Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.02.2021

Eveliina Talvitien kirja Vanha nainen tanssii kertoo rohkean lempeitä tarinoita

”Vanhan naisen nauru on kuin vallankumous, joka on odottanut oikeaa hetkeä”. Vallankumousta Talvitien teos ei ehkä aiheuta, mutta istuttaa kumouksellisten ajatusten siemeniä ja kokoaa rohkean lempeästi askelia valittujen naisten poluilta. 11 naista sukeltaa ikääntymiseen ja naiseuteen antaumuksella. Tanssi ja tanssiminen ovat tietoisia ja merkittäviä valintoja, vertauskuvia jotka sisältävät keveyttä, soljumista, mutta myös kipua ja tuskaa. Haastatellut naiset pohtivat elämäänsä, naiseuttaan ja vanhenemista – naisena. Näkökulma on vahva, mutta ei
kritiikitön, eikä Talvitie säästele varsinkaan itseään avautuessaan turhamaisuudestaan tai ulkonäköön liittyvistä peloistaan.

 

Kuvassa on osa kirjan kannesta ja nainen tanssimassa. Keskellä on sana nainen punaisin isoin kirjaimin.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Into Kustannus

 

Kertomus palkitsee, tanssijat ovat erinomainen kattaus suomalaisen naisen kuvaa ja elämää, he muodostavat harmonisen kokonaisuuden tarjoten inhimillisiä vivahteita ja sävyjä. Henkilökuvista välittyy Talvitien kunnioitus ja arvostus, hienovaraisuus henkilöitä kohtaan. Sortumatta ihannointiin tai hehkutukseen. Teosta suosittelen nautittavaksi naisten valikoiman biisilistan kera - jos malttaa lukea. Tai ainahan voi tanssia, lukea ja tanssia, juuri kuten hyvältä tuntuu.

Toisinaan haastateltavien tarina peittyy kun kirjailijan oma ääni saa yliotteen, piirre jota Talvitie itsekin kommentoi. Vaikka henkilökuvat ovat kokonaisia ja ehyitä, jään kaipaamaan jatkoa, haluaisin kuulla lisää näiden naisten tarinoita, viisauksia ja sanoitusta kipeistäkin asioista. Toisaalta
sukellusta syvemmälle siihen, miten oma polku on löytynyt ja mikä vahvistaa valittua koreografiaa. Verkossa toteutunut julkistamistilaisuus oli ainakin herkullisen poreileva, kirjailijan lisäksi paikalla olivat mm. Anu Sinisalo, Raisa Rauhamaa ja Marketta Mattila.

Naisen ikääntymiseen kirja ei tarjoa yksiselitteistä pelastusta, saati houkuttele hyppäämään keski-iän yli suoraan vanhuuteen, mutta rytmi on mukaansa tempaava ja kutkuttava. Talvitie ei siedä neuvoja tai viisastelua ja osaa ehkä siksi pukea tieto-osuudet paitsi herkullisiin otsikoihin, tarjoilla kiinnostavia otteita tutkimuksista ja aiheeseen liittyvistä artikkeleista. Loppuun on koottu vielä tilastotietoa ja linkkejä.

Nuoruus on vanhojen sisällä elävä ominaisuus. Riemullista!

Kukkahattu-Täti

 

Mervi Leivo