Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.09.2025

& Espoon teatterissa Haribo Kimch ensi-iltaan - Koti-ikävä hapanimelän melankolian marinadissa

Eteläkorealaisen Jaha Koon esitys Haribo Kimchi käsittelee ruokaa ja identiteetin muutosta. Mitä kimchille tapahtuu, kun se ”hariboidaan” länsimaiseen makuun? Entä ihmiselle, kun hän lähtee kotimaastaan ja sopeutuu toiseen kulttuuriin?

 

Kuvassa on Jaha Koo tekemässä ruokaa sivuttain telttakatoksellisessa keittiössä, joka on valaistu punaisella. Sivussa istuu baarituoleilla kaksi asiakasta tummana.

Kuva: Bea Borgers

JAHA KOO: Haribo Kimchi

Eteläkorealainen teatterintekijä ja säveltäjä Jaha Koo vieraili & Fest – Focus Gent -festivaalillamme keväällä 2024. Silloin näyttämöllä esiintyi kolme koodattua riisikeitintä. Nyt Koo pystyttää näyttämölle pojangmachan, eteläkorealaisen katuruokakojun.

Merileväkeiton porina ja kimchi-pannukakun paistuminen yhdistyvät veitsenteräviin huomioihin ruoasta osana identiteettiä, lohtuna ja turvapaikkana niille, jotka ovat joutuneet eroon omasta kulttuuristaan.

Omakohtaiset ja absurditkin anekdootit etanasta, nallekarkista ja ankeriaasta käsittelevät Etelä-Korean suuren nälänhädän aikaa, pois lähtemistä, sopeutumisyritysten tuottamaa häpeää ja koti-ikävän aiheuttamaa kipua. Ruoka on ymmärrettävä ja yhteinen kieli, jonka avulla voi paljastaa yhteiskuntien rakenteen sekä kaukana kotoa elämiseen liittyvät ristiriidat ja paradoksit.

★★★★ ”Haribo Kimchi on hienostunut ja viisas esitys vieraalla maalla asumisesta. Mahan täyttävät niin rakkaus kuin melankoliakin.”
De Standaard

https://espoonteatteri.fi/