Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.08.2019

Alexander Reichsteinin näyttely tulossa Salon taidemuseoon 21.9.2019-12.1.2020

Alexander Reichstein luo Saloon mielikuvituksellisen, tunnelmallisen ja interaktiivisen näyttelyn, joka sopii koko perheelle.

 

 

 

Kuvassa on tila joka on kahden seinän väli ja seinissä on ikkunat.  Tilan valo on tumma ja lattialla on valkoisia hahmoja koko tilassa.  Hahmot ovat miehiä ja naisia.  Vaatetus on vanhanaikaisen pönkkähameinen.

He olivat täällä. Kuva: Salon taidemuseo

 

Salon taidemuseo Veturitallissa on esillä 21.9.2019-12.1.2020 taiteilija Alexander Reichsteinin ainutlaatuinen, moniaistisen taidekokemuksen tarjoava näyttely Ajan myötä. Reichstein rakentaa Salon taidemuseon saleihin viisi erilaista todellisuutta, joiden teemat käsittelevät olevaa ja mennyttä ympärillämme. Reichstein työskentelee tuottamalla koko perheelle suunnattuja suosittuja kokonaisuuksia.

Suomessa vuodesta 1990 alkaen asunut venäläissyntyinen Alexander Reichstein (s.1957) on valloittanut suomalaisesta taidekentästä oman erikoisalueensa, jossa hänen mielikuvitukselliset, interaktiiviset installaationsa leikittelevät taiteen ja illuusioiden rajalla. Reichsteinin taide kumpuaa eurooppalaisille tutuista tarinoista, joita hän ensin kuvitti kirjoihin. Myöhemmin kuvista kasvoi moniulotteisia hahmomaailmoja ja interaktiivisia näyttelyitä. Reichsteinin teoksia on esitelty laajasti ulkomailla ja Suomessa. Alexander Reichsteinin kuvittama kirja Gondwanan lapset sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 1997. Vuonna 2008 taiteilijalle myönnettiin lastenkulttuurin valtionpalkinto.

Myös museoyleisö on kesän ajan saanut osallistua Reichsteinin näyttelyn valmistamiseen lahjoittamalla materiaalia kirjoista syntyvään teokseen Poistettu. Salon taidemuseo kuulutti toukokuussa vastaanottavansa kirjalahjoituksia taideteosta varten. Lahjoituksena saatujen tuhansien niteiden valtava vyöry ylitti odotukset herättäen samalla kysymyksen kirjan ja tiedon säilyttämisen tai merkityksen katoavuudesta.

 

Kuvassa on harmaita betonipatsaita, jotka ovat mm. käsi ja erilaisia esineitä sekä iso hahmo, joka on krouvin näköinen lintu.  Lattia on musta ja takaseinä vihertävä.  Olion molemmin puolin on kaksi naista, jotka molemmat ovat mustassa puvussa.

Mutatis Mutandis. Kuva: Salon taidemuseo

 

He olivat täällä –kokonaisuus näyttää joukossamme olleet aiemmat asukkaat pimeässä loistavien hahmojen muodossa. Reichstein uskoo meidän kaikkien jättävän jälkemme ympäristöömme. Kuulemme lähteneiden kuiskauksia ja henkäyksiä kaukaisilta ajoilta. Toisessa todellisuudessa voimme tarkkailla menneiden kuljeskelua ja toistensa kohtaamisia.

Mutatis Mutandis (lat. ”Muutettavat muutettuina”) sisältää erimuotoisia ”kivisiä” veistososia, joita saa tunnustella ja tutkia, purkaa ja rakentaa uudelleen. Osat kiinnittyvät magneetilla ”menhireihin”, peruskiviin, jotka tuovat mieleen muinaisina aikoina kulttitarkoituksiin käytetyt pystykivet. Ihmisen ja eläimen osista rakentuu näyttelykävijöiden mielikuvituksen mukaan eläinlajien, ihmisen ja eläimen välimuotoja, eri kulttuureista kumpuavia, tai jumaltarustojen sankareita muistuttavia otuksia ja olentoja. Teos on alituisen muutoksen kohteena, kun katsojista tulee tekijöitä. Teos näyttää antiikin raunioiden arkeologisilta tutkimukselta, jossa ajan murtamien rakennusten ja patsaiden osia löytyy hajallaan ympäri kaivausaluetta.

Veistoninstallaatio Arkipelago koostuu pienistä kivisaarista ja niiden asukkaista. Saari tulkitaan usein ihmisen yksinäisyyden tai erillisyyden symboliksi ja ajatus vain korostuu kun saaria on paljon. Vuodenaikojen vaihtumista käsittelevä kokonaisuus 12 kuukautta tutkii ajan kulkua ja vuodenaikojen vaihtelua sekä kertoo erilaisista kalentereista. Installaatio rakentuu lasten tekemiä askartelutöitä hyödyntäen ja lasten oma syntymäpäivä huomioiden.