Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.07.2024

Espoo Cinén visuaalisen ilmeen suunnitellut Teemu Keisteri, Windows95Man - Poster Ciné -kilpailu alkaa ja Crip Ciné nostaa esiin vammaisten elokuvia

Espoo Ciné -elokuvafestivaalin visuaalisen ilmeen on suunnitellut Teemu Keisteri, joka tunnetaan Windows95maninä. Kuvataiteilijana meritoitunut espoolainen Keisteri on suunnitellut Espoo Ciné -elokuvajuhlien ilmeen jo kahtena aikaisempana vuonna. Elokuvan juliste on liitteenä ja sen voi jakaa eri medioissa.

Kuvassa on osa julisteesta ja siinä on piirroskuvana sinisellä taivaalla hymyilevä arinko ja valkoinen puolikas pilvi.  Alla näkyy valkoisen rakennuksen kattoa ja siinä lukee kino Tapiola. Vasemmalla on osa vihreää puuta.

Osa julisteesta. Kuva: Espoo Ciné

 

Espoo Ciné järjestetään tänä vuonna 23.8.–1.9.2024. Koko ohjelmisto julkaistaan 1.8.2024. Festivaalilla järjestetään kotimaisen elokuvajulistetaiteen Poster Ciné -kilpailu, jonka finalistit julkistetaan some-kanavilla ja nettisivuilla 8.7.2024. Kilpailun tuomarina toimii Teemu Keisteri.

Espoo Ciné tunnetaan europpalaisista elokuvista, joita nähdään tänäkin vuonna runsaasti. Ohessa muutamia poimintoja laajasta ohjelmistosta, joka käsittää yli 100 elokuvaa.

Oscar-voittaja James Marshin Dance First kertoo kirjallisuuden nobelisti Samuel Beckettistä sekä hänen elämästään näytelmäkirjailijana, toisen maailmansodan vastarintataistelijana Ranskassa, uskottomana aviomiehenä ja erakkomaisena luonteena. Elokuva käsittelee myös hänen erikoislaatuista suhdettaan irlantilaiseen maanmieheensä James Joyceen.

Somemaailman, online-elämän ja tunnehäiriöiden välistä yhteyttä pohtii Can’t Feel Nothing. Huumorintäyteinen ja energinen dokumentti on myös omakohtainen: ohjaaja David Borenstein on itse myös kuntouksessa riippuvuuteensa vuoksi.

Science fictionia edustaa ohjelmistossa ranskalaisen Jérémy Clapinin ohjaama ja käsikirjoittama Meanwhile on Earth, joka oli mukana Berliinin elokuvajuhlien Panorama-sarjassa. Elokuva kertoo Elsasta, jonka veli katosi avaruusmatkalla. Elsan koko elämä on jäänyt odotustilaan, kunnes hänen ottaa yhteyttä tuntemattoman elämän muodon edustaja, joka kertoo voivansa tuoda hänen veljensä takaisin maan päälle. Tällä on kuitenkin hintansa.
 
Stéphanie Demoustierin ohjaama rikosdraama Borgo kertoo esimerkillisesta vanginvartijasta, joka päätyy Korsikan saarella mafian kiristämäksi. Pääosassa nähdään Ranskan nouseva nykytähti Hafsia Herzi.

Madridilaisnaisen elämänmuutoksesta kertoo Antonio Méndez Esparzan hauska Something Is About To Happen, jonka päähenkilö Lucia päättää ryhtyä taksikuskiksi menetettyään työnsä tietokoneohjelmoijana. Naispääroolin näyttelevä Malena Alterio on saanut roolistaan mm. parhaan naisnäyttelijän Goya-palkinnon.

Aikuiselle yleisölle sopiva Niclas Bendixenin When in Rome kertoo Gerdan ja Kristofferin 35-vuotishäämatkasta Roomaan, jossa Gerda aikoinaan opiskeli. Kristoffer joutuu yllättäen sivuraiteille Gerdan törmätessä opiskeluaikojensa opettajaansa ja rakastajaansa. Päärooleissa nähdään tv:stä tutut Bodil Jörgenssen ja Rolf Lassgård, joka tunnetaan Kurt Wallanderin elokuvien poliisina.

Espoo Ciné -festivaalista

Festivaali jatkaa tänä vuonna Crip Ciné -kokonaisuutta, joka nostaa esiin vammaisia elokuvantekijöitä sekä vammaisten maailmaa ja elämää käsitteleviä aiheita. Sinun Ciné -ideakilpailu järjestetään tänäkin vuonna. Kilpailu on suunnattu BIPOC-taiteilijoille (black, indigenous, people of color) tarkoituksena auttaa heidän ideoitaan kehittymään elokuviksi. Palkinto jaetaan avajaisissa 23.8.2024.

Lisäksi festivaalilla järjestetään lapsille ja nuorille suunnattu Junior Ciné, joka keskityy lasten ja nuorten elokuviin. Näytökset on tarkoitettu päiväkoti- ja koululaisryhmille.

Festivaali myöntää tänä vuonna jo neljännen kerran Espoo Ciné -palkinnon, josta tiedotetaan erikseen. Aiemmat palkinnot ovat saaneet Paula Vesala, Anna Eriksson sekä Elokuvayhtiö Aamu.

https://espoocine.fi/