Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.01.2020

Amos Rex avaa nuoren sukupolven Generation 2020 -näyttelyn helmikuussa

Amos Rexin näyttely Generation 2020 esittelee yli kahdeksankymmenen 15–23-vuotiaan taiteilijan töitä. Tekijöiden monimuotoisuus näkyy näyttelyssä, jonka teokset valittiin avoimessa haussa yli 1600 teosehdotuksen joukosta.

Näyttelyn yli 150 teosta vievät meidät aiheiden kuten kehollisuuden ja seksuaali-identiteetin, ilmastonmuutoksen, teknologian ja tulevaisuuden, hyvinvoinnin, mielikuvituksen, käsityö- ja kuvataideperinteen sekä yhteiskunnallisen ja henkilökohtaisen muistin äärelle. Generation 2020 on kiehtova kurkistus nuoren, nousevan tekijäpolven ajatuksiin ja taiteeseen. Näyttely on esillä 12.2.–10.5.2020.

Amos Rex Generation 2020 -näyttelyn tunnus.

15–23-vuotiaiden tekijöiden vaikuttavan kokoinen ryhmänäyttely tuo esiin uuden sukupolven taidetta, visuaalista kulttuuria ja maailmankuvien moninaisuutta.

Tanja Silvestrini: A Litre of a Thousand Lakes, 2019, installaatio
Tanja Silvestrini: A litre of a Thousand Lakes 2019, installaatio

“Näyttelyn teokset johdattelevat kävijää erilaisiin mielen ja kuvan maisemiin. Uusia merkityksiä syntyy eri teosten risteyksessä. Mikään vastaus ei ole lukittu ja seuraavan kulman takaa voi löytää taas uusia samaistumispintoja. Kävijä astelee näyttelyssä yllättyen ja oivaltaen, niin vieraan planeetan pinnalla, oudosti nyrjähtäneessä liikuntasalissa kuin valossa hohtavan muovipillipaviljongin alla,” näyttelyn kuraattorit Anastasia Isakova ja Katariina Timonen kommentoivat.

Generation 2020 on osa valtakunnallisen Taidetestaajat-hankkeen ohjelmaa. Kolmatta vuotta toimiva hanke vie kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kulttuurielämysten pariin ympäri maata. Amos Rex on kutsunut noin 1600 taidetestaajaa muokkaamaan ja muovailemaan maaliskuun ja huhtikuun ajan yhtä näyttelyn teosta.

Näyttelyyn valittuja hetkellisiä teoksia esitetään näyttelyn viimeisenä viikonloppuna 9.–10.5. Generation Festival -tapahtumassa. Elokuvateatteri Bio Rexiin ja Lasipalatsin aukiolle levittäytyvällä festivaalilla nähdään paitsi mediataidenäytöksiä, myös tanssi- ja teatteriesityksiä, ääni- ja runoperformansseja sekä teoksia, jotka pakenevat totuttuja määritelmiä ja raja-aitoja. Esityksiä on myös näyttelyn alkupuolella ke-to 12.–13.2. ja la 14.3.

Riku Koponen: Ei kenestäkään erityisesti 2019, video still-kuva
Riku Koponen: Ei kenestäkään erityisesti 2019, video still-kuva.

Näyttely on nuorten tekijöiden taidetta ja visuaalista kulttuuria esittelevän Generation-triennaalin toinen toteutuskerta. Se on kasvanut merkittävästi ensimmäisestä näyttelystä, joka järjestettiin Amos Rexiä edeltäneen Amos Andersonin taidemuseon viimeisenä näyttelynä vuonna 2017.

Generation 2020 -näyttelyn taiteilijat on valinnut kuvataiteilija Hannaleena Heiskan johtama raati. Muina raadin jäseninä toimivat museonjohtaja Kai Kartio, yleisötyöpäällikkö Elsa Hessle, kuraattori Katariina Timonen ja Generation 2017 näyttelyyn taiteilijoina osallistuneet Eliel Tammiharju ja Sanni Weckman. Generation 2020 on Amos Rexin kevään 2020 päänäyttely.