Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.09.2023

Euroopan parlamentti ja European elokuva-akatemia valitsivat Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet LUX-yleisöpalkintoehdokkaaksi

Kovassa kansainvälisessä nosteessa oleva Kuolleet lehdet on valittu eurooppalaista elokuvaa juhlivan LUX-yleisöpalkinnon ehdokkaaksi. Viisi palkintoehdokasta julkistettiin Venetsian elokuvajuhlilla perjantai-iltana 1.9.

 

Kuvassa ovat Alma Pöysti ja Jussi Vatanen kättelemässä elokuvateatterin aulassa. Pöystillä on vaalean sininen takki päällään ja Vatasella tumma takki päällään.

Alma Pöysti ja Jussi Vatanen. Kuva: Malla Hukkanen/Sputnik

 

Eurooppalaisen taiteen tukemiseksi ja yhteiskunnallisen keskustelun edistämiseksi perustetun palkinnon ehdokkaista päättivät Euroopan parlamentti ja European elokuva-akatemia yhdessä Euroopan komission ja Europa Cinemas -verkoston kanssa.

LUX-palkinnon tavoitteena on monipuolistaa elokuvateatteritarjontaa ympäri Euroopan. Viisi ehdokaselokuvaa tekstitetään EU:n 24 viralliselle kielelle, ja niistä järjestetään yleisönäytöksiä. Maaliskuussa 2024 julkistettavasta voittajasta päättävät yleisö ja Euroopan parlamentin jäsenet.

Neljättä kertaa jaettava LUX – eurooppalainen yleisöelokuvapalkinto pohjautuu Euroopan parlamentin vuonna 2007 perustamaan LUX-elokuvapalkintoon ja Euroopan elokuva-akatemian vuonna 1997 perustamaan People’s Choice Award -palkintoon.

Viimeisin LUX-palkittu elokuva on Lukas Dhontin Close. Lisätietoa LUX-yleisöpalkinnosta ja ehdokkaista: https://lux-award.europarl.europa.eu/en

Kuolleet lehdet vauhdissa festivaali- ja palkintorintamalla

Kuolleet lehdet on valittu BFI London Film Festivalin https://whatson.bfi.org.uk/lff/Online/default.asp (4.–15.10.2023) ohjelmistoon. Elokuva esitetään vuodesta 1953 järjestetyn tapahtuman Special Presentations -esityssarjassa.

Tänä viikonloppuna elokuva saa Yhdysvaltain-ensiesityksensä arvostetuilla Telluriden elokuvajuhlilla https://www.telluridefilmfestival.org/ (31.8.–4.9.). Pohjois-Amerikan festivaalikiertue jatkuu Toronton elokuvajuhlille (7.–17.9.) ja New Yorkin elokuvajuhlille (29.9.–15.10.).

 

 

Kansainvälinen kriitikkojärjestö Fipresci valitsi vastikään Kuolleet lehdet vuoden parhaaksi elokuvaksi eli arvostetun Fipresci Grand Prix -tunnustuksen saajaksi. Palkinto jaetaan San Sebastiánin elokuvajuhlilla syyskuussa. Kuolleet lehdet nimettiin hiljattain myös Euroopan elokuva-akatemian shortlistalle, jolta valitaan arvostetut European Film Awards -palkintoehdokkaat. Ehdokkaat julkistetaan 7.11.

Alma Pöystin ja Jussi Vatasen tähdittämä elokuva sai maailmanensi-iltansa toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla, jossa se voitti Prix du Juryn eli tuomariston palkinnon. Sputnikin ja Bufon tuottama elokuva saa valtakunnallisen elokuvateatteriensi-iltansa Suomessa 15. syyskuuta.

Elokuvan synopsis

Kuolleet lehdet kertoo kahden yksinäisen, sattumalta Helsingin yössä toisensa kohtaavan ihmisen (Alma Pöysti ja Jussi Vatanen) yrityksestä löytää elämänsä ensimmäinen, ainoa ja viimeinen rakkaus. Heidän tietään kohti tätä kunnioitettavaa päämäärää varjostavat miehen alkoholismi, kadonneet puhelinnumerot, tietämättömyys toistensa nimistä tai osoitteista ja elämän yleinen taipumus asettaa esteitä onneaan etsivien tielle. Tämä lempeä tragikomedia on jo kadonneeksi luultu neljäs osa Aki Kaurismäen työläistrilogiaan (Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö).