Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.02.2022

Espoon Kaupunginteatterin Viro-viikot toteutuvat mielenkiintoisella ohjelmalla välivuoden jälkeen

Espoon Kaupunginteatterin perinteisiin Viro-viikkoihin tuli katkos viime keväänä voimassa olleen yleisötilaisuuksien sulun vuoksi. Nyt näyttämölle tuodaan kaksi ajankohtaista teatteriesitystä, ajatuksia herättävä teatterimaailmaan sijoittuva dokumentti ja merkittävä esitystallenne.

Viro-viikot järjestetään yhteistyössä Viro-instituutin ja Viron suurlähetystön kanssa.

”Mieluummin en!”

Ohjelmiston aloittaa Von Krahli Teaterin ja Expeditsioonin Pigem ei.  Esitys on Suomessakin uraa tehneen Juhan Ulfsakin ohjaus klassikkonovellista. Taavi Eelmaan mukaelma Herman Melvillen tekstistä sijoittuu tavalliseen kirjaamoon ja tietotyöläisten maailmaan. Arki mullistuu, kun töihin palkataan uusi työntekijä, joka alkaa käyttäytyä odottamattomalla tavalla. Yllättävä työstäkieltäytyminen saa toimiston väen järkkymään ja katsojan kyseenalaistamaan hallitsevat taloudelliset ja ideologiset normit.

Espoon Kaupunginteatterin Viro-viikot aloitetaan 2.-3.3.2022  Herman Melvillen tekstistä muokatulla näytemällä Pigem ei (Mieluummin en), joka kertoo kirjaamosta, tietotyöläisten maailmasta ja uudesta työntekijästä.

Pigem ei (Mieluummin en). Kuva:  Herkko Labi, Espoon Kaupunginteatteri
 
Suomessa Melvillen novelli on aiemmin nähty näyttämöllä vuonna 2018 Svenska Teaternissa Milja Sarkolan kiitettynä ohjauksena ja sovituksena I Would Prefer Not To.

Miten taide vaikuttaa ihmiseen?
 
Kinoteaterin Gesamtkunstwerk¹ on älykkään humoristinen näytelmä, jossa tutkitaan nokkelin esimerkein kuinka musiikki, teatteri, tanssi, elokuva ja kirjallisuus vaikuttavat ihmiseen.

Kinoteaterin Gesamtkunstwerk¹ on huomoristinen ja älykäs näytelmä, jossa tutkitaan esimerkkien valossa kuinka erilaiset taiteet vaikuttavavat ihmiseen.

Kinoteater, Gesamtkunstwerk¹. Kuva: Siim Vahur    
 
Paavo Piikin ohjauksen riemukas energia ei jätä yhtäkään taiteenystävää kylmäksi, kun näyttämöllä pohditaan vastauksia kysymyksiin, kuten millä musiikilla vankeja kidutettiin Guantánamossa? Miksi turistit pyörtyilevät Firenzessä? Kuka oli ensimmäinen pop-tähti, jolla oli faneja ympäri Eurooppaa?

Koko vuosi teatterissa

Vuosi pelkkää teatteria on dokumentti Kinoteaterin hankkeesta, jossa teatteri palkkasi yhden kiinnostuneen henkilön katsomaan kaikki virolaisissa ammattiteattereissa ensi-illan saaneet esitykset vuonna 2018. Avoimen haun kautta tehtävään valittiin 21-vuotias valgalainen Alissija-Elisabet Jevtjukova, jolla ei ollut aiempaa kokemusta teatterikatsomoista. Koskettava dokumentti näyttää teatterissa piilevän muutosvoiman – lopulta kyse ei ole esityksistä, vaan mitä esitykset saavat aikaan katsojassa.

Dokumentti Vuosi pelkkää teatteria syntyi, kun 21-vuotias valgalainen Alissija-Elisabet Jevtjukova ilman aiempaa kokemusta teatterikatsomoista, valittiin katsomaan kaikki virolaisissa ammattiteattereissa ensi-illan saaneet esitykset vuonna 2018.

Alissija-Elisabet Jevtjukova. Kuva: Konstantin Sednev 

Kahden taiteen mammutin kohtaaminen

Osana Viro-viikkoja EspoonTeatteriPlus-alustan ohjelmistossa nähdään Aatamin passio. Yhdysvaltalaisen ohjaajalegendan Robert Wilsonin ja merkittävimpiin virolaissäveltäjiin kuuluvan Arvo Pärtin yhteisteos sai kantaesityksensä Tallinnassa vuonna 2015. Esitystallenne vie entiseen sukellusvenetehtaaseen ja runolliseen visuaaliseen maailmaan, jonne Pärtin mystinen musiikki luo meditatiivisen lumouksen. Pärtin kolme keskeistä teosta – Adam’s Lament (Aatamin valitus), Tabula rasa ja Miserere – sekä juuri tähän tuotantoon sävelletty Sequentia muodostavat yhdessä valon, tilan ja liikkeen kanssa kokonaistaideteoksen, joka heijastaa kahden suuren taiteilijan taiteellista visiota.

EspoonTeatteriPlus-alustan ohjelmistossa nähdään 21.2.–20.3.2022  Aatamin passio, yhdysvaltalaisen ohjaajan Robert Wilsonin ja kuuluisan virolaisen säveltäjän Arvo Pärtin yhteisteos Aatamin passio.

Aatamin passio. Kuva:  EspoonTeatteriPlus

 

Aikataulu

Von Krahli Teater / Expeditsioon: Pigem ei
Espoon kulttuurikeskus, Louhisali
ke 2.3., to 3.3.

Kinoteater: Gesamtkunstwerk¹
Espoon kulttuurikeskus, Louhisali
ti 8.3., ke 9.3.  ja to 10.3.

Esitysten kieli viro, tekstitys suomeksi ja englanniksi

Vuosi pelkkää teatteria
Espoon kulttuurikeskus, Louhisali
pe 11.3.
Vironkielinen elokuva tekstitetään suomeksi. Näytöksen jälkeen keskustelutilaisuus.
Maksuton, ennakkoilmoittautuminen: www.bit.ly/VuosiTeatteria

EspoonTeatteriPlus: Aatamin passio
Keikalla.fi palvelussa 21.2.–20.3.2022 ja se on katsottavissa 2 päivän ajan henkilökohtaisen koodin aktivoinnin jälkeen.

Esityskieli latina, tekstitys suomeksi ja englanniksi