Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.10.2020

Anna Takasen palkitusta Sörjen som blev -kirjasta teatteriesitys Lilla Teaterniin

Ruotsalaisen näyttelijän, ohjaajan ja näytelmäkirjailijan Anna Takasen kirjasta Sörjen som blev (Sinä olet suruni, Gummerus 2020) tehdään teatteriesitys, joka saa ensi-iltansa syyskuussa 2021 Lilla Teaternissa Helsingissä ja nähdään Ruotsissa Riksteaterinin ja Östgötateaternin kanssa toteutettavalla kiertueella. Kolmen sukupolven tarinan surusta, kielettömyydestä ja sotalapsista esittää Anna Takanen, joka nousee ensimmäistä kertaa lavalle Suomessa. Ohjauksesta vastaa palkittu Mikaela Hasán.
 

Kuvassa on Anna Takanen istumassa sivuttain.

Anna Takanen. Kuva: Wikipedia

 

”On luonnollista päättää tutkimus sotalapsen lapsena olemisesta niin että olen itse lavalla, sanoo Anna Takanen. Olen lähestynyt kysymystä ohjaajana ja kirjailijana - nyt saan kertoa tarinan myös teatterilavalla”, sanoo Takanen.

Olemme nähneet kuvia lapsista nimilaput kaulassa, kun heidät lähetettiin Ruotsiin sodan aikana. Keitä he olivat? Mitä he tunsivat? Entä kuinka heidän kokemuksensa vaikuttavat seuraaviin sukupolviin? Anna Takasen isä Timo oli yksi näistä sotalapsista, ja Sörjen som blev -esityksessä Takanen vie meidät ravisuttavalle matkalle historiaan. Intiimissä ja henkilökohtaisessa esityksessä hän ruotii isänsä taustaa ja sotalapsena olemisen monimutkaisuutta. Eikö sota koskaan jätä rauhaan?

”Olen iloinen, että saan kiertää tämän ajattoman tarinan kanssa, koska sotalapsia on kaikkialla. Minuun ollaan yhteydessä lähes päivittäin, joten tiedän että asia on ajankohtainen sekä Suomessa että Ruotsissa. Olen pitkään halunnut työskennellä Mikaela Hasánin kanssa. Hän on suuri taiteilija. Olen onnellinen siitä, että Riksteatern, Lilla Teatern ja Östgötateatern yhdessä panostavat tähän esitykseen, sanoo Anna Takanen.

30-vuotisen teatteriuransa aikana Anna Takanen on näytellyt ja ohjannut sekä toiminut Göteborgin kaupunginteatterin ja tukholmalaisen Kulturhuset Stadsteaternin johtajana. Sörjen som blev -esityksen ohjaaja Mikaela Hasán on helsinkiläisen DuvTeaternin taiteellinen johtaja.
”Odotan työskentelyä tämän tarinan ja tematiikan parissa, sekä henkilökohtaisella että yhteiskunnallisella tasolla”, sanoo Hasán.
 
Helsingin Kaupunginteatterin ruotsinkielinen näyttämö Lilla Teatern yhteistyössä Riksteaternin ja Göteborgin Östgötateaternin kanssa.

Ensi-ilta 1.9.2021 Lilla Teaternissa Helsingissä, jonka jälkeen kiertueen ensi-ilta Riksteaternin kanssa ja kiertue Östgötateaternin kanssa syksyllä 2021.
 
Sörjen som blev julkaistiin 2019 (Albert Bonniers förlag) ja suomenkielinen käännös Sinä olet suruni, julkaistiin 2020 (Gummerus). Suomennos Leena Vallisaari.