Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.02.2021

Espoon Kauklahteen valmistunut Lotta Hännisen teos nostaa esiin usein huomiotta jäävän parkkipaikan

Lotta Hännisen teos ”Yhdistävä tekijä” on valmistunut Espoon Kauklahteen. Värikkäistä betonilaatoista ja metalliaidasta tehty teos on nähtävissä Espoon Asuntojen kiinteistön parkkialueella osoitteessa Riiantie 1–4.

Kuvassa on parkkipaikka, jonka viereisellä penkereellä on mosaikkimainen laatta.  Värit ovat sinistä, vaalean keltaista, vaalean harmaata ja valkoista.

Hännisen taideteos rakentuu geometrisiin asetelmiin ladotuista betonilaatoista ja metalliaidasta. Kuva: Ilkka Vuorinen

 

Espoon Kauklahteen on valmistunut joulukuussa 2020 helsinkiläistaiteilija Lotta Hännisen teos ”Yhdistävä tekijä” (Common Denominator). Espoon Asunnoille suunniteltu ja toteutettu taideteos rakentuu geometrisiin muodostelmiin ladotuista värikkäistä betonilaatoista. Pysäköintialuetta reunustava, 30 metriä leveä teos sijaitsee osoitteessa Riiantie 1–4.

Muun muassa installaatioiden, tekstiilitaiteen ja maalausten parissa työskentelevän Hännisen teoksessa toistuu värikäs ruudukko, joka kulkee läpi orgaanisten muotojen vuoroin kadoten ja ilmestyen. Teoksen kokonaisvärit ja rytmi mukailevat sen ympäristöä ja sulautuvat siihen taidokkaasti. Teoksen nimi ”Yhdistävä tekijä” viittaakin juuri siinä toistuvaan kuvioon sekä teoksen sijaintiin parkkipaikan reunalla. Arkipäiväiset paikat, kuten pysäköintialueet, jäävät usein huomioimatta ympäristön asukkaille ja ohikulkijoille tärkeinä tapaamispaikkoina.

”Yhdistävä tekijä” toteutettiin tilaustyönä Espoon Asunnoille. Viherhoidon asiantuntija Risto Vuori kertoo, että Riiantiellä rikkaruohojen valtaaman penkereen korjaamista pohdittiin useampi vuosi ennen taideprojektin alulle panoa.

"Lopulta kohteen isännöitsijä Miikka Ukkola heitti ilmoille ajatuksen uudesta muraalista, josta lopulliseksi ideaksi muodostui ladontakuvio. Aiemmin Upeartin kanssa tekemistämme taideteoksista oli jäänyt mieleen, että vastaavat kohteet voi taiteen avulla saada näyttämään erilaiselta ja kiinnostavalta. Tähän kohteeseen Hännisen suunnittelema ja laatoilla toteutettu teos sopii loistavasti", Vuori kommentoi.

Vuoren mielestä teoksen hienous on muun muassa siinä, että se näyttää erilaiselta riippuen katseluetäisyydestä ja -kulmasta.

Espoon Asunnot on osallistunut Upeart-taidefestivaaliin kolmena vuonna tarjoamalla kiinteistöjään eri taiteilijoiden töille.