Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.04.2021

Etelä-Karjalan museossa uusi näyttely Jalmari Lankinen – Viipurin arkkitehti, Kannaksen valokuvaaja

Toukokuussa Etelä-Karjalan museossa avautuva näyttely kertoo erään unohdetun viipurilaisen arkkitehdin tarinan. Jalmari Lankinen (1894-1970) aloitti arkkitehdin uransa 1920-luvulla Viipurissa ja jatkoi sitä sotien jälkeen Lahdessa. Lankinen lasketaan Viipuriin eniten suunnitelleiden arkkitehtien joukkoon. Monet hänen sinne suunnittelemistaan rakennuksista ovat edelleen läsnä kaupunkikuvassa, kuten Viipurin Suomalainen Säästöpankki sekä maalaiskunnan talo.

Kuvassa on Jalmari Lankinen omassa työhuoneessaan.

Arkkitehti Jalmari Lankinen työpöytänsä ääressä vuonna 1938. Kuva: Etelä-Karjalan museo/Jalmari Lankinen

 

Rajantakaiseen Karjalaan sekä nykyisen Suomen alueelle hän suunnitteli yhteensä lähes kaksisataa toteutunutta rakennusta sekä muutostyötä. Etelä-Karjalan alueelle Lankinen on suunnitellut muun muassa Tiuruniemen tuberkuloosiparantolan, jonka esineistöön ja rakentamisen vaiheisiin näyttelyssä voi tutustua. Lankinen oli arkkitehtina monipuolinen. Hän suunnitteli useita kouluja, säästöpankkeja, kunnantaloja sekä sairaaloita. Näyttelyssä Lankisen arkkitehtuuri muodostaa oman osionsa toisen pääosion keskittyessä hänen elämäntarinaansa.

Lankinen oli myös valokuvaaja. Tämä harrastus sai tuulta alleen jo kouluaikana. Varhaisimmat kokoelman kuvat 1910-luvulta on kuvattu lasilevyille. Sittemmin Lankinen kokeili uusia välineitä ja tekniikoita. 1930-luvun lopulla hän kuvasi aktiivisimmin ja oli ensimmäisten kokeilijoiden joukossa ottamassa käyttöön vuonna 1936 markkinoille tullutta Agfacolor-väridiafilmiä.

 

Kuvassa on Punaisenlähteen tori Viipurissa ja se on täynnä myyntikojujen telttakattoja ja taustalla näkyy kirkon torni.  Oikealla on kerrostalo.  Autoja näkyy vain kaksi.

Kuva Jalmari Lankisen toimiston ikkunasta Viipurin Punaisenlähteen torille. Kuva: Etelä-Karjalan museo/Jalmari Lankinen

 

Näyttelyssä saa hyvän kuvan Lankisen valokuvausharrastuksesta muun muassa erilaisin taidekuvin, joita Lankinen on ottanut erityisesti luontoaiheista. Lisäksi näyttelyyn tulee vaikuttavana kokonaisuutena Lankisen Viipurin tuomiokirkon tornista kuvaama panoraama.

Jalmari Lankinen – Viipurin arkkitehti, Kannaksen valokuvaaja -näyttely perustuu Etelä-Karjalan museoon vuonna 2017 hankittuun Jalmari ja Juha Lankisen valokuva- ja arkistokokoelmaan. Näyttely esittelee Jalmari Lankisen elämää, valokuvausharrastusta ja arkkitehtuuria Viipurissa ja Karjalankannaksella jatkosodan päättymiseen vuonna 1944 sekä paluun entisille kotiseuduille 1960-luvulla. Näyttely on avoinna 10.10.2020 asti.

 

Kuvassa on Viipurin maalaiskunnan talon seinää, jossa näkyy ikkunoita ja betoniin valettu kuvio.

Lankisen suunnittelema Viipurin maalaiskunnan talo valmistui vuonna 1932. Kuvassa yksityiskohta rakennuksen julkisivusta. Kuva: Etelä-Karjalan museo/Jalmari Lankinen

 

Etelä-Karjalan museo, Lappeenrannan taidemuseo ja Ratsuväkimuseo Lappeenrannan Linnoituksessa avautuvat Eksoten ja Lappeenrannan kaupungin päätöksellä kevään koronasulun jälkeen sunnuntaina 2.5.2021. Museoiden asiakasmäärää rajoitetaan lähikontaktien välttämiseksi. Asiakkailta edellytetään myös maskin käyttöä sekä käsihygieniasta huolehtimista.