Eteläkorealaisen Jaha Koon esitys Haribo Kimchi käsittelee ruokaa ja identiteetin muutosta. Mitä kimchille tapahtuu, kun se ”hariboidaan” länsimaiseen makuun? Entä ihmiselle, kun hän lähtee kotimaastaan ja sopeutuu toiseen kulttuuriin?
Kuva: Bea Borgers
JAHA KOO: Haribo Kimchi
Eteläkorealainen teatterintekijä ja säveltäjä Jaha Koo vieraili & Fest – Focus Gent -festivaalillamme keväällä 2024. Silloin näyttämöllä esiintyi kolme koodattua riisikeitintä. Nyt Koo pystyttää näyttämölle pojangmachan, eteläkorealaisen katuruokakojun.
Merileväkeiton porina ja kimchi-pannukakun paistuminen yhdistyvät veitsenteräviin huomioihin ruoasta osana identiteettiä, lohtuna ja turvapaikkana niille, jotka ovat joutuneet eroon omasta kulttuuristaan.
Omakohtaiset ja absurditkin anekdootit etanasta, nallekarkista ja ankeriaasta käsittelevät Etelä-Korean suuren nälänhädän aikaa, pois lähtemistä, sopeutumisyritysten tuottamaa häpeää ja koti-ikävän aiheuttamaa kipua. Ruoka on ymmärrettävä ja yhteinen kieli, jonka avulla voi paljastaa yhteiskuntien rakenteen sekä kaukana kotoa elämiseen liittyvät ristiriidat ja paradoksit.
★★★★ ”Haribo Kimchi on hienostunut ja viisas esitys vieraalla maalla asumisesta. Mahan täyttävät niin rakkaus kuin melankoliakin.”
De Standaard