikkituottajat IFPI Finlandin toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen mukaan tuottajajärjestö arvioi tällaisen tilityksen tuottajien kannalta toimivimmaksi ratkaisuksi.   ”Gramex-korvaukset mahdollistavat osaltaan levy-yhtiöille panostukset uuteen kotimaiseen musiikkiin ja uusien äänitteiden julkaisemisen.  Nopeutetut ja sujuvat Gramex-tilitykset ovat koronan aikana tehokkainta tukea tuottajille.”

”Musiikkituotannon tuki- ja edistämissäätiön osalta suunnitelmissa on kohdistaa varoja kotimaisen äänitetuotannon tukijärjestelmien avustamiseen ja sitä kautta lieventämään koronaviruksen kotimaisille tuotantoyhtiöille aiheutuvia taloudellisia menetyksiä ja rasitusta”, sanoo Kotilainen.

Muusikoiden koronatuen toteutusta ja jakamista koordinoi Esittävän Säveltaiteen Edistämissäätiö ESES.   

” Gramex tekee tärkeää työtä musiikin esittäjien hyväksi tässä poikkeustilanteessa.”, sanoo puheenjohtaja Ahti Vänttinen. ”Gramexin ESES:ille kohdistamat varat käytetään musiikin esittäjien toimeentuloedellytysten tukemiseen, kun tulot etenkin livekeikoista on kokonaan menetetty.”

Musiikin merkitys suuri

Gramex ja sen jäsenjärjestöt kartoittavat jatkuvasti keinoja, joilla voidaan auttaa sekä korvauksia maksavia että saavia asiakkaitamme vaikeassa tilanteessa.  Gramex muun muassa aikaisti kevättilitystään kuukaudella sekä muutti taustamusiikkilupien ehtoja niin, että luvalla saa nyt myös striimata musiikkia omilta kotisivuiltaan.  

Kaikki kolme ovat mukana Lyhdyn käynnistämässä adressihankkeessa taiteilijoiden työttömyysturvan parantamiseksi sekä Music Finlandin kokoamissa toimenpide-ehdotuksissa musiikkialan kriisiapuun ja elvytykseen.

”Kriisi ei ole ohi ja edessä on vielä monta ponnistusta”, sanoo Gramexin puheenjohtaja Tuija Brax.” Lienee kuitenkin oikein sanoa, että musiikin merkitys suomalaisten arjen innoittajana tai lohduttajana on näinä aikoina suuri.”